لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۱۰

ملاله و کایلاش برندگان جایزه صلح نوبل ۲۰۱۴


کمیته نروژی نوبل روز جمعه اعلام کرد جایزه صلح امسال را برای تلاش های ملاله یوسف زای ، فعال پاکستانی، و کایلاش ساتیارتی، فعال هندی حقوق کودکان در پیکار علیه سرکوب کودکان و نوجوانان، و دفاع از حق آنان در تحصیل و برخورداری از آموزش، به آنان اهدا کرده است.

توربوئرن یاگلند رییس این کمیته گفت ملاله یوسف زای برغم جوانی سالهاست که برای حق تحصیل دختران مبارزه می کند و با فعالیت خود نشان داده که کودکان و جوانان نیز می توانند در بهتر کردن زندگیشان سهیم باشند. کاری که او در خطرناک ترین شرایط انجام داده است. او با تلاش قهرمانانه خود سخنگوی پیشروی حق آموزش دختران شده است.

ملاله یوسف زای که ۱۷ سال دارد جوانترین فردی است که برنده جایزه صلح نوبل شده است. او در سال ۲۰۰۹ هدف سوء قصد طالبان قرار گرفت ولی نجات یافت.

شش سال پیش، پیکارجویانی از افغانستان به مینگورا زادگاه ملاله در دره سوات پاکستان رخنه کردند، و برای مدتی این جامعه زیر نفوذ طالبان پاکستانی قرار گرفت. آنها دادگا هایی برپا کردند، به اعدام ساکنان پرداختند، و مدارس را بستند. ملاله در یکی از آنها درس می خواند.

ملاله وقتی در وبلاگی با نام مستعار به شرح چگونگی زندگی زیر سلطه طالبان پرداخت، مشهور شد. و در زمانی که بنظر می رسید دولت با اسلامگرایان تند رو گرم گرفته است، علیه پیکار جویان سخن می گفت و بر آموزش دختران تاکید می گذاشت.

روز ۹ اکتبر ۲۰۱۲، مردان مسلح طالبان به اتوبوس مدرسه ای که ملاله در آن بود حمله کردند، از فاصله نزدیک گلوله ای به سر و سینه او شلیک کردند و دو نفر از همکلاسی هایش را مجروح کردند.

ملاله در پاکستان تحت درمان قرار گرفت، تا آن که امارات متحده عربی یک آمبولانس هوایی برای انتقال او به بریتانیا فراهم آورد. در آنجا پزشکان بخش هایی از جمجمه اش را ترمیم کردند.

ملاله آنقدر بهبود یافت تا شانزده سالگی اش را در ژوئیه ۲۰۱۳ با سخنرانی پر هیجانی در سازمان ملل متحد درنیویورک جشن بگیرد. او خواهان آمورش اجباری رایگان برای تمام کودکان شد.

ملاله به بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد و نزیک یک هزار دانش آمور که در یک مجمع بین المللی جوانان در مقر سازمان ملل متحد جمع شده بودند گفت آموزش تنها راه برای بهبود زندگی مردم است.

کیلاش ساتیارتی شکل های گوناگونی از اعتراضات و تظاهراتی را هدایت کرده است ، که همه صلحجویانه بوده و بر مبارزه با سوء استفاده از کودکان برای مقاصد مالی متمرکز بوده است. او همچنین به برپایی کنوانسیون های بین المللی در مورد حقوق کودکان کمک کرده است.

آقای ساتیارتی 60 ساله که مهندس برق بوده در سال 1980 کار خود را رها کرد و از آن زمان تا کنون پیشقدم جنبش جهانی برای پایان دادن به بردگی و استثمار کاری کودکان بوده است.

توربوئرن یاگلند رییس کمیته نوبل نروژ گفت کایلاش ساتیارتی که با شهامت زیاد سنت گاندی را ادامه می دهد با برگزاری تظاهرات مسالمت آمیز توجه را به استثمار کودکان که هدف آن منافع مالی است متوجه ساخته است. او در پیشرفت کنوانسیون های مهم بین المللی در مورد حقوق کودکان سهیم بوده است.
کایلاش ساتیارتی تاکنون موفق شده ده ها هزار کودک را که به بردگی گرفته شده بودند نجات دهد و مدل موفقی را برای آموزش و توان بخشی انان ایجاد کرده است.

جایزه یک میلیون و صد هزار دلاری صلح نوبل بین این دو برنده به تساوی قسمت می شود.

XS
SM
MD
LG