یک روزنامه نزدیک به جریان اصولگرا معتقد است که ۴۰ درصد زمان تحصیل در ایران به دلیل آلودگی هوا و شرایط جوی از بین میرود و «یک بام و دو هوای» وزارت آموزش پرورش نیز نتیجهای جز تعطیلی مدارس نداشته است.
روزنامه «جوان» وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در شماره امروز خود نوشت: چندی پیش وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد که امسال هیچ مدرسهای را به خاطر آلودگی هوا تعطیل نخواهد کرد، اما هنوز یک هفته از این اعلام نگذشته که به دلیل تشدید آلودگیهای هوا مدارس در استانهای مختلف تعطیل یا مجازی شد.
به گزارش این روزنامه این تعطیلی به یکی از مسائل ثابت در ۱۰ سال گذشته تبدیل شده که هر ساله در آبان ماه آغاز میشود و تا پایان اسفند در جریان است.
برهمین اساس اعلام شده است که در مقطع ابتدایی مطابق «سند برنامه درسی ملی» باید در طول سال تحصیلی ۹۲۵ ساعت آموزش محقق شود اما گزارش پژوهشگاه آموزش و پرورش نشان میدهد که ساعت محقق شده تنها ۵۷۶ ساعت بوده که به معنای اتلاف حدود ۴۰ درصد از زمان آموزش است.
این روزنامه با اشاره به عدم امکان برگزاری «کلاسهای جبرانی» نوشته است که تعیین تقویم آموزشی مدارس و شروع و پایان سال تحصیلی باید از «صلبیت فعلی» خارج شود و در اختیار شوراهای آموزش و پرورش در استانها، شهرستانها و مناطق کشور قرار گیرد تا آنها بر اساس شرایط آبوهوایی، گرمی و سردی هوا و سایر متغیرهای بومی، تقویم آموزشی منطقه خود را تصویب کنند.
تعطیلی مدارس بهخاطر آلودگی هوا در حالی است که ۲۱ آبان ماه رضامراد صحرایی وزیر آموزش و پرورش گفته بود که بخشنامهای ابلاغ میشود تا «به هیچ عنوان» در زمانی که به دلیل آلودگی هوا مدارس غیر حضوری شد، کلاسها تعطیل نشوند.
یوسف نوری وزیر سابق آموزش و پرورش نیز در چهارم بهمن ماه ۱۴۰۱ درخواست تجدید نظر در تغییر شاخصهای در نظر گرفته شده آلودگی هوا برای تعطیلی مدارس را مطرح کرده بود و در توجیه این درخواست گفته بود که «من شاخصهای آلودگی هوا در دنیا را دیدم و هیچ جای دنیا تا شاخص آلودگی هوا به ۲۰۰ نرسد مدارس تعطیل نمیشود.»
این اصرار وزرای فعلی و سابق آموزش و پرورش برای تعطیل نشدن مدارس در شرایط آلودگی هوا در حالی است که استانداردهای جهانی میگویند فقط در مواردی که هوا پاک (شاخص ۰ تا۵۰) است، کودکان بدون نظارت میتوانند از خانه بیرون بروند. بر اساس این استاندارد حتی در هوای قابل قبول (۵۰ تا ۱۰۰) هم توصیه شده که کودکان به دلیل شدت حساسیت آنها و آثار زیانبار آلودگی هوا، ترجیحاً در منزل بمانند.
پایگاههای اورژانس ایران روز سه شنبه ۲۳ آبان ماه در پی تشدید آلودگی هوای تهران و چهار کلانشهر دیگر، در حالت آمادهباش قرار گرفتند. در این ارتباط، ناصر کرمی، کارشناس محیط زیست، به صدای آمریکا گفته که جمهوری اسلامی معضل آلودگی هوا را رها کرده است.