لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۶

شلیک به معترضان در دیوان‌دره؛ اعتراضات گسترده در دانشگاه‌ها


دیوان‌دره، ۲۸ شهریور ۱۴۰۱
دیوان‌دره، ۲۸ شهریور ۱۴۰۱

اعتراض عمومی مردم دیواندره که دوشنبه ۲۸ شهریور با شعار «زن، زندگی، آزادی» به خیابان آمده بودند، با شلیک مکرر نیروهای امنیتی و انتظامی به خشونت کشیده شد و شماری از شهروندان معترض زخمی شدند. هم‌زمان برخی دانشگاه‌های ایران صحنه اعتراض‌های دانشجویی بود.

دیوان‌دره شهری کوچک در استان کردستان است که بین سقز و سنندج واقع شده است. در سومین روز از اعتراضات عمومی پس از مرگ مهسا امینی تحت بازداشت «پلیس امنیت اخلاقی»، گروه پرشماری از مردم این شهر به اعتراضات سراسری پیوسته‌اند.

در ویدئوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی صدای شلیک مکرر نیروهای حکومتی شنیده می‌شود. سوران منصورنیا، برادر برهان منصورنیا از جان‌باختگان سرکوب اعتراضات آبان ۹۸ در استان عمدتا کردنشین کرمانشاه، می‌گوید هفت تن از معترضان «تیر خورده‌اند» و با مقاومت مردم، نیروهای حکومتی «عقب‌نشینی کرده‌اند.»

سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» هشدار داده است که «تحرک نیروهای نظامی» در نزدیکی شهرهای مختلف استان کردستان و «اعزام نیروهای ویژه» به این مناطق «بسیار نگران‌کننده» است.

بنا بر این گزارش، «نیروهای دولتی در دیوان‌دره از تسلیحات ممنوعه نیمه‌اتوماتیک بر علیه شهروندان استفاده می‌کنند.»

همچنین روز دوشنبه دانشجویان شماری از دانشگاه‌های ایران از جمله دانشگاه «امیرکبیر»، «شهید بهشتی»، دانشگاه هنر تهران، دانشگاه «طباطبایی»، «تربیت مدرس»، دانشگاه اصفهان و کرج تجمع و راهپیمایی اعتراضی برگزار کردند.

اعتراض دانشجویان تربیت مدرس تهران، دوشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۱
اعتراض دانشجویان تربیت مدرس تهران، دوشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۱

اعتراض دانشجویان «امیرکبیر با واکنش نیروهای بسیج و حراست به تشنج کشیده شد و معترضان شعار دادند: «بسیجی برو گم شو!»، «بسیجی، حیا کن، مملکت رو رها کن!» و «می‌کشم، می‌کشم، هر آن که خواهرم کشت.»

دانشجویان معترض در دانشگاه «شهید بهشتی» نیز با شعارهای «مرگ بر دیکتاتور» و «آخوند باید گم بشه» در محوطه دانشگاه راهپیمایی کردند.

دانشجویان دانشگاه هنر نیز تجمعی اعتراضی برگزار کردند و شعار دادند: «از کردستان تا تهران، ستم علیه زنان.»

این درحالی است که دانشگاه تهران نیز شاهد تجمع اعتراضی دانشجویان بود که روز دوشنبه شعار دادند «خیابونا غرق خون، استادامون خفه‌خون.»

دانشجویان در کرج نیز با سردادن شعارهای انتقادی به «حجاب اجباری» اعتراض کردند.

در اصفهان نیز دانشجویان در اعتراض به مرگ تحت بازداشت مهسا امینی تحصن آرام برگزار کردند.

تحصن دانشجویان در اصفهان، دوشنبه ۲۸ شهریور
تحصن دانشجویان در اصفهان، دوشنبه ۲۸ شهریور

منوچهر محمدی، فعال سیاسی در بیانیه‌ای که نسخه‌ای از آن به بخش فارسی صدای آمریکا ارسال شده، مرگ مهسا امینی را یادآور «قتل‌های» پیشین همچون برادرش «اکبر محمدی» و «سعید زینالی، فرشته علیزاده، زهرا کاظمی، ستار بهشتی و «صدها قتل زنجیره‌ای دیگر» دانست که «در داخل زندان‌ها و بازداشتگاه‌های» جمهوری اسلامی اتفاق افتاد و به گفته او «پس از به قتل رساندن تک تک آنان به طریق مختلف، علت مرگ همه آنان را سکته قلبی و یا مغزی اعلام کرده بودند.»

مهسا امینی که همراه با خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، روز سه‌شنبه ۲۲شهریور توسط ماموران نیروی انتظامی واحد موسوم به «پلیس اخلاقی» بازداشت و به پایگاه پلیس در خیابان وزرا منتقل شد.

خانم امینی همان روز با آمبولانس به بیمارستان کسری انتقال یافت و ۲۵ شهریور در بیمارستان جان خود را از دست داد.

واکنش رسانه‌های داخلی

رسانه‌ها و خبرگزاری‌های جمهوری اسلامی نیز روایت‌های خود را از دلایل درگذشت مهسا امینی منتشر کرده‌اند و به اعتراض‌ها نیز کم‌وبیش اشاره کرده‌اند.

خبرگزاری «تسنیم» در این ارتباط نوشت: جمعی از دانشجویان دانشگاه‌های تهران از جمله «دانشجویان دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه تهران (دانشکده هنر)، دانشگاه شهید بهشتی، تربیت مدرس و علامه» ظهر امروز «در اعتراض به ماجرای درگذشت مهسا امینی» تجمع کردند.

خبرگزاری «فارس» از دیگر رسانه‌های وابسته به سپاه پاسداران نیز نوشت: تجمع‌کنندگان در دانشگاه‌های علامه طباطبایی و دانشگاه هنر تهران «خواستار بررسی دقیق ماجرای فوت مهسا امینی شدند» و برخی دانشجویان نیز «خواستار تعطیلی فعالیت گشت ارشاد شدند.»

این رسانه‌ها معمولا تجمع‌های اعتراضی را به «ضدانقلاب و دشمن» نسبت می‌دهند.

XS
SM
MD
LG