سعید منتظرالمهدی، سخنگوی فرماندهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (فراجا) از بازگشت «گشت ارشاد» به خیابانها از روز یکشنبه خبر داد.
به گفته سخنگوی نیروی انتظامی این اقدام در پی «مطالبات مردمی و خواست گروهها و نهادهای مختلف اجتماعی و تاکید ریاست جمهور و قوه قضائیه» صورت گرفته است.
به گفته این مقام انتظامی، گشت ارشاد «در چارچوب قانون و به منظور بسط و گسترش امنیت عمومی و تحکیم بنیان خانواده از روز یکشنبه ۲۵ تیرماه فعالیت خود را از سر خواهد گرفت.»
او همچنین تاکید کرد با افراد «هنجارشکن» و افرادی که «پوششِ خارج از عرف» دارند برخورد خواهد شد.
اگر چه همزمان با انتشار تصاویری از برخورد نیروهای انتظامی با زنانی که با حجاب انتخابی به خیابان میآیند، شایعه بازگشت گشت ارشاد کلید خورده بود اما گفتههای امروز سخنگوی«فراجا» بازگشت آنها را به خیابان تایید کرد.
روزنامه «فرهیختگان»، وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی به فیلمهای پخششده از «برخورد با بیحجابی»، واکنش نشان داده و آن را «پوست موز» توصیف کرده و به این رفتار اعتراض کرده است.
جواد نقوی، خبرنگار گروه اندیشه روزنامه «فرهیختگان» در یادداشتی با اشاره به برخورد همراه با خشونت مامور گشت ارشاد با زنی در خیابان آن را «بازگشت به نقطه صفر» عنوان کرد و نوشت: «تصاویر خیابان اندرزگو نشان میدهد نه تنها تجربه اعتراضات سال ۱۴۰۱ نتوانسته افقی نشان دهد تا حکمرانی از آن استفاده کند، بلکه مجددا به دوره پیش از اعتراضات و نقطه صفر بازگشت صورت گرفته است.»
در همین زمینه ولی اسماعیلی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفته که «بعید بنظر میرسد که با مجلس شورای اسلامی برای راهاندازی مجدد گشتهای امنیت اخلاقی، هماهنگی یا توافقی صورت گرفته باشد.»
حضور گشت ارشاد در خیابانها در حالی صورت گرفته است که پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد تهران و شروع اعتراضات سراسری، گشت ارشاد بدون هیچ توضیح و تاییدی از سوی مسئولان به حضور خود در خیابانها پایان داد.
در آذرماه سال ۱۴۰۱ محمد جعفر منتظری دادستان کل کشور در پاسخ به «تعطیلی» گشت ارشاد گفته بود که گشت ارشاد ربطی به قوه قضاییه ندارد و «از همان جایی که در گذشته تاسیس شد، از همانجا نیز تعطیل شد.»
عملکرد گشت ارشاد همواره مورد انتقاد مردم بود و در نهایت شهریور سال ۱۴۰۱ با مرگ مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد فصل جدیدی در مقوله حجاب اجباری آغاز شد.