برنده نوبل صلح امسال روز جمعه اعلام میشود. به همین مناسبت روزنامه بریتانیایی گاردین فهرستی از کاندیداهایی را که احتمال دارد برنده اعلام شوند منتشر کرده است.
این روزنامه مینویسد این روزها بازار شایعه و گمانهزنی داغ است اما به همان نسبت که کمیته نوبل ثابت کرده خبری از آن به بیرون درز نمیکند، تجربه نشان داده که این کمیته میتواند با تصمیم خود همگان را متعجب کند؛ مثل زمانی که چند ماه مانده به ورود باراک اوباما به کاخ سفید او را برنده اعلام کرد یا زمانی که جایزه صلح را به اتحادیه اروپا اعطا کرد.
به علاوه کمیته نوبل در ماه مارس امسال با یک وضعیت شبه کودتای داخلی مواجه شد وقتی که رئیس کمیته از حزب کارگر پس از پنج سال توسط راستگرایان برکنار شد و جایش را به "کاسی کولمن فایو" فنلاندی شاخص در زمینههای مدیریت و تجارت از حزب محافظهکار داد. تصمیم کمیته نوبل در روز جمعه دستکم در فنلاند به دقت مورد ملاحظه قرار خواهد گرفت.
پاپ فرانسیس
نام پاپ فرانسیس زمانی به عنوان کاندیدای صلح نوبل مطرح شد که رسانهها از نقش مهم واتیکان در میانجیگری مذاکرات برای ازسرگیری روابط میان آمریکا و کوبا خبر دادند. دیدار موفقیتآمیز او از هر دو کشور کوبا و آمریکا در ماه گذشته و تمایل و اشتیاق او به موضوعاتی چون عدالت اجتماعی و تغییرات آبهوا نیز همگی به محبوبیت او میافزاید.
انعطاف او در مقابل مسائلی چون ممنوعیت تاهل کشیشها، امری که برای کلیسای کاتولیک جزو خطوط قرمز است نیز حال و هوا را بحثبرانگیزتر کرد ولی در عین حال دیدار او با کیم دیویس، دفتردار شهرداری در ایالت کنتاکی آمریکا که سردمدار مخالفت با ازدواج همجنسگرایان است و از ثبت ازدواج آنان خودداری کرده، اعتراض منتقدان پاپ را برانگیخت.
از سوی دیگر پاپ در سفر اخیرش به آمریکا با شاگرد سابقش که همجنسگرا است و شریک زندگی او ملاقات کرد.
آنگلا مرکل
صدر اعظم آلمان پس از باز کردن درهای ورود کشورش به سوی پناهجویان مورد توجه قرار گرفت. تصمیمی که برای بیش از هشتصد هزار انسان که عمدتا از جنگ و درگیری در سوریه گریختهاند مامن جدیدی تامین کرده است. اقدام آلمان در پذیرفتن پناهجویان آن هم زمانی که کشورهای اروپایی روی خوشی به آنان نشان ندادند وجهه آلمان را دگرگون ساخت.
پذیرفتن پناهجویان احساسات مثبتی را برای خانم مرکل به ارمغان آورد ولی نباید فراموش کرد که او از حزب راست میانه، شبیه به خانم کولمن فایو، رئیس کمیته نوبل میآید. همزمان سیاست درهای باز مرکل در پذیرفتن پناهجویان موجب بروز تنش در میان دیگر کشورهای اروپایی برسر پذیرفتن پناهجویان شد.
جان کری و محمدجواد ظریف
تا پیش از بروز بحران پناهجویان در اروپا، جان کری و محمدجواد ظریف وزیران خارجه آمریکا و ایران چهرههای لایقی برای گرفتن نوبل صلح به شمار میرفتند. آنها با بیش از دو سال دیپلماسی فشرده به توافقی جامع درباره بنبست برنامه اتمی ایران دست یافتند.
کری و ظریف در جریان مذاکرات فشرده بیش از صحبت با دیگر مسئولان اروپایی، بیشترین زمان را صرف مذاکره با هم کردند تا بر پیچیدگی های فنی مسئله فائق آیند و در عین حال نگرانیهای تندروهای کشورشان را نیز توجیه کنند.
توافقی که در وین امضا شد، شورای امنیت سازمان ملل متحد تایید کرد. این توافق به نوشته گاردین پیروزی دیپلماسی است و حامیانش میگویند توانسته از وقوع جنگی دیگر در خاورمیانه جلوگیری کند و همزمان موفقیتی علیه تکثیر سلاحهای هستهای است.
موسی زرایی
کشیش اهل اریتره خط تماس مستقیمی را برای پناهجویان کشور خود و دیگر کشورها تعبیه کرده تا هر جا در مسیر خطرناک مهاجرت به اروپا احساس نیاز کردند مستقیما تقاضای کمک کنند. او مرکزی را برای دریافت تلفن از شمال آفریقا و از قایقهای ناامنی که مهاجران را بر مدیترانه جابهجا میکنند راهاندازی کرده است.
او در عین حال به چهرهای در دفاع از پناهجویان و در اعتراض به شرایط سخت و خشن در اروپا برای آنان تبدیل شده است. اگر کمیته نوبل به دنبال قهرمان باشد، به گفته گاردین زرایی بهترین گزینه است.
دنیس موکوگه
پزشک متخصص بیماریهای زنان از کشور کنگو سالهاست که به خاطر کار متعهدانه و کمک به قربانیان تجاوز در کشورش در رادار کمیته نوبل است. او در سال ۲۰۱۴ برنده جایزه حقوق بشر ساخاروف از پارلمان اروپا شد.
ویکتور اوچن
این فعال ۳۳ ساله امور جوانان که از درگیریهای شمال اوگاندا جان سالم بهدر برده، شاهد ربوده شدن برادرش توسط شورشیان گروه "ارتش مقاومت خدا" بوده است. او شبکه جوانان آفریقایی را برای حمایت از دیگر کودکان قربانی و کمک به آنان برای رهایی از وحشت پس از بحران تاسیس کرده است.