محمد مخبر، معاون اول ابراهیم رئیسی، با حکم علی خامنهای به ریاست موقت دولت سیزدهم جمهوری اسلامی منصوب شد؛ فرد مورد اعتماد رهبر جمهوری اسلامی که سالها در نهادهای تحت نظارت او در سمتهای مدیریتی مشغول به کار بوده است.
محمد مخبر، سیاستمدار ۶۸ ساله، در سال ۱۳۳۴ در خانوادهای مذهبی در دزفول متولد شد و پدرش از واعظان این شهر و مدتی هم امام جمعه موقت دزفول بود.
آنطور که رسانههای ایران گفتهاند، مخبر که حال قرار است مسئولیت ریاست موقت قوه مجریه را عهدهدار شود، دکتری مدیریت و برنامهریزی توسعه اقتصادی و دکتری حقوق بینالملل دارد.
او پیش از انقلاب سال ۵۷ عضو گروهی به نام «منصورون» بود؛ گروهی که در استان خوزستان تشکیل شده بود و علیه پادشاهی پهلوی فعالیت میکرد.
از همان سالهای نخست انقلاب ۵۷ با تشکیل سپاه پاسداران و قبل از اینکه به تهران برود، در دم و دستگاه رهبر جمهوری اسلامی برای خودش جایی باز کند، رییس بهداری سپاه در دزفول شد و بعد از آن هم عهدهدار سمتهایی در استان خوزستان، از جمله معاونت استانداری و معاونت اجرایی شرکت مخابرات خوزستان بود.
او مدتی در بنیاد مستضعفان مشغول به کار بود و در سال ۱۳۸۶ رییس «ستاد اجرایی فرمان امام» شد و در ۱۴ سالی که ریاست این نهاد را بر عهده داشت، به یکی از افراد مورد اعتماد علی خامنهای تبدیل شد؛ آن هم در نهادی که همراه با سه نهاد دیگر تحت نظارت رهبر جمهوری اسلامی یعنی آستان قدس رضوی، بنیاد مستضعفان و قرارگاه خاتمالانبیا سپاه بیش از نیمی از اقتصاد ایران را تحت کنترل دارند. نهادهایی که نه تحت نظارت مجلس هستند و نه به جایی پاسخگو.
محمد مخبر در سال ۹۹ در حالی که هنوز به عنوان رییس ستاد اجرایی فرمان امام مشغول به فعالیت بود در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفت و بعد در بحبوحه همهگیری بیماری کووید ۱۹، یکی از افرادی بود که از تصمیم علی خامنهای مبنی بر ممنوعیت واردات واکسن کرونا از آمریکا و بریتانیا حمایت کرد.
او که آن زمان هنوز رییس ستاد فرمان اجرایی امام بود، در موسسه برکت زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی مجری پروژه تولید واکسن کرونا شد و از آن وقت، نام او به عنوان یکی از افرادی مطرح شد که برای تولید واکسن کرونا از رانت و اعتبارات دولتی استفاده کرده؛ و با حمایت از تصمیم علی خامنهای یکی از مسببان مرگ هزاران نفر شد.
محمد مخبر همچنین در دورهای که معاون اول ابراهیم رئیسی بود، به ریاست هیاتی با عنوان مولدسازی داراییهای دولت برای فروش داراییهای دولتی منصوب شد؛ پروژهای که با انتقادهایی گسترده مواجه شد و عملکردش شفاف نبود.
اما به جز اینها رد پای فرزند او هم در برخی پروندههای فساد دیده میشود؛ سجاد مخبر، عضو هیئت مدیره چند شرکت سرمایهگذاری متعلق به بانک پاسارگاد و یکی از ابربدهکاران بانکی که در فسادهای مرتبط با فروش نفت ایران دست داشته و بر اساس برخی گزارشها از طریق فروش نفت ایران در شرایط تحریم میلیونها دلار سود نصیبش شده است.
محمد مخبر که علاوه بر معاون اول رییس جمهوری از سال ۱۴۰۱، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هم بوده و از روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ با حکم علی خامنهای رییس موقت دولت سیزدهم شد تا حداکثر ۵۰ روز دیگر که جانشینی برای ابراهیم رییسی تعیین شود.