دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز دوشنبه با انتشار توئیتی گفت امیدوار است عربستان و اوپک تولید نفت خود را کاهش ندهند و قیمت های نفت باید بر اساس عرضه، بسیار پایین تر باشد.
پیشتر، خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان سعودی، خواستار آن شده بود که تولید نفت اوپک به میزان یک میلیون بشکه در روز کاهش یابد.
او هدف از کاهش تولید را ایجاد تعادل در بازار انرژی و مقابله با عرضه بیش از حد نفت خام به بازار اعلام کرده است.
قیمت نفت در بازار جهانی انرژی روز دوشنبه ۲۱ آبان در واکنش به این خواست، سیر صعودی داشت.
خالد الفالح وزیر انرژی عربستان سعودی که در ابوظبی سخن می گفت، یادآور شد که تحریم نفتی ایران از سوی آمریکا آن چنان که انتظار میرفت بر میزان عرضه نفت در بازارهای جهانی تاثیر نگذاشته و تولید نفت نیز به همین دلیل کاهش نیافته است.
او گفت: «اصل قضیه این است که در دو سه ماه گذشته موجودی نفت در بازارها بیش از آنچه که پیش بینی میشد بالا بوده است. تحریم ایران هم برخلاف انتظار نتوانست نفت این کشور را از بازار خارج کند.»
اعلام این تصمیم از سوی بزرگترین تولید کننده نفت در اوپک بیدرنگ قیمت نفت برنت دریای شمال را یک دلار بالا برد.
نیل ویلسون، تحلیلگر بازار نفت میگوید باید دید سایر اعضای اوپک چه نظری دارند. عربستان سعودی نمیتواند به تنهایی اقدام کند. ریاض باید بتواند سایر اعضای اوپک را با خود همراه سازد. روسیه را هم راضی کند تا بتواند قیمت نفت را ثابت نگاه دارد.
صالح المزروعی وزیر انرژی امارات میگوید که همه سررشته ها در دست اوپک نیست و بازیگران دیگری نیز دستاندرکار هستند.
او می گوید: «ما در دیدارها هر آنچه در توان داریم به کار می گیریم تا عرضه و تقاضای نفت در بازار جهانی را متعادل کنیم، اما رئیس جمهوری آمریکا و رهبران کشورهای دیگر هم هستند که ما در اوپک بر آنها کنترلی نداریم. پس ما تا آنجا که بشود با حقایق به پیش میرویم و تصمیم میگیریم.»
وزیر انرژی سعودی میگوید هدف اوپک کمک به نظام مالی بینالمللی و تثبیت قیمتها بوده است.
او میگوید: «تصمیمی گرفتهایم که بر منافع مالی ما در کوتاه مدت و میان مدت تاثیر بزرگی خواهد داشت. این کاری بود که طی ۶ ماه گذشته کردیم. بازار جهانی نفت با عرضه بیش از نیاز رو به رو شد. اذعان میکنیم که ما باعث این زیادی عرضه بودیم. موجودی انبارها افزایش یافت و قیمت هر بشکه نفت از ۱۰۰ تا ۱۱۰ دلار به ۷۰ دلار کنونی رسید. این نتیجه اقدامهای ما بود. میخواستیم نظام اقتصادی جهان را روغن کاری کنیم.»
در مسکو الکساندر نوواک وزیر انرژی روسیه به بلومبرگ گفت که روسیه صرفا بر کاهش تولید تمرکز نمیکند. به گفته او، باید منتظر ماند و دید بازار چگونه عمل میکند زیرا هدف نهایی، تثبیت بازار انرژی است.