لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۰۲

تحلیل نیویورک تایمز از تغییر روش آمریکا در مبارزه با افراطگرایی


President Barack Obama accepted Eric Shinseki's resignation as head of the Department of Veterans Administration
President Barack Obama accepted Eric Shinseki's resignation as head of the Department of Veterans Administration
اریک اشمیت در تحلیل سخنان روز چهارشنبه رئیس جمهوری آمریکا در آکادمی نظامی وست پوینت، در مقاله ای در روزنامه نیویورک تایمز می نویسد که نیروهای آمریکایی تاکتیک شان را در نبرد علیه القاعده و وابستگان آن، با تکیه بیشتر بر استفاده از نیروهای بومی و متحدان آمریکا و ایفای نقشی محدود از سوی آمریکا، تغییر داده بودند.

این نویسنده نیویورک تایمز می گوید البته هنوز در موارد بسیار مهمی نیروهای آمریکا به عملیات مستقیم و آشکار خود ادامه می دهند که دستگیری تروریست لیبیائی توسط تکاوران نیروی دریایی آمریکا به اتهام بمب گذاری در سفارتخانه های آمریکا در شرق آفریقا در سال ۱۹۹۸ نمونه ای از آن است.

اما، بطور کلی، پنتاگون مدتی است که با کمک های تدارکاتی و اطلاعاتی به بومیان و متحدان آمریکا، مثل نیروهای آفریقایی و کماندوهای فرانسوی در جنگ علیه افراطیون اسلامی در سومالی و مالی، یا با آموزش نیروهای خارجی از نیجر تا یمن و افغانستان به پیکار علیه شورشیان در این کشورها به ادامه نقش و پیگیری اهداف آمریکا می پردازد.

مقامات ضدتروریسم می گویند یک دهه عملیات نظامی و اطلاعاتی مقر القاعده را تخریب کرد و احتمال حمله وسیع و عمده علیه آمریکا را کاهش داد. ولی تهدید تروریستی غیرمتمرکز و پراکنده به منافع آمریکا در خارج از کشور بیشتر شده و مراکز دیپلماتیک آمریکا و نهادهای تجاری را در معرض تهدید و ریسک بزرگتری قرار داده است.

برای رویارویی با بحران های متعدد در آفریقا، آمریکا با تغییر نقش و تأکید بر نقش مستقیم نیروهای بومی و متحدان به نبرد علیه تروریست ها ادامه می دهد. در سومالی، پنتاگون و وزارت امور خارجه آمریکا، با آموزش ۲۲ هزار نفر از بومیان آفریقایی توانست تروریست ها و عوامل گروه الشهاب را از مواضعشان در موگادیشو و دیگر مراکز شهری بیرون کنند، و به نبرد علیه افراطیون در مخفیگاه هایشان در کوهستان ها و بیابان ها ادامه دهند.

ژنرال دیوید رودریگز، از مرکز نیروهای فرماندهی نیروهای آفریقایی در سال گذشته گفت « فرض منطقی ما این است که آفریقایی ها خود، قابل ترین نیروها برای مقابله با چالش های آفریقا هستند.»

هواپیماهای آمریکایی با انتقال ۱۷۰۰ نیروی پاسدار صلح از روآندا و بوروندی به جمهوری آفریقای مرکزی، و بدون اینکه یک سرباز آمریکایی قدم به خاک این کشور بگذارد، به ایفای نقش پرداختند.

آمریکا با استفاده از پهپادهای تجسسی غیرمسلح از یک پایگاه در نیجر، به حمایت از نیروهای آفریقایی و فرانسوی در مالی پرداخت، اما خود را از ورود آشکار به این جنگ داخلی کنار کشید، حتی وقتی که مناقشات مالی به الجزایر کشیده شد و منجر به گروگانگیری در این کشور شمال آفریقا شد. چند آمریکایی هم در میان گروگان ها بودند.

علاوه بر حمایت از بومیان و متحدان، پنتاگون مشغول آموزش و تجهیز ارتش های خارجی برای برخورد با چالش های امنیتی است. در دو سال گذشته، وزارت دفاع آمریکا، به تدریج حضورش را در یمن، با اعزام ۵۰ تن از نیروهای عملیات ویژه جهت آموزش نیروهای ضدتروریسم و امنیتی آن کشور، گسترش داد. همچنین شماری از کماندوها برای کمک به یافتن و شناسایی مظنونان القاعده با هدف حمله با پهپادها فرستاده شدند.

در سرتاسر آفریقا، سربازان از یک تیپ ۳۵۰۰ نفره، مشغول ۱۰۰ ماموریت مختلف هستند که یک تیم دو نفره تک تیرانداز در بروندی تا تیم امدادی بشردوستانه در آفریقای جنوبی را در بر می گیرد.

از سال ۲۰۰۶، پنتاگون حدود ۲میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار در بیش از ۴۰ کشور برای آموزش و تجهیز نیروهای خارجی برای عملیات ضدتروریستی و برقراری ثبات هزینه کرده است.

در سال جاری، پنتاگون ۲۹۰ میلیون دلار در برنامه هایی مثل کمک به امنیت مرزی لبنان و عملیات ضد تروریسم در نیجر خرج کرده است.

باراک اوباما، در سخنرانی چهارشنبه خود، پیشنهاد یک صندوق مشارکت با حداکثر ۵ میلیارد دلار بودجه را پیشنهاد کرد تا به «عملیات کشورهای شرکت کننده در خط مقدم جبهه را تسهیل کند.»

در توجیه منطقی برای چنین صندوقی، چاک هگل، وزیر دفاع آمریکا می گوید، «ما با شبکه ها، نه شبکه های منطقه ای، بلکه شبکه های تروریستی جهانی روبرو هستیم. در نتیجه، این پول برای برخورد با این شبکه ها و برای همه تلاش های ضدتروریستی صرف خواهد شد.»

یک مقام ارشد دولت ایالات متحده می گوید پولی که از کاهش هزینه در افغانستان بدست می آید، می تواند به چنین صندوقی اختصاص یابد.

آقای اوباما در سخنرانی اش، استفاده یکجانبه از نیروی نظامی برای پاسداری از منافع آمریکا را حق مسلم این کشور دانست.
XS
SM
MD
LG