شاهزاده رضا پهلوی روز پنجشنبه ۱۸ بهمن با انتشار بیانیهای اعلام کرد وزارت امور خارجه آلمان در تصمیمی با «به حاشیه راندن مردم ایران» و برای «دلجویی از جمهوری اسلامی» از حضور او در کنفرانس امنیتی مونیخ جلوگیری کرده است. این در حالی است که دولت آلمان نقش داشتن در «جلوگیری» از حضور شاهزاده رضا پهلوی در کنفرانس مونیخ تکذیب کرد.
در حالی که شاهزاده رضا پهلوی اعلام کرده است نام او از فهرست میهمانان کنفرانس امنیتی مونیخ حذف شده، وزارت امور خارجه آلمان در پاسخ به خبرنگار صدای آمریکا در آلمان گفت که این کنفرانس بهطور مستقل درباره دعوتنامههای خود تصمیم میگیرد.
بر اساس اطلاعات ارائهشده از سوی این وزارتخانه، هیچ دعوتنامهای که از سوی برگزارکنندگان کنفرانس برای اعضای اپوزیسیون ایرانی صادر شده، پس گرفته نشده است.
برگزارکنندگان کنفرانس امنیتی مونیخ تاکنون توضیح رسمی درباره تغییر احتمالی در فهرست مدعوین، از جمله در مورد شاهزاده رضا پهلوی، منتشر نشده است.
شاهزاده رضا پهلوی در این بیانیه وزارت امور خارجه آلمان را متهم کرد که در تصمیمی با «به حاشیه راندن مردم ایران» و برای «دلجویی از جمهوری اسلامی» از حضور او در کنفرانس امنیتی مونیخ جلوگیری کرده است.
در بیانیه شاهزاده رضا پهلوی آمده است: «در برلین تصمیمی گرفته شده است که مردم ایران را به حاشیه براند، صدای آنان را خاموش و از جمهوری اسلامی دلجویی کند.»
شاهزاده رضا پهلوی، در این بیانیه نوشت: «در این برهه مهم برای تغییر در ایران، مایه خرسندی من بود که برای شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ دعوت شدهام. اما وزارت امور خارجه آلمان با مداخله خود، مانع از حضور من در این کنفرانس شده است.»
به تأکید شاهزاده رضا پهلوی، «این اقدام وزارت خارجه آلمان، این کشور را در سوی نادرست تاریخ قرار میدهد.»
او همچنین با تأکید بر این که «دولت آلمان به سیاست مماشات با جمهوری اسلامی ادامه میدهد»، از مردم آلمان خواست که «نه فقط برای آزادی ایران، بلکه برای آینده خودشان، در کنار ایرانیانی بایستند که برای حقوق بشر و دموکراسی مبارزه میکنند.»
شاهزاده رضا پهلوی افزود: «من، همراه با هممیهنانم، کارزار خود را برای رهایی ایران و جهان از چنگال رژیمی که سالها است بشریت را با باجخواهی و ترور گروگان گرفته است، ادامه خواهم داد.»
شاهزاده رضا پهلوی همچنین تأکید کرد: «این تصمیم نه برای خاموش کردن صدای من، بلکه برای خاموش کردن صدای ملت ایران بود. این تصمیم برای حذف همه کسانی بود که در راه آزادی، عدالت و کرامت ایستادگی میکنند—و ما در برابر آن تسلیم نخواهیم شد.»
او در این حال اعلام کرد که «با وجود تمامی تلاشها برای خاموش کردن صدای ملت ایران در این کنفرانس»، به مونیخ سفر خواهد کرد، و افزود: «زیرا اگرچه ما در پایتختهای خارجی به دنبال دوستان و متحدانی برای این راه هستیم، اما میدانیم که آزادیمان تنها به دست خود ما رقم خواهد خورد، نه به تصمیم دولتهای خارجی.»
شاهزاده رضا پهلوی تأکید کرد: «این ما، ملت ایران هستیم که سرنوشت خود را تعیین خواهیم کرد—و تا زمانی که پیروز نشویم، از پای نخواهیم نشست.»
شاهزاده رضا پهلوی همچنین با انتشار تصاویری از دیدارهایش با مقامات فرانسوی اعلام کرد: «خوشحالم که به فرانسه برگشتم تا در مورد مبارزه هموطنانم برای آزادی صحبت کنم. جمهوری اسلامی نه تنها ایرانیان بلکه غرب را با وحشت خود گروگان گرفته است. من با اعضای مجلس سنا و مجلس ملی دیدار کردم تا درباره چگونگی استفاده فرانسه از این لحظه تغییر گفتوگو کنم.»
