ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در مصاحبهای که روز جمعه ۱۸ آذر منتشر شد، ابراز نگرانی کرد که جنگ در اوکراین ممکن است از کنترل خارج شده و به جنگی بین روسیه و ناتو تبدیل شود.
ینس استولتنبرگ، در اظهاراتش به شبکه تلویزیونی نروژی «انآرکی» گفت: «جنگ در اوکراین وحشتناک است. همچنین جنگی است که میتواند به یک جنگ تمامعیار بین ناتو و روسیه تبدیل شود. ما هر روز تلاش میکنیم تا از آن جلوگیری شود.»
او افزود اجتناب از تنشی که کشورهای بیشتری در اروپا درگیر آن شوند و به یک جنگ تمام عیار تبدیل شود اهمیت دارد.
دفتر ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا، گفت او روز جمعه تلفنی با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، گفتگو کرد و هر دو «در مورد اهمیت مخالفت با درخواست های غیر صادقانه روسیه برای آتش بس توافق کردند.» نخست وزیر بریتانیا افزود که کرملین باید قبل از بررسی هرگونه توافقی نیروهای خود را خارج کند.
کرملین بارها متحدان ناتو را متهم کرده است که با ارائه سلاح به اوکراین، آموزش نیروهای آن کشور و تغذیه اطلاعات نظامی برای حمله به نیروهای روسیه، عملا به یکی از طرف های درگیری تبدیل شدهاند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در اظهاراتی که منعکسکننده تنشهای فزاینده بین روسیه و غرب بود، مطرح کرد که مسکو ممکن است به استفاده از آن چه آمریکا حمله پیشگیرانه توصیف میکند، روی آورد.
او گفت: «شاید ارزش آن را داشته باشد که برای یک حمله با هدف خلع سلاح، به مفاهیمی که همتایان آمریکایی ما برای تضمین امنیت خود تعریف کردهاند فکر کنیم.»
کرملین مدتها قبل از جنگ اوکراین درباره تلاشهای ایالات متحده برای توسعه به اصطلاح قابلیت «حمله سریع جهانی» ابراز نگرانی کرده بود که اساس آن هدف قرار دادن اهداف استراتژیک دشمن با تسلیحات متعارف با هدایت دقیق در هر نقطه از جهان در مدت یک ساعت است.
ایالات متحده اعلام کرد که ۴۰۰ میلیون دلار کمک نظامی دیگر به اوکراین ارسال خواهد کرد تا در آستانه زمستان به این کشور در برابر «حملات بیامان» روسیه به زیرساختهای انرژیاش کمک کند.
پنتاگون در بیانیهای نوشته است: «با توجه به حملات بیامان و وحشیانه موشکی و حملات پهپادی روسیه به زیرساختهای انرژی حیاتی اوکراین، قابلیتهای اضافی دفاع هوایی همچنان یک اولویت فوری است. مهمات اضافی برای سیستمهای موشکی زمین به هوای اوکراین و مسلسلهای سنگین به این کشور کمک میکنند تا با این تهدیدات فوری مقابله کند.»
این بیست و ششمین برداشت دولت بایدن از انبارهای تسلیحاتی از اوت ۲۰۲۱ تا به امروز است و با احتساب کمک اخیر، ایالات متحده از هنگام آغاز حملات روسیه به اوکراین در ماه فوریه، بیش از ۱۹ میلیارد دلار به این جمهوری سابق شوروی کمک نظامی کرده است.
درگیریهای شدید روز جمعه در شرق و جنوب اوکراین، عمدتاً در مناطقی که روسیه بهطور غیرقانونی در ماه سپتامبر ضمیمه خود کرد، ادامه یافت.