لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۴۱

مسکو و کی‌یف یکدیگر را به شروع آتش‌سوزی «نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا» تحت اشغال روسیه، متهم کردند


آتش سوزی یکشنبه ۲۱ مرداد ۱۴۰۳ در نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا در جنوب اوکراین
آتش سوزی یکشنبه ۲۱ مرداد ۱۴۰۳ در نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا در جنوب اوکراین

مسکو و کی‌یف یکدیگر را به شروع آتش‌سوزی در محوطه بزرگ‌ترین نیروگاه هسته‌ای اروپا که اکنون تحت اشغال روسیه در اوکراین قرار دارد، متهم کردند. هر دو طرف گزارش دادند که هیچ نشانه‌ای از افزایش تشعشعات مشاهده نشده است.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، یکشنبه ۲۱ مرداد، در پیامی در تلگرام، اعلام کرد که نیروهای روسیه در نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا در جنوب اوکراین، که تحت کنترل روسیه است، آتش‌سوزی به‌راه انداخته‌اند. او این اقدام را تلاشی برای اخاذی از اوکراین و جهان دانست و خواستار واکنش جامعه جهانی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شد.

زلنسکی ویدئوی دانه‌دانه‌ای منتشر کرد که دود سیاه غلیظی را نشان می‌داد که به نظر می‌رسید از یک برج خنک‌کننده بیرون می‌آید و آتشی در پای آن می‌سوزد.

او گفت: «در حال حاضر، شاخص‌های تشعشعات طبیعی هستند. اما تا زمانی که تروریست‌های روسی کنترل نیروگاه هسته‌ای را در اختیار دارند، وضعیت طبیعی نیست و نمی‌تواند باشد.»

زلنسکی در این پیام روسیه را به‌استفاده از این نیروگاه هسته‌ای برای «اخاذی از اوکراین، اروپا و جهان» متهم کرد.

او گفت: «ما منتظر واکنش جهان هستیم، منتظر واکنش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستیم. روسیه باید برای این اقدام پاسخگو باشد.»

یوگن یوتوشنکو، رئیس اداره نظامی اوکراینی کنترل‌کننده منطقه نیکوپل که مشرف به نیروگاه است، گفت که اطلاعات غیررسمی حاکی از آن است که نیروهای روسیه تعداد زیادی لاستیک خودرو را در برج‌های خنک‌کننده به آتش کشیده‌اند.

او این اقدام را «یک تحریک یا تلاشی برای ایجاد وحشت» توصیف کرد و اطمینان داد که نیروگاه «تحت شرایط اشغال تا حد امکان به‌شکل عادی کار می‌کند.»

در مقابل، روسیه اوکراین را به آغاز آتش‌سوزی در محوطه نیروگاه متهم کرد.

یوگنی بالیتسکی، مقام منصوب‌شده توسط روسیه برای کنترل بخش‌های اشغالی زاپوریژیا، گفت که آتش‌سوزی «در نتیجه گلوله‌باران نیروهای مسلح اوکراین» رخ داده است. بالیتسکی همچنین گفت که هیچ تهدید رادیواکتیوی برای نیروگاه یا شهر انرژی‌دار وجود ندارد.

ولادیمیر روگوف، یکی از اعضای اداره منصوب‌شده روسیه در زاپوریژیا، گفت که نیروهای کی‌یف یک پهپاد حمله‌ای را از خاک اوکراین به نیروگاه هسته‌ای پرتاب کردند و این حمله را «ضربه‌ای هدفمند و عمدی» توصیف کرد.

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، اوکراین را به «تروریسم هسته‌ای» متهم کرد و از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواست تا واکنش نشان دهد.

اوگنیا یاشینا، مدیر ارتباطات منصوب‌شده توسط روسیه در نیروگاه هسته‌ای، به رسانه‌های دولتی تاس گفت که پس از این حمله هیچ تلفات انسانی گزارش نشده است. با این حال، او گفت که نیروگاه «برای اولین بار دچار آسیب جدی شده است.» تاس گزارش داد که «برج خنک‌کننده غیرفعال شماره ۱ آسیب دیده و به دنبال حمله پهپاد اوکراینی، تله‌های بخار پلاستیکی دچار حریق شدند.»

وزارت موقعیت‌های اضطراری روسیه، این اطلاعات را تأیید کرده است. این آتش‌سوزی «به هیچ وجه بر عملکرد نیروگاه تأثیر نداشته» و کارکنان این وزارت‌خانه در حال مهار آن هستند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وابسته به سازمان ملل، که در این تاسیسات بزرگ شش راکتوری حضور دارد، اعلام کرد که کارشناسان آن دود غلیظ و تیره‌ای را که از منطقه شمالی نیروگاه در جنوب اوکراین پس از چندین انفجار دیده شده، مشاهده کرده‌اند.

رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در بیانیه‌ای جداگانه هشدار داد: «این حملات بی‌ملاحظه، ایمنی هسته‌ای نیروگاه را به‌خطر می‌اندازد و خطر بروز یک حادثه هسته‌ای را افزایش می‌دهد. این حملات باید فوراً متوقف شوند» او بدون انتساب حملات به هیچ‌یک از طرفین این بیانیه را صادر کرد.

این آتش‌سوزی کمتر از یک هفته پس از آن رخ داد که نیروهای اوکراینی بزرگترین حمله خود به خاک روسیه را از زمان شروع جنگ در سال ۱۴۰۱ انجام دادند، حرکتی غافلگیرکننده که پس از هفته‌ها پیشروی‌های نظامی مسکو، جنگ را وارد مرحله‌ای جدید کرد.

خبرگزاری‌های دولتی روسیه، تاس و ریانووستی، به نقل از شرکت انرژی هسته‌ای این کشور، روس‌اتم، گزارش دادند که آتش‌سوزی اصلی کمی قبل از نیمه‌شب یکشنبه خاموش شده است.

شش راکتور این نیروگاه که در نزدیکی خط مقدم جنگ در اوکراین واقع شده‌اند، در حال فعالیت نیستند، اما این تأسیسات به برق خارجی وابسته است تا مواد هسته‌ای خود را خنک نگه دارد و از وقوع یک حادثه فاجعه‌بار جلوگیری کند.

مسکو و کی‌یف به طور مداوم یکدیگر را به به خطر انداختن ایمنی در اطراف این تأسیسات متهم کرده‌اند.

روسیه این نیروگاه را اندکی پس از شروع تهاجم گسترده به همسایه کوچکتر خود در سال ۱۴۰۱ تصرف کرد، حمله‌ای که مسکو آن را «عملیات ویژه» توصیف کرده است. شش راکتور این نیروگاه در حالت خاموشی سرد قرار دارند.

منابع: شبکه خبری سی.ان.ان / خبرگزاری رویترز

XS
SM
MD
LG