لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۲۱

رئیس دیوان عالی جمهوری اسلامی خبرنگار معترض به گشت ارشاد را به «برخورد» تهدید کرد


گشت ارشاد و طرح نور
گشت ارشاد و طرح نور

در پی پرسش یک خبرنگار زن از مسعود پزشکیان درباره حضور مأموران حکومتی اعمال حجاب اجباری بر زنان، شماری از هواداران جمهوری اسلامی از جمله چهره‌های رسانه‌ای رئیس دولت چهاردهم پوشش او را زیر سوال بردند. همچنین رئیس دیوان عالی کشور نیز آن خبرنگار را به برخورد تهدید کرد.

مریم شبانی، روزنامه‌نگار، روز دوشنبه در جریان نشست رسانه‌ای مسعود پزشکیان گفت که «برای این که به این جا برسم، خیلی میان‌بر و کوچه پس کوچه رفتم که گیر گشت ارشاد نیافتم.» در واکنش به این اظهارات، رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی خندید و گفت: «باز هم گشت ارشاد اذیت می‌کند؟ قرار نبود برخورد کنند. حالا باز پی‌گیری می‌کنیم اذیت نکنند شما را.»

خنده پزشکیان به خبرنگاری که نگران گشت ارشاد بود: مگه باز هم اذیت میکنه؟
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

اما امروز سه‌شنبه ۲۷ شهریور، محمدجعفر منتظری رئیس دیوان عالی جمهوری اسلامی در واکنش به این اظهارنظر پزشکیان گفت که «خانمی با وضعیت نامناسب پوششی به محض این که پشت تریبون قرار گرفت به گشت ارشاد طعنه زد» و «باید با وضع نامناسب حجاب آن فرد هم برخورد شود و ارزش‌های اسلامی نباید پایمال گردد.»

منتظری با گلایه از پزشکیان، گفت که از او توقع داشت در برنامه زنده صدا و سیما «موضع صحیح» در مورد گشت ارشاد بگیرد.

اما حمله به روزنامه‌نگار زن که درباره حضور گشت ارشاد در خیابان‌ها و برخورد با زنان برای اعمال حجاب اجباری سخن گفته بود، به این مقام ارشد قضایی جمهوری اسلامی خلاصه نشد و شماری از چهره‌های رسانه‌ای نزدیک به هر دو طیف اصلاح‌طلب و اصولگرای حکومت نیز بر او تاختند.

از جمله علی‌اصغر شفیعیان، مدیر وب‌سایت انصاف‌نیوز و از چهره‌های رسانه‌ای نزدیک به دولت، با انتشار تصویری از مریم شبانی با اشاره به پوشش او، اظهاراتش را زیر سوال برد و نوشت: «آیا واقعا اگر کسی با این میزان حجاب در خیابان باشد، گشت ارشاد گیر می‌دهد که نیاز به میانبر شود؟»

متن منتشر شده علی‌اصغر شفیعیان در ایکس
متن منتشر شده علی‌اصغر شفیعیان در ایکس

برخی کاربران مدافع جمهوری اسلامی نیز با به کار بردن الفاظ زن‌ستیزانه و سن‌هراسانه درباره پوشش این روزنامه‌نگار زن که در تناقض با پوشش زنان در نشست‌های رسمی مقامات جمهوری اسلامی بخشی از موهایش دیده می‌شد، اظهارنظر کردند.

اما گروهی از کاربران مخالف جمهوری اسلامی کل ماجرای حضور او در این برنامه را «با هماهنگی قبلی با مجری و بقیه افراد مرتبط» برگزاری این نشست خبری دانستند و اظهارات پزشکیان را به عنوان «مصونیت این افراد» تعبیر کردند.

در این حال، شماری از کاربران نیز از این روزنامه‌نگار «برای اشاره به آزار روانی و مزاحمت گشت منحوس ارشاد» سپاسگزاری کردند.

پس از اعتراضات سراسری در پی کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، حضور مأموران نیروی انتظامی که در قالب این گشت برای اعمال حجاب اجباری بر زنان در خیابان‌ها کمرنگ شد، اما با گذشت زمان و از فروردین سال جاری جمهوری اسلامی سیاست فشار برای رعایت حجاب اجباری بر زنان را در قالب «طرح نور» به شکل گسترده‌تری در فضای عمومی جامعه بازگرداند.

در این مدت و بر اثر عوامل حکومتی اجرای «طرح نور» برای اعمال حجاب اجباری، آرمیتا گراوند، دانش‌آموز نوجوان در تهران کشته شد.

همچنین در پی شلیک مأموران نیروی انتظامی به آرزو بدری در شهرستان نور استان مازندران در رابطه با حجاب اجباری، این زن جوان مدتی به کما رفت.

با وجود افزایش فشارها بر زنان، مقاومت مدنی در قبال حجاب اجباری همچنان ادامه دارد و گزارش‌ها حاکی از حضور با پوشش اختیاری شمار بیشتری از زنان و دختران در خیابان‌های ایران است؛ چنان‌که آسوشیتدپرس گزارش داده مشاهده زنان بدون حجاب اجباری در خیابان‌های ایران به امری عادی بدل شده است.

هم‌زمان با دومین سالروز کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، وزیران امور خارجه آمریکا، استرالیا، کانادا، نیوزلند و بریتانیا در بیانیه‌ای مشترک کشته شدن او را «جرقه یک جنبش اعتراضی سراسری به رهبری زنان و دختران» توصیف کردند که به رغم سرکوب توسط نیروهای حکومتی همچنان جنبشی «متحد» است.

XS
SM
MD
LG