لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۳۲

افزایش نقش ناتو در هماهنگ کردن حمایت‌ها از اوکراین؛ زلنسکی: رویکرد پوتین مشابه هیتلر است


ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین (آرشیو)
ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین (آرشیو)

در شرایطی که ناتو از تصمیم خود برای ایفا کردن نقش عمده‌تری در هماهنگی ارسال تسلیحات به اوکراین خبر داده است، زلنسکی می‌گوید که وعده‌های پوتین برای صلح حقیقت ندارد و مشابه اقدامات هیتلر در آستانه جنگ جهانی دوم است.

ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو، روز جمعه ۲۵ خرداد در جریان یک کنفرانس خبری که در مقر این سازمان در بروکسل برگزار شد، گفت: «این تلاش‌ها ما را به یک طرف درگیری تبدیل نمی‌کند، ولی حمایت ما را از اوکراین افزایش می‌دهد تا حق دفاع از خود را حفظ کند.»

روز چهارشنبه مجارستان از مقاومت خود در برابر بسته حمایت از اوکراین، که هدف ناتو برای توافق در نشست واشنگتن در تیرماه است، دست کشید و ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان در جریان سفر استولتنبرگ به بوداپست گفت که کشورش تصمیمات ناتو را در زمینه حمایت از اوکراین مسدود نخواهد کرد ولی توافق شده است که در این حمایت‌ها که شامل تعهد مالی، انتقال نقش هماهنگ کننده حمایت‌ها به ناتو و آموزش‌های نظامی است، مشارکتی نداشته باشد.

پس از تهاجم روسیه به اوکراین در سال ۱۴۰۱ ، ایالات متحده کشورهای همفکرش را در پایگاه هوایی رامشتاین در آلمان گردآورد و گروهی ۵۰ نفره تشکیل داد تا به طور منظم برای تطبیق درخواست‌های تسلیحاتی کی‌یف و وعده‌های اهداکنندگان تشکیل جلسه دهد.

این گروه که اکنون به عنوان «گروه رامشتاین» شناخته می‌شود همچنان به رهبری ایالات متحده به کارش ادامه خواهد داد ولی به عنوان تلاشی برای «مقابله با ترامپ»، ناتو مسئولیت هماهنگ کردن تحویل تسلیحات و آموزش نیروهای اوکراینی را بر عهده خواهد گرفت.

البته دیپلمات‌ها اذعان دارند که چنین اقدامی ممکن است تاثیر محدودی داشته باشد چرا که ایالات متحده قدرت مسلط ناتو است و اکثر تسلیحات را در اختیار اوکراین قرار می‌دهد.

استولتنبرگ همچنین از اعضای ناتو خواسته است که کمک‌های نظامی به اوکراین را در همان سطحی که از سال ۱۴۰۱ به بعد انجام داده‌اند - یعنی سالانه بالغ بر ۴۰ میلیارد یورو - حفظ کنند.

اما در حالی که کمتر از یک ماه به نشست واشنگتن باقی‌مانده، اعضای ناتو همچنان در حال کار بر روی تعیین میزان مشارکت هر کشور هستند. برخی از آن‌ها معتقدند که میزان این تعهد برای هر کشور باید بر اساس میزان تولید ناخالص ملی هر کشور تعیین شود و عده‌ای می‌گویند میزان این کمک‌ها باید به اطلاع عموم برسد تا کشورهایی که مشارکت پایینی دارند، بر تلاش‌هایشان بیافزایند.

یکی دیگر از موارد اختلاف نظر میان اعضای ناتو نحوه ترکیب‌بندی جملات در مورد پیوستن اوکراین به این ائتلاف است. نحوه نگارش رسمی ناتو در این مورد این است که اوکراین روزی به ناتو خواهد پیوست ولی نه تا روزی که درگیر جنگ است.

بعضی از اعضا معتقدند که این لحن باید تقویت شود و پیشنهاد می‌دهند که در نشست واشنگتن به این نکته اذعان شود که راه اوکراین به سوی ناتو «برگشت‌ناپذیر» خواهد بود.

رهبران ناتو در نشست سال گذشته در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی، اعلام کرده بودند: «آینده اوکراین حضور در ناتو است.»

روز پنجشنبه ۲۵ خرداد همچنین ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، در نشست «گروه هفت» در ایتالیا به سخنان روز گذشته ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، درباره امکان پایان جنگ در صورت برآورده شدن خواسته‌های روسیه، واکنش نشان داد.

زلنسکی به کانال خبری اسکای تی‌جی۲۴ ایتالیا گفت که به باور او حتی اگر درخواست‌های آتش‌بس پوتین برآورده شود، او باز هم حمله نظامی خود را متوقف نخواهد کرد.

او گفت: «این پیام‌ها اولتیماتوم‌هایی هستند که با پیام‌های قبلی تفاوتی ندارند... این همان‌ کاری است که هیتلر انجام می داد... و به همین دلیل ما نباید به آن‌ها اعتماد کنیم.»

پوتین در سخنرانی روز پنجشنبه خود گفته بود که اگر اوکراین با «کنار گذاشتن جاه‌طلبی‌هایش در ناتو» و تحویل چهار استان مورد ادعای روسیه موافقت کند، به جنگ پایان خواهد داد.

XS
SM
MD
LG