در پی انتشار بیانیه شاهزاده رضا پهلوی در مورد ممانعت دولت آلمان از حضور او در کنفرانس امنیتی مونیخ واکنش کاربران ایرانی را در شبکههای اجتماعی برانگیخته است.
دانیال ایلخانیپور، عضو حزب سوسیال دموکرات آلمان، با بیان این که «چطور ممکن است نیروهای اپوزیسیون از کنفرانس امنیتی مونیخ حذف شوند»، خطاب به وزارت امور خارجه این کشور گفت: «آلمان خود را در سیاست خارجی منزوی میکند. چنین سیاستی در قبال ایران غلط است و به بهای زندگی انسانها تمام میشود.»
شاهین نجفی، خواننده مخالف جمهوری اسلامی، با انتشار تصویری از وزیر امور خارجه آلمان در کنار عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، با بیان این که «اقدام شرمآور وزارت خارجه آلمان باید به شدت محکوم شود»، آن را ناشی از «بیکفایتی و فساد سیاسی در دولت کنونی آلمان» دانست و تأکید کرد: «شاهزاده رضا پهلوی صدای مردم ایران و امید آنها برای رهایی ایران از دست رژیم جنایتکار جمهوری اسلامی است.»
عبدالرضا احمدی، فعال سیاسی ساکن آلمان، نیز گفت: «دولت چپ آلمان، نگذاشته کنفرانس مونیخ میزبان شاهزاده رضا پهلوی باشد. احزاب چپ که وانمود میکنند از بنیادگرایی و افراطیگری در آلمان متنفرند، به مثابه بنیادگراها عمل کردهاند و نگذاشتهاند رهبر جنبش ملی و معمار صلح در مونیخ باشد. این مماشات [با جمهوری اسلامی] نباید بیپاسخ بماند.»
ایمان صفاتی، خبرنگار ایرانی آلمانی، با بیان این که این اقدام «از ترس آخوند» بوده، به نقل از منابع محرمانه اعلام کرد که وزارت امور خارجه آلمان «از مشکلات دیپلماتیک با تهران ترسید و تسلیم شد.»
ایوار فرهادی، فعال سیاسی مخالف جمهوری اسلامی ساکن بلژیک، نیز نوشت که این اقدام «در پی فشارهای جمهوری اسلامی» و «با مداخله دولت هلند» صورت گرفته است. او اضافه کرد: «مردم ایران همراهی دولتهای اروپایی با جمهوری اسلامی را فراموش نخواهند کرد.»
واکنش به این اقدام از کاربران ایرانی شبکههای اجتماعی نیز فراتر رفته است. ازجمله، حنانیا نفتالی، شهروند اسرائیلی که در ایکس به زبان فارسی نیز فعالیت دارد، نوشت: «خواندم که وزارت خارجه آلمان از حضور شاهزاده رضا پهلوی، رهبر اپوزیسیون ایران، در کنفرانس امنیتی مونیخ جلوگیری میکند! چرا از ناراحت کردن آخوندها میترسید؟ آنها باید از شما بترسند، نه برعکس!»
اما از سوی دیگر اعلام این موضوع با استقبال رسانههای حکومتی جمهوری اسلامی روبهرو شده است. برای نمونه وبسایت حکومتی جماران، این اقدام دولت آلمان را «سیلی غیرمنتظره» دولت آلمان به شاهزاده رضا پهلوی توصیف کرده است.
شاهزاده رضا پهلوی در حالی از ممانعت دولت آلمان از حضورش در کنفرانس امنیتی مونیخ خبر داده است که او به طور رسمی به شصت و یکمین دور از این کنفرانس بینالمللی دعوت شده بود.
کنفرانس امنیتی مونیخ بهمن هر سال در رابطه با سیاستهای امنیتی بینالمللی توسط یک نهاد غیردولتی در آلمان برگزار میشود و هرچند تصمیمی در این همایش گرفته نمیشود، اما اظهارنظرها، گفتوگوها و دیدارهای سیاسی در آن رخ میدهد و همین امر این کنفرانس را به یکی از مهمترین رویدادهای بینالمللی در حوزه امنیت جهانی بدل کرده است.
در دو سال گذشته جمهوری اسلامی ایران و روسیه به این کنفرانس دعوت نشدند و برگزارکنندگان تصمیم گرفتند که مخالفان این دو حکومت را به کنفرانس دعوت کنند.