کمپین حقوق بشر در ایران روز پنجشنبه ۱۷ خرداد، از تایید حکم اعدام محمد خضرنژاد، روحانی ۴۵ ساله اهل سنت و از بازداشت شدگان خیزش ۱۴۰۱ در بوکان، در دیوان عالی کشور انتقاد کرد.
این نهاد حقوق بشری در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: کارنامه سرکوبهای سیاسی-عقیدتی جمهوری اسلامی نشان میدهد حکومت بارها از طرح اتهامهای واهی فقهی، مانند «افساد فیالارض» یا «بغی» برای سرکوب مخالفان و نیروهای مذهبی در مناطق اقلیتنشین استفاده کرده است.
پیشتر دادگاه انقلاب اسلامی ارومیه، محمد خضرنژاد را در آذر سال گذشته و پس از ۱۴ ماه بازداشت و بازجویی، به اتهام «افساد فیالارض»، «تبلیغ علیه نظام» و «لطمه زدن به تمامیت یا استقلال کشور» به اعدام و ۱۶ سال زندان محکوم کرده بود.
این حکم در شعبه ۴۱ دیوان عالی کشور به ریاست علی رازینی تایید شده است.
کمپین حقوق بشر در ایران اشاره کرد که «دستگاه قضایی جمهوری اسلامی بهطور رسمی تاکنون دستکم ۹ تن از معترضان، به نام های مجیدرضا رهنورد، محسن شکاری، محمد قبادلو، محمد حسینی، محمدمهدی کرمی، مجید کاظمی، سعید یعقوبی، صالح میرهاشمی و میلاد زهره وند را در پیوند با خیزش سراسری ۱۴۰۱ و اعتراضهای جنبش زن زندگی آزادی به پای چوبه دار برده و اعدام کرده است.»
در همین حال، نهادها و کنشگران حقوق بشری پیشتر درباره خطر اعدام برای شماری از زندانیان سیاسی و بازداشتشدگان اعتراضات سراسری در سالهای گذشته از جمله رضا رسایی، مجاهد کورکور، حبیب دریس، و عباس دریس هشدار دادهاند.
اجرای احکام اعدام در ایران از سوی حکومت جمهوری اسلامی، انتقادهای بسیاری را به همراه داشته است.
در ایران، اقدام مشترک شماری از زندانیان سیاسی زندان قزلحصار، اوین، خرمآباد، شیراز و سقز برای اعتصاب غذا در روزهای سهشنبه در اعتراض به صدور و اجرای احکام اعدام توسط جمهوری اسلامی با پیوستن ۸ زندانی سیاسی -عقیدتی در معرض اعدام به «کارزار نه به اعدام» در روز ۱۵ خرداد وارد نوزدهمین هفته شد.
بنا بر اطلاعاتی که به صدای آمریکا رسیده است، این هشت زندانی عقیدتی- سیاسی اهل سنت که در معرض اعدام قرار دارند، در واحد ۳ زندان قزلحصار «در شرایطی غیر انسانی در سالنی مشهور به سوئیت یا انفرادیهای مخصوص زندانیان زیر حکم اعدام؛ نگه داری میشوند.»
زندانیان در معرض اعدام در زندان قزلحصار کرج، شامل چهار زندانی اهل سنت بلوچ به نامهای غنی شهبخش، سلیمان شهبخش، عبدالرحیم قنبرزهی (میربلوچ زهی) و عیدو شهبخش و چهار تن دیگر با اسامی فریدون ذاکری نسب، صلاح الدین ضیایی، صالح زیادالله، عبدالله وریا، عبدالکریم قنبرزهی هستند.