رئیس جمهوری ایالات متحده در ساعات پربیننده برنامههای تلویزیونی در شامگاه چهارشنبه، طی یک سخنرانی برای مردم آمریکا استراتژی خود برای مبارزه با گروه موسوم به «دولت اسلامی» در عراق و سوریه را اعلام خواهد کرد.
باراک اوباما ماه گذشته میلادی پس از آن که گفت هنوز برای مبارزه با گروه «دولت اسلامی» موسوم به داعش، استراتژی ندارد، بطور گستردهای مورد انتقاد قرار گرفت.
گروه افراطی دولت اسلامی بخشهای وسیعی از عراق و سوریه را تصرف کرده و اقلیتها در آن مناطق را تهدید کرده است. این گروه همچنین ویدئوهایی را منتشر کرد که در آن صحنههای گردن زدن دو خبرنگار آمریکایی به دست نیروهای آن گروه به تصویر کشیده میشوند.
در ماههای گذشته، رئیس جمهوری آمریکا تمایلی به گسترش عملیات نظامی در عراق نداشته است. نظرسنجیها نشان میداد که آمریکاییها، بعد از یک دهه جنگ در عراق و افغانستان، از عملیات نظامی خسته شده بودند.
اما نتایج یک نظرسنجی عمده که توسط روزنامه واشنگتن پست و شبکه خبری ای بی سی آمریکا در هفته جاری انجام شد، نشان میدهد که اکثر آمریکاییهای شرکتکننده در این نظرسنجی گروه «دولت اسلامی» را یک خطر جدی برای منافع آمریکا میدانند و از حملات هوایی برای هدف قرار دادن این گروه بطور گستردهای دفاع میکنند.
روز سهشنبه، جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید گفت رئیس جمهوری معتقد است برخورد با پیکارجویان داعش یک اولویت مهم در حوزه امنیت ملی آمریکا است. به گفته او، باراک اوباما معتقد است که گروه دولت اسلامی باید تضعیف، و در نهایت نابود شود.
آقای ارنست همچنین گفت رئیس جمهوری در نطق چهارشنبه شب خود به مرحله بعدی اقدامات آمریکا - فراتر از حملات هوایی فعلی - علیه داعش خواهد پرداخت. این گامها، از جمله تقویت دولت جدید فراگیر در عراق، تشکیل یک ائتلاف بینالمللی برای حمایت از تلاشها علیه پیکارجویان افراطی داعش و کسب تعهدات دولتهای منطقهای برای حمایت از اپوزیسیون میانهرو در سوریه است.
بنابر گزارشها، آقای اوباما به مقامات ارشد دولت گفته است که معتقد است اجازه صدور فرمان افزایش حملات نظامی بدون تصویب کنگره را دارد، اما در دیدار با چهار نماینده ارشد کنگره در بعد از ظهر سهشنبه گفت از رای کنگره، که نشان دهد کشور در مبارزه علیه پیکارجویان افراطی یکپارچه است، استقبال خواهد کرد.
یک مقام کاخ سفید گفته است طرح رئیس جمهوری «اقدام نظامی آمریکا، و نیز حمایت از نیروهایی که با داعش میجنگند – هم گروههای اوپوزیسیون در سوریه و هم دولت جدید عراق – را شامل میشود.
رئیس جمهوری ایالات متحده همچنین بازگرداندن نیروهای زمینی ارتش آمریکا به عراق را رد کرده است. آمریکا تا کنون به ۱۵۳ حمله هوایی علیه مواضع گروه دولت اسلامی در داخل عراق دست زده است، و مقامات آمریکایی در باره امکان گسترش عملیات بحث و گفتگو کردهاند.
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از یک مقام ارشد دولت نوشت پرزیدنت اوباما آماده است اجازه دهد حملات هوایی در سوریه صورت گیرد؛ اما سعی دارد این موضوع را روشن کند که این کار چگونه میتواند بدون کمک به رژیم بشار اسد انجام شود.
چندین کارشناس سیاست خارجی نیز پس از ملاقات با باراک اوباما به روزنامه واشنگتن پست گفتهاند رئیس جمهوری آمریکا برای دفاع از امنیت ملی آمریکا آماده است از حملات هوایی در هر دو سوی مرز سوریه و عراق استفاده کند.