لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۹ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۳۹

همه ۲۹۸ مسافر و خدمه هواپیمای مالزی کشته شدند


همه ۲۹۸ مسافر و خدمه یک فروند هواپیمای مسافری خطوط هوایی مالزی روز پنجشنبه که در شرق اوکراین هدف موشک قرار گرفت و سقوط کرد کشته شدند.

خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام وزارت کشور اوکراین گزارش داد هواپیمای بوئینگ ۷۷۷ که از آمستردام برخاسته بود و به مقصد کوالالامپور در حرکت بود، در نزدیکی روستایی در منطقه دونتسک، پایگاه اصلی گروه‌های جدا‌یی‌طلبان مخالف دولت و نه چندان دور از مرز روسیه، هدف یک موشک زمین به هوا قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری آسوشتیدپرس جدایی‌طلبان مسئولیت سرنگون شدن این هواپیما را تکذیب کردند. معاون نخست وزیر خودخوانده شورشیان در دونتسک گفت هواپیما باید توسط سربازان دولتی اوکراین سرنگون شده باشد، اما دلیلی برای اثبات این ادعا ارائه نکرد.

پترو پروشنکو رئیس جمهوری اوکراین پیشتر اعلام کرده بود که نیروهای مسلح آن کشور به سوی هیچ هواپیمایی شلیک نکرده‌اند و در ادامه گفت یقین دارد مسئولان این تراژدی مجازات خواهند شد.

مقام‌های دولت اوکراین گفتند ساکنان محلی لاشه آتش گرفته هواