لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۲۲

اوباما: بحث های حزبی بر سر برنامه اتمی ایران باید متوقف شود


اوباما: عجیب نیست اگر ایران توافق هسته ای را با مواضع خود تعبیر کند
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا روز شنبه گفت بحث های حزبی بر سر مذاکرات اتمی با ایران و دیگر مسائل سیاست خارجی از حد خارج شده است.

آقای اوباما در جریان نشست سالانه رهبران قاره آمريکا در پاناما، در یک کنفرانس خبری گفت این بحث ها «باید متوقف شود.»

رئیس جمهوری آمریکا گفت سخنان برخی از اعضای کنگره نظیر سناتور جمهوریخواه، جان مک‌کین، که گفته اند که تفسیر جان کری، وزیر خارجه آمریکا از تفاهم اتمی با ایران که در لوزان بدست آمد، کمتر از تفسیر آیت الله خامنه ای از آن تفاهمنامه قابل اعتماد است، نشان می دهد حزبی گرایی تا چه حد از مرزهای خود عبور کرده است.

او گفت: «ما دیدیم که ۴۷ سناتور با نامه خود به طور مستقیم با رهبر ایران ارتباط برقرار کردند، با فردی که آنها می گویند نمی توانند به هیچ وجه به او اعتماد کنند، و به او هشدار دادند که به دولت آمریکا اعتماد نکند.»

آقای اوباما با کم اهمیت جلوه دادن سخنان آیت الله خامنه ای گفت رهبران جمهوری اسلامی ایران هم سیاست داخلی خود را دارند. او گفت: «آن چه همیشه روشن بوده، این است که ایران سیاست خود را در قبال موضوع هسته ای دارد. ایران هم تندروهای خود را دارد و نیروهای بازدارنده خود را در مسیر پیشبرد مسائل دارد. همان طوری که ما هم داریم. از این رو تعجب برانگیز نیست که رهبر و یا خیلی های دیگر بخواهند توافق هسته ای را به نوعی تعبیر کنند که در راستای مواضع سیاسی شان باشد.»

آقای اوباما گفت هنوز دیدی «کاملا مثبت» دارد که چارچوب بدست آمده در مورد توافق جامع اتمی با ایران، بهترین مسیر برای بازداشتن ایران از دستیابی به سلاح اتمی است. او اضافه کرد که اگر مذاکرات نهایی با ایران به یک توافق محکم منجر نشود، آمریکا ممکن است از آن عقب بکشد.

آقای اوباما گفت توافق نهایی که بر پایه آن جامعه جهانی از صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران مطمئن شود می تواند به شکلی باشد که با دیدگاه های ایران همخوانی داشته باشد. او گفت: «ممکن است راه هایی برای تعریف توافق نهایی هسته ای باشد که با غرور، دیدگاه ها و سیاست های ایران همخوانی داشته باشد و در عین حال با اساس اهداف عملی ما مطابقت داشته باشد.»

رئیس جمهوری آمریکا گفت به نظر می رسد منتقدان توافق اتمی با ایران در بین جمهوریخواهان به جای اینکه برای بهتر شدن توافق تلاش کنند، برای از بین بردن آن تلاش می کنند.

سناتور جان مک‌کین، هفته گذشته گفت اظهارات رهبر ایران در مورد تفاهم لوزان نشان داد که ایران و دولت اوباما تفسیرهای متفاوتی از این تفاهم دارند. آقای مک‌کین اظهارات آیت الله خامنه ای را که گفته بود ایران اجازه بازرسی های نامحدود را نمی دهد، یک مانع عمده توصیف کرد و اضافه کرد که این رهبر جمهوری اسلامی است که تصمیم گیر نهایی است و نه وزیر امورخارجه و یا حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران.

کمیته روابط خارجی سنای آمریکا قرار است روز سه شنبه بحث و رای گیری در مورد متمم های یک طرح را آغاز کند که کنگره را ملزم می کند در مورد توافق اتمی با ایران تصمیم گیری کند.

ایران و غرب قرار است تا ۳۰ ژوئن، ضرب الاجل تعیین شده، اختلافات خود را در مورد برنامه اتمی ایران حل و فصل کنند و توافق جامع اتمی را امضا کنند. اما آیت الله خامنه ای روز پنجشنبه گفت اگر این ضرب الاجل تمدید شود، «هیچ اشکالی ندارد.»

آقای اوباما همچنین گفت از مخالفت های اسرائیل در رابطه با توافق هسته ای با ایران آگاه است اما نخست وزیر اسرائیل تا این لحظه راهکار دیگری پیشنهاد نکرده است. آقای اوباما گفت: «نخست وزیر اسرائیل عمیقاً با توافق هسته ای با ایران مخالف است. و به روشنی این مخالفت را ابراز کرده است. من مکرراً از او سوال کرده ام آیا گزینه دیگری وجود دارد که احتمال تولید سلاح هسته ای در ایران را کمتر کند؟ هنوز پاسخ مناسبی از او نشنیده ام.»

ایران و ۶ قدرت جهانی اوایل ماه جاری میلادی در لوزان سوئیس به چارچوب توافق جامع اتمی دست یافتند. ایران و آمریکا هر کدام تفسیرهای جداگانه ای از تفاهم لوزان منتشر کرده اند. مسوولان گفته اند نتوانستند که بر سر یک سند جامع به توافق برسند.

دولت آمریکا و متحدانش معتقدند که برنامه اتمی ایران اهدافی نظامی دارد، اما دولت ایران می گوید اهدافش صرفا صلح آمیز است.

XS
SM
MD
LG