آمارهای دولت بریتانیا نشان میدهد که تعداد پناهجویانی که در سال ۲۰۲۳ به طور غیرقانونی از کانال مانش وارد بریتانیا شدند، نسبت به سال قبل کاهش یافته است. در سال ۲۰۲۲، حدود ۴۶ هزار نفر از طریق این مسیر وارد بریتانیا شدند، اما این رقم در سال ۲۰۲۳ به حدود ۳۰ هزار نفر کاهش یافت.
حدود یک پنجم مهاجرانی که در سال ۲۰۲۳ وارد سواحل انگلیس شدند از افغانستان بودند. پس از آن، ایرانیها با ۱۲ درصد، سپس شهروندان ترکیه ۱۱ درصد، اریترهایها ۹ درصد و عراقیها ۹ درصد در جایگاه بعدی هستند.
ایرانیان در طول پنج سال گذشته از ژانویه ۲۰۱۸، بیشترین فراوانی را در بین پناهجویان به خود اختصاص دادند.
ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا، «توقف عبور قایقها» را یکی از پنج اولویت اصلی خود قرار داده و به دنبال احیای طرحی است که به موجب آن پناهجویانی که به طور غیرقانونی به بریتانیا میرسند به روآندا فرستاده شوند.
بریتانیا در حال حاضر بیش از سه میلیارد پوند در سال برای رسیدگی به درخواستهای پناهندگی هزینه میکند و هزینه اسکان مهاجران در انتظار رسیدگی در هتلها و سایر اقامتگاهها، حدود هشت میلیون پوند در روز برآورد میشود.
وزارت کشور بریتانیا روز دوشنبه گفت که دولت به تعهدی که سوناک در دسامبر ۲۰۲۲ داده بود مبنی بر رسیدگی به ۹۲ هزار پرونده پناهندگی تا پایان سال ۲۰۲۳ عمل کرده است.
سوناک در بیانیهای گفت: «با رسیدگی به عقبماندگی پرونده پناهندگی... ما میلیونها پوند در هزینه هتلهای گرانقیمت مالیاتدهندگان صرفهجویی میکنیم، فشار بر خدمات عمومی را کاهش و اطمینان میدهیم که آسیبپذیرترین افراد، حمایت مناسب را دریافت کنند.»
او همچنین افزود: «اما ما نمیتوانیم راضی باشیم، به همین دلیل است که من بر اجرای تعهدم برای توقف قایقها و انجام پروازها به روآندا متمرکز هستم.»
طرح روآندا در مرکز سیاست مهاجرتی دولت سوناک قرار دارد و موفقیت آن، احتمالا کلید بخت و اقبال حزب محافظهکار او در انتخابات پیش رو خواهد بود. این در حالی است که حزب کارگر در نظرسنجیها حدود بیست درصد از حزب محافظهکار پیشی گرفته است.
تحلیل آمار منتشر شده توسط وزارت کشور بریتانیا نشان میدهد که ورود قایقهای کوچک تحت تأثیر همهگیری کووید ـ ۱۹ در سال ۲۰۲۰ به اوج خود رسید و همچنین نوسانات فصلی و آبوهوا نیز بر تعداد ورود قایقهای کوچک تاثیر میگذارد.