حضور ۱۴ ایرانی در تیم ۳۶ نفره «پناهندگان کمیته بینالمللی المپیک» در بازیهای المپیک پاریس نکتهای است که توجه برخی رسانهها در ایران را به خود جلب کرده است.
بازیهای المپیک پاریس کمتر از سه ماه دیگر آغاز خواهد شد که به گفته کارشناسان ورزشی ایران با کاروان کوچکی که به این دوره از مسابقات اعزام خواهد کرد شانس مدال طلای چندان زیادی برای این کاروان نمیتوان متصور شد.
اما این تورنمنت جهانی تنها به حضور کم فروغ تیمی از جمهوری اسلامی خلاصه نمیشود. در این دوره شاهد حضور برخی از چهرههای مدالآور ایرانی خواهیم بود که از این پس پرچم کشورهای دیگر را در دست خواهند داشت.
ورزشکارانی همچون کیمیا علیزاده تکواندو کار ایرانی با پرچم بلغارستان و سعید ملایی که با پرچم جمهوری آذربایجان شرکت خواهد کرد. در این مسابقات تیم پناهندگان کمیته بینالمللی المپیک هم حضور دارد که ایرانیها نقش بسزایی در آن دارند. تیمی با حضور ۳۶ ورزشکار که تقریباً نیمی از اعضای این تیم را ۱۴ ایرانی تشکیل میدهند. ۵ ورزشکار افغانستانی نیز در میان اعضای این تیم حضور دارند.
روزنامه «شرق» در گزارشی انتقادی با عنوان «آمار را جدی بگیریم» از مهاجرت شماری از مدالآوران و اعضای تیم ملی در رشتههای گوناگون ورزشی نوشته است که در این دوره از المپیک نماینده کشورهای دیگر خواهند بود.
به نوشته این روزنامه در سالهای اخیر تعداد قابل توجهی از ورزشکاران ایرانی به دلیل کمبود امکانات، بیتوجهی مسئولین، محدودیتها و ناهنجاریهای اجتماعی، فشار جمهوری اسلامی، یا قوانین حجاب اجباری، از کشور مهاجرت کردند.
امید احمدیصفا (بوکس)، متین بالسینی (شنا)، محبوبه ژرفی (جودو)، سعید فضلالله (کانو سرعت)، یکتا جمالی (وزنهبرداری)، ایمان مهدوی (کشتی آزاد)، کسرا مهدیپورنژاد (تکواندو)، دینا پوریونس (تکواندو)، امیر رضانژاد (کانو اسلالوم)، محمد رشنونژاد (جودو)، سمن سلطانی (کانو سرعت)، هادی تیرانولیپور (تکواندو)، جمال ولیزاده (کشتی فرنگی) و درسا یاوریوفا (بدمینتون)، ورزشکاران ایرانی عضو تیم پناهندگان در بازیهای المپیک تابستانی ۲۰۲۴ پاریس خواهند بود.
مجموعه این ۱۴ نفر ایرانی یا به دلایل سیاسی و یا اجتماعی در این دوره از بازیهای المپیک پاریس در تیم پناهندگان شرکت کرده و به مصاف رقبای خود خواهند رفت.
وضعیت بد غذایی در اردوهای تیم ملی ایران، نبود رسیدگی کامل به وضعیت ورزشکاران، بیتوجهی به نیازهای آنها و نادیده گرفتن مهارتها همه از عواملی است که ورزشکارانی که زمانی قرار بود به عنوان نماینده ایران در صحنههای رقابتهای جهانی حضور داشته باشند حال پرچمدار کشورهای دیگر هستند.
تیم پناهندگان کمیته بینالمللی المپیک برای نخستین بار در بازیهای المپیک تابستانی سال ۲۰۱۶ ریودوژانیرو در برزیل تشکیل شد. هدف کمیته بینالمللی المپیک، شرکت ورزشکارانی در این بازیها بود که مجبور به ترک کشورهای خود شدند و امکان رقابت در المپیک را نداشتند.
در بازیهای المپیک تابستانی توکیو، تعداد ورزشکاران تیم پناهندگان کمیته بینالمللی المپیک ۲۹ نفر بود که در ۱۲ رشته ورزشی رقابت کردند.