لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۵۷

نشست بروکسل؛ مرکل در انزوا


انگلا مرکل، صدراعظم آلمان
انگلا مرکل، صدراعظم آلمان

یکی از سخنگویان مرکز اصلاحات اقتصادی اتحادیۀ اروپا می گوید که فرانسه، ایتالیا و اسپانیا آمادگی فراوانی برای همکاری با یکدیگر دارند.

رهبران اسپانیا، ایتالیا و فرانسه برای شرکت در اجلاس اقتصادیدو روزه رهبران اروپا با وارد بروکسل شدند. این رهبران نگرانی مشترکی دارند: تشویق بیشتر آلمان برای کمک به کشورهای حوزه یورو. اما انگلا مرکل- صدراعظم آلمان- می گوید آلمان موتور رشد و لنگر ثبات اقتصادی در اروپاست، اما حتی قدرت آلمان نیز بی نهایت نیست و نباید بیش از حد روی این قدرت حساب باز کرد.

مقامهای ایتالیا، فرانسه و اسپانیا در نشست روز پنجشنبۀ اتحادیۀ اروپا تلاش می کنند تا همسایۀ شمالی خود را متقاعد کنند که پیش از وخامت بیشتر وضع اقتصادی حوزۀ یورو، بپذیرد که بدهیهای کشورهایی که در شرایط بحرانی قرار دارند، بین تمامی کشورهای اتحادیه، به اشتراک گذارده شود تا به نجات آنها از وضعیتی که گرفتار آنند، کمک شود. این، عقیدۀ مقامهای بلندپایۀ اتحادیۀ اروپا و صندوق بین المللی پول هم هست.

خانم مرکل تاکنون هیچ انعطافی نشان نداده است. در حالی که بازارها و سرمایه گذاران درانتظار بهبود اوضاع اقتصادی حوزۀ یورو هستند، هیچ بهبودی در اوضاع ایجاد نخواهد شد؛ مگر آنکه صدراعظم آلمان موضع کنونی خود را که از مدتها پیش برآن پای فشرده، تغییر دهد.

انگلا مرکل روز چهارشنبه؛ پیشاپیش نشست اتحادیۀ اروپا، منطق خود را تکرار کرد: راه حلهای کوتاه مدتی چون تقسیم یا به اشتراک گذاردن بدهیهای چند کشورِ گرفتار یا افزایش فعالیت بانک مرکزی اروپا ناکارآمد است.
به اعتقاد مرکل، چنین راه حلهایی تنها درصورتی مؤثر خواهد افتاد که دولتها ثابت کنند که به خوبی از عهدۀ مدیریت بودجه شان برمی آیند. آنچه صدراعظم آلمان خواهان آن است، یکپارچگی سیاسی جامعی در اتحادیۀ اروپاست؛ آنچه که وی، پیش شرط پیشرفت اقتصادی می داند.

رهبران برخی دیگر از کشورهای اتحادیۀ اروپا درگذشته از جدل با مرکل خودداری ورزیده اند، اما به باور بسیاری از تحلیلگران، این بار، ممکن است سنت شکنی کنند. از جملۀ آنها، ماریو مونتی، نخست وزیر ایتالیاست. وی چهارشنبه شب در بروکسل گفت که ایتالیایی ها فداکاریهای بسیاری کرده اند و نهایتاٌ توانسته اند کسری بودجۀ آن کشور را مهار کنند، و اگر ببینند که تمامی تلاشهایشان بی نتیجه بوده است، ممکن است دیگر اطمینان خود را به اتحادیۀ اروپا ازدست بدهند و قضیه پیامدی سیاسی پیدا کند، که برای اتحادیۀ اروپا فاجعه ای خواهد بود.

آقای مونتی می گوید حاضر است دو روز بیشتر در نشست بماند و بکوشد تا اعضای کلیدی اتحادیه را متقاعد کند که می توان یک بستۀ کمک اقتصادی تعریف کرد که به آرام شدن بازارهای آشفتۀ اروپا بیانجامد.

نشست بروکسل قرار است در پایان روز جمعه، خاتمه یابد. نخست وزیرایتالیا می گوید آماده است که تا پایان یکشنبه در اجلاس حضور داشته باشد.

سایمون تیلفورد- یکی از سخنگویان مرکز اصلاحات اقتصادی اتحادیۀ اروپا- می گوید که فرانسه، ایتالیا و اسپانیا آمادگی فراوانی برای همکاری با یکدیگر دارند.

او می افزاید:« تاکنون، این کشورها نسبت به منزوی کردن انگلا مرکل بی میل بودند و در قبال نظرات وی انعطاف زیادی به خرج می دادند. اما اکنون می بینند که این انعطاف، راه به جایی نبرده و حاصل چندانی نداشته است. نخست وزیر ایتالیا در این میان، برای ایستادن درمقابل مرکل، آماده ترین است. از سوی دیگر، اگر فشار برمرکل به جایی نرسد، ایتالیا بیش از تمامی کشورهای دیگر زیان خواهد کرد.»

کم تجربه ترین عضو نشست پنجشنبۀ بروکسل، فرانسوا اولاند است که تنها هفت هفته از آغاز ریاست جمهوری وی می گذرد. در پی گفتگو با صدراعظم آلمان در پاریس پیشاپیش نشست، آقای اولاند درخصوص اهداف مشترک رشد اقتصادی، با پرزیدنت اوباما صبحت کرد. بنا بر گزارشها خانم مرکل پذیرفته است که موضوع رشد اقتصادی - که مورد علاقه اولاند است - در مذاکرات گنجانده شود.

احتمال دارد که تمامی بیست و شش رهبر اتحادیۀ اروپا، با خانم مرکل مخالفت کنند.

انگلا مرکل نسبت به خروج یونان یا دیگر کشورهای مدیترانه ای حوزۀ یورو از این حوزه، و حتی خروج آلمان از آن، ابراز تمایل کرده است. با این وصف، وی روز چهارشنبه، خواهان یکپارچگی بیشتر کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا شد و گفت:« ما به اروپای بانفوذتری نیاز داریم. بازارها منتظرچنین اروپایی هستند.»

برخی از رهبران حوزه یورو خواهان فروش اوراق قرضه شده اند اما خانم مرکل مخالف است و می گوید انتشار چنین اوراقی بر هزینه های وام آلمان می افزاید.
XS
SM
MD
LG