متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه در کنفرانس خبری چهارشنبه در پاسخ به پرسشی درباره اجازه ورود آمریکا به ابراهیم رئیسی و هیئت همراه به آمریکا بر سنت میزبانی از نمایندگان خارجی ـ بدون توجه به سیاست های کشورشان ـ تاکید کرد.
همچنین نگرانیهای مربوط به «تحرکات نامحدود دیپلماتهای جمهوری اسلامی در نیویورک» مورد پرسش قرار گرفت و میلر تایید کرد که در حال حاضر هیچ برنامهای برای اعمال مجدد محدودیتهای قبلی وجود ندارد.
او همچنین در پاسخ به پرسشی درباره انقضای «تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی» در اکتبر ۲۰۲۳ و «مصوبه دوحزبی کنگره برای بازگرداندن تحریمهای مرتبط»، با بیان این که «نیاز به بررسی بیشتر موضوع دارم»، از اظهار نظر خودداری کرد.
متیو میلر در این کنفرانس خبری با انتقاد از دولت ترامپ یادآور شد که دولت پیشین «ساز و کار نظارتی» را هنگام خروج از توافق برجام، ایجاد نکرده و در نتیجه جمهوری اسلامی اجازه دسترسی به میلیاردها دلار از حسابهای امانی (اسکرو) را داشته است.
در ادامه خبرنگاران با پرسشهای خود به دنبال بررسی گستردهتر ابعاد این موضوع بودند و خواستار جزئیات برداشت میلیاردها دلار خارجشده از هند، ترکیه، ژاپن و کره جنوبی شدند اما سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پاسخ داد که ایالات متحده ارقام دقیقی ندارد اما اطلاعاتی در اختیار دارد که حاکی از برداشتهای «قابل توجهی» است.
همزمان خبرنگاران این پرسش را مطرح کردند که آیا این کشورها ـ به ویژه هند، کره جنوبی و ژاپن ـ از «محدودیتهای اوفک» در مورد وجوه امانی آگاه هستند و آیا آنها به این محدودیتها پایبند بودهاند که آقای میلر اذعان کرد که نمیتواند از رویههای این کشورها صحبت کند، اما بر اهمیت نظارت مستقیم ایالات متحده و شفافیت در «معاملات آتی» تاکید کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره این که آیا دولت فعلی قوانین و محدودیتهایی را برای استفاده از وجوه امانی با شفافیت بیشتر وضع کرده است گفت ایالات متحده بر اساس قوانینی ـ که امکان کنترل مستقیم استفاده از صندوق را تسهیل میکند ـ حساب جدیدی در قطر ایجاد کرده است.
پیشتر نیز صدای آمریکا در ۲۱ شهریور خبر داده بود که پولهای مسدود شده ایران که از بانکهای کره جنوبی وارد حسابهایی در قطر میشود، «تحت نظارت بسیار شدید خزانهداری ایالات متحده» نگهداری خواهد شد و «فقط میتواند برای امور انسانی و بشردوستانه» هزینه شود.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز سهشنبه در نشست رسانهای گفت که: «ما هشیار خواهیم ماند و مراقب خواهیم بود و نوع مصرف کردن این پول را تحت نظر خواهیم داشت و میتوانیم اگر لازم باشد دوباره مسدودش کنیم.»