لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۷ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۲۲

تداوم بازداشت سجاد شهرابی به جرم برادری؛ موسی برزین: روزنامه‌نگاران سکوت نکنند


سجاد شهرابی (راست) و شیما شهرابی
سجاد شهرابی (راست) و شیما شهرابی

با وجود تأمین وثیقه یک میلیارد تومانی برای سجاد شهرابی که به دلیل روزنامه‌نگار بودن خواهرش شیما شهرابی در خارج از ایران، زندانی شده، مقامات قضایی از آزادی او جلوگیری می‌کنند؛ موسی برزین، حقوقدان به صدای آمریکا می‌گوید بازداشت او و تداوم آن غیرقانونی است.

سجاد شهرابی روز ۱۳ اردیبهشت توسط مأموران وزارت اطلاعات بازداشت شده و در حال حاضر در زندان اوین به سر می‌برد. او در دوره بازجویی ۱۲ روز اعتصاب غذا کرده و به گفته موسی برزین، بدون این که مدرک کافی برای وقوع جرم وجود داشته باشد، بازداشت او همچنان ادامه دارد.

موسی برزین، حقوقدان ساکن ترکیه که از پرونده سجاد شهرابی آگاه است، در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا می‌گوید، نیروهای امنیتی به دلیل فعالیت‌های خواهر سجاد شهرابی که در خارج از ایران روزنامه‌نگار است، او را بازداشت کرده‌اند و بدون مدرک به او اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» زده‌اند.

او به فعالان و روزنامه‌نگاران خارج از کشور توصیه می‌کند که در قبال بازداشت برادر این روزنامه‌نگار سکوت نکنند، چرا که ممکن است «سراغ خانواده سایر فعالان نیز بروند»، در حالی که «خانواده‌ها در ایران هیچ دخالتی در فعالیت افراد خارج از کشور ندارند.»

به گفته برزین، بازپرس شعبه ۲ برای سجاد شهرابی «قرار وثیقه یک میلیارد تومانی صادر کرده اما وقتی خانواده برای تودیع وثیقه مراجعه کرده‌اند، به بهانه‌های واهی نپذیرفته‌اند برای این که خانواده را بیشتر اذیت کنند.»

او می‌گوید که «تمام روند پرونده» برادر شیما شهرابی، «نشانگر این است که سجاد شهرابی به خاطر این دستگیر شده که خواهرش شیما در خارج از کشور فعالیت خبرنگارانه دارد و برای این است که او را تحت فشار قرار دهند و به زعم خودشان به سکوت وادارند.»

این حقوقدان تأکید می‌کند: «از نظر ما همه این رفتارها کاملا خلاف همان قوانینی است که جمهوری اسلامی خودش وضع کرده است.»

سجاد شهرابی
سجاد شهرابی

موسی برزین درباره پیشینه فشار بر خانواده‌های فعالان خارج از کشور، و واکنش مجامع بین‌المللی، می‌افزاید، «سازمان‌های خیلی قوی بین‌المللی وجود دارد که مدافع حقوق خبرنگاران هستند» و علاوه بر آن «سازمان ملل و نهادهای دیگر» مثل «گزارشگر ویژه و کمیته حقیقت‌یاب» وجود دارد و احتمالا در روزهای آینده در صورت آزاد نشدن آقای شهرابی، این نهادها به تداوم بازداشت او واکنش نشان خواهند داد.

او می‌افزاید: «نباید فعالان و خبرنگارانی که در خارج از کشور فعالیت می‌کنند از روی این مسئله به سادگی بگذرند، چون ممکن است همه این فعالان را نیز دچار کند و سراغ خانواده‌های آنها هم بروند، در حالی که آن خانواده‌ها دخالتی ندارند در رفتار امثال ما که در خارج هستیم.»

برادر شیما شهرابی، روزنامه‌نگار و سردبیر بخش فارسی ایران‌وایر در حال حاضر در زندان اوین نگهداری می‌شود و بر اساس اطلاعاتی که موسی برزین در اختیار دارد، مقامات قضایی وکلای انتخابی او را نپذیرفته‌اند و برای او اتهام «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرایم علیه امنیت» زده‌اند.

این مدافع حقوق بشر می‌گوید: «آقایان که ادعا می‌کنند پرونده به دادگاه انقلاب رفته، باز هم از پاسخگویی به خانواده و وکلا خودداری کرده‌اند؛ به عبارتی تمام شواهد و مدارک نشان می‌دهد بدون این که مدرکی وجود داشته باشد که آقای شهرابی مرتکب عملی شده، او را دستگیر کرده‌اند و بسیاری از حقوق قانونی او را سلب کرده‌اند و به‌درستی نیز پاسخگو نبوده‌اند.»

به گفته برزین، سجاد شهرابی که پیش از این گوینده صدا و سیما بوده، «هیچ وقت فعالیت خاصی که علیه نظام باشد» نداشته و «تمام رفتارهایی» که مقامات امنیتی و قضایی علیه او انجام می‌دهند، «به خاطر فعالیت‌های خواهرش شیما شهرابی است.»

پیش از این، جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، در آخرین گزارش خود به شورای حقوق بشر سازمان ملل از فشار بر روی خانواده‌های فعالان سیاسی و مدنی در خارج از ایران خبر داده و از نهادهای بین‌المللی حقوق بشری تحقیقات گسترده در این رابطه را خواستار شده بود.

جمهوری اسلامی به روش‌هایی گوناگون سعی دارد با فشار بر خانواده‌های روزنامه‌نگاران، فعالیت‌های آنها را کند یا متوقف کند‌.

سازمان گزارشگران بدون مرز در آخرین گزارش خود که اردیبهشت منتشر شده، وضعیت آزادی رسانه‌ها در ایران را «نگران‌کننده» توصیف کرده و جمهوری اسلامی را «یکی از سرکوب‌گرترین دولت‌های جهان» در این زمینه دانسته است.

این نهاد تاکید کرده که در ایران علاوه بر اعمال محدودیت و سانسور گسترده بر مطبوعات در زمینه اطلاع‌رسانی، روزنامه‌نگاران با تهدید، احضار، بازداشت‌های «خودسرانه»، محاکمه‌های «ناعادلانه» و احکام زندان مواجه هستند.

در گزارش این سازمان به فشارها، آزار و اذیت‌های آنلاین و تهدیدهای امنیتی از سوی حکومت ایران بر خبرنگاران خارج از کشور نیز اشاره شده است.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG