لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۴۶

اعلام اسامی برندگان جوایز نوبل پزشکی و فیزیک؛ ۳ دانشمند آمریکایی هستند


اعلام برنده جایزه نوبل فیزیک سال ۲۰۲۴
اعلام برنده جایزه نوبل فیزیک سال ۲۰۲۴

کمیته نوبل ۴ برنده جوایز نوبل پزشکی و فیزیک سال ۲۰۲۴ میلادی را معرفی کرد. جایزه نوبل پزشکی به دو دانشمند آمریکایی و جایزه نوبل فیزیک سال ۲۰۲۴ نیز به یک دانشمند آمریکایی و یک دانشمند بریتانیایی-کانادایی اعطا شد.

جایزه نوبل پزشکی به ویکتور آمبروس و گری روکون برای کشف «میکرو آر‌اِن‌اِی» و نقش حیاتی آن در نحوه رشد و زندگی موجودات چند سلولی از جمله انسان اعطا شد.

کار آنها به توضیح چگونگی اختصاصی‌شدن سلول‌ها و تبدیل آن‌ها به انواع مختلف مانند سلول‌های عضلانی و عصبی کمک کرد.

کمیته نوبل در بیانیه‌ای گفت که برندگان امسال نوبل پزشکی، کلاس جدیدی از مولکول‌های «آران‌ای» کوچک را کشف کردند که نقش مهمی در تنظیم ژن‌ها ایفا می‌کنند.

ویکتور آمبروس، یکی از این برنده به خبرگزاری رویترز گفت که «میکرو آر‌ان‌ای» یک شبکه ارتباطی بین ژن‌ها است که سلول‌های بدن ما را قادر می‌کند تا انواع ساختارها و عملکردهای پیچیده مختلف را تولید کنند.

آقای آمبروس استاد دانشکده پزشکی چان ماساچوست است و آقای روکون هم استاد دانشکده پزشکی هاروارد است که در بیمارستان عمومی ماساچوست نیز کار کرده است.

این دو در اواخر دهه ۱۹۸۰، در آزمایشگاه رابرت هورویتز، که برنده جایزه نوبل سال ۲۰۰۲ بود، مطالعات فوق‌دکترای خود را انجام دادند.

تحقیقات و اکتشافات علمی آنها در درک بهتر بیماری‌های چون صرع نقش مهمی ایفا می‌کند.

جایزه نوبل فیزیک سال ۲۰۲۴ نیز به صورت مشترک به یک دانشمند آمریکایی و یک دانشمند بریتانیایی-کانادایی اعطا شد.

جان هاپفیلد و جفری هینتون این جایزه را برای اکتشافات خود که به کامپیوترها این امکان را داد تا هر چه بیشتر مشابه مغز انسان یاد بگیرند، دریافت کردند؛ موضوعی که در واقع بلوک‌های سازنده هوش مصنوعی را فراهم کرد.

این جایزه از سوی رسانه‌ها نوعی قدردانی از اهمیت رو به رشد هوش مصنوعی در شیوه زندگی و کار مردم توصیف شد.

کمیته نوبل می‌گوید یادگیری ماشینی که از شبکه‌های عصبی مصنوعی استفاده می‌کند، با قابلیت درک مقادیر گسترده‌ای از اطلاعات، نقش مهمی در تحقیقات علمی از جمله فیزیک ایفا می‌کند.

جان هاپفیلد، اهل شیکاگو و استاد پرینستون است و با اکتشافات مهم خود در علوم کامپیوتر، زیست‌شناسی و فیزیک شهرت دارد.

آکادمی نوبل در توصیف او گفت که هاپفیلد یک «حافظه تداعی‌گر» ایجاد کرد که می‌تواند تصاویر و دیگر الگوها در داده‌ها را ذخیره و بازسازی کند.

جفری هینتون متولد حومه لندن است و از اواخر دهه ۱۹۷۰ میلادی عمدتاً در آمریکا و کانادا مشغول زندگی و فعالیت بوده است.

او چندی پیش از سمت خود به عنوان محقق و معاون مدیر گوگل بازنشسته شد تا به گفته خودش بتواند آزادانه در مورد ظهور هوش مصنوعی و خطرات آن صحبت کند.

آقای هینتون هم‌اکنون استاد علوم کامپیوتر در دانشگاه تورنتو کانادا است.

الن مونز، رئیس کمیته نوبل فیزیک گفت: «در حالی که یادگیری ماشینی مزایای بسیار زیادی دارد، توسعه سریع آن نگرانی‌هایی را در مورد آینده ما نیز ایجاد کرده است.»

از نخستین‌بار که جایزه نوبل ‌در سال ۱۹۰۱ اعطا شد، یک هزار شخص و سازمان در مجموع ۶۲۱ جایزه نوبل را دریافت کرده‌اند که تنها ۶۵ تن از برندگان زن بودند.

مسن‌ترین برنده جایزه نوبل، جان گودیناف آمریکایی بود که در سال ۲۰۱۹ میلادی در سن ۹۷ سالگی جایزه نوبل شیمی را دریافت کرد.

ملاله یوسف‌زی، فعال پاکستانی تبار در حوزه آموزش که در سال ۲۰۱۴ برنده جایزه صلح نوبل شد نیز با تنها ۱۷ سال سن، جوان‌ترین برنده جایزه نوبل محسوب می‌شود.

XS
SM
MD
LG