سازمان ملی هوانوردی و فضای آمریکا، ناسا، روز پنجشنبه اعلام کرد هلیکوپتر «نبوغ» (Ingenuity) به دلیل شکستن یکی از پرههایش دیگر نمیتواند پرواز کند و ماموریت آن پایان مییابد.
نبوغ در سال ۲۰۲۱ به اولین پرندهای تبدیل شد که در سیارهای دیگر پرواز کرد و در حالی دیگر قادر به پرواز نیست که ماموریتش بسیار بیشتر از برنامهریزی اولیه طول کشید و فرای انتظارات بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بیل نلسون رئیس سازمان فضایی آمریکا گفت: «هم تلخ و هم شیرین است که باید اعلام کنم که هلیکوپتر "نبوغ" اکنون آخرین پرواز خود را روی مریخ انجام داد.»
بنابر اعلام سازمان فضایی آمریکا، این پرنده کاوشگر در طول آخرین پرواز خود در مریخ در هجدهم ژانویه پس از آنکه ارتباطش را با مریخنورد «استقامت» از دست داد، مجبور به «فرود اضطراری» شد.
مهندسان آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا روز بعد تماس خود را با آن برقرار کردند و تصاویر گرفته شده از محل چند روز بعد نشان داد که یکی از پرههای فیبرکربنی پیشرانه چرخان آن شکسته است.
رئیس ناسا میگوید «ما در حال بررسی احتمال برخورد پرهها به سطح مریخ هستیم.»
پیشتر دانشمندان ناسا اعلام کردند عملکرد هلیکوپتر کوچکی که به مریخ فرستادهاند، باوجود اشکال فنی در پرواز چهارمش که منجر به موکول آن بهوقت دیگری شد، فرای انتظارات آنها بود.
دانشمندان و مهندسان ناسا در یک کنفرانس خبری مجازی گفتند «نبوغ» در سه پرواز اول به اندازه کافی توانایی خود را نشان داد که تصمیم گرفتهاند ماموریت آن را تا ۳۰ روز بیشتر، یعنی دو برابر ماموریتی که برنامهریزی شده بود، تمدید کنند.
سازمان هوانوردی و فضای آمریکا در ابتدا پروژه این هلیکوپتر فضایی را یک «نمایش فناوری» توصیف کرده بود که در اصل برای آزمایش توانایی پرواز در جو رقیق سیاره مریخ طراحی شده بود.
به گفته مدیر پروژه، عملکرد این هلیکوپتر بهقدری رضایتبخش بود که پروژه را از مرحله نمایشی به مرحله عملیاتی تغییر دادند تا قابلیتهای منحصر به فرد و بالقوه این سفینه را نشان دهند.