در حالی که دولت افغانستان با کمبود و نقص در شبکه حمل و نقل روبروست، ناتو قرار است فرودگاههایی که در جنگ با طالبان در افغانستان توسط ناتو ساخته است را به دولت افغانستان واگذار کند.
واگذاری این ۸ فرودگاه، هدیهای ۲ میلیارد دلاری است که به گفته مقامهای آمریکایی و افغانی میتواند افغانستان، یکی از فقیرترین کشورهای جهان را به یک قطب تجاری تبدیل کند.
ناتو این فرودگاهها را در مناطق کوهستانی و محصور به خشکی ساخته است و قرار است آنها را در شرایطی که فقدان راه آهن و جاده های مناسب برای اتصال شبکه تجارت زمینی و هوایی دولت افغانستان را با چالش روبرو کرده است، به دولت واگذار کند.
ژنرال تاد سیمنیت که بر بودجه ۵ میلیارد دلاری آمریکا برای سرمایهگذاری در بخش امنیتی افغانستان نظارت دارد، در این باره گفت که واگذاری این فرودگاه ها به جای بستن آنها میتواند به تحول اقتصادی در آن کشور منجر شود.
به گفته او "مزار شریف، هرات و قندهار به طور اساسی حلقهای را تشکیل میدهند که راهها و گذرگاههای اصلی در آن به هم میرسند. از این رو، این حلقه بسیار مورد توجه است. توجه بسیاری در بخش خصوصی نسبت به آن وجود دارد. به عقیده ما، افغانستان واقعاً شکوفا خواهد شد."
نیروهای نظامی، در آستانه نمایشگاه "راههای بینالمللی" که از سوی آمریکا و افغانستان در ماه آینده در دبی برگزار خواهد شد، کار برای بهبود این فرودگاه ها را آغاز کردهاند.
طرحی که در دست اجراست ، فرودگاههای نظامی را به فرودگاههای مدرن تبدیل میکند. فرودگاه قندهار در جنوب که ۲۰ کیلومتر وسعت دارد، بزرگترین آنها است.
فرودگاه شیندند و هرات در ولایت غربی هرات، فرودگاه مزار شریف در ولایت شمالی بلخ، فرودگاه جلال آباد در ولایت شرقی ننگرهار و همچنین پایگاه بگرام در ۵۰ کیلومتری شمال شرقی کابل و فرودگاه کابل در نزدیکی فرودگاه بینالمللی فعلی در آن شهر نیز از جمله این فرودگاهها هستند.
محمد داود سلطانزی مدیر طرح توسعه فرودگاههای افغانستان در این باره گفت "این فرودگاهها، شبکهای از پلهای زمینی به وجود میآورد که هم راههای افغانستان را در درون به هم متصل میکند و هم به آسیای جنوبی و مرکزی متصل خواهد کرد که با اتمام این طرح، دید ما از ایجاد پلی زمینی محقق خواهد شد."
با پایان گرفتن حضور ناتو در پایان سال آینده، فرودگاهها و پایگاههای ناتو که زمانی از هزاران نفر از ساکنان محلی برای مشاغلی چون نجاری، شستشوی لباس و تعمیرات استفاده میکرد، اکنون بیشتر شبیه اماکن متروکه شده اند.
داود علی نجفی وزیر سابق حمل و نقل و هوایپمایی کشوری افغانستان گفت، اداره این فرودگاه ها در توان دولت نیست. او توضیح داد "اگر به بخش خصوصی واگذار شوند و سرمایه گذارها برای سرمایه گذاری در آنها جلب شوند، بهتر است زیرا دولت توانایی اداره آنها را ندارد و موضوع دیگر فساد است که از دید من با واگذاری فرودگاهها به دولت، بیشتر میشود."
کارشناسان بر این عقیده هستند که ناکارآمدی دولت افغانستان که عملاً بر بخشهای وسیعی از آن کشور کنترل ندارد و فقدان دیدگاه اقتصادی منسجم، از جمله عواملی هستند که تحقق پیشبینی بانک جهانی مبنی بر رشد اقتصادی ۲ و نیم درصدی در سال جاری را دشوار می کنند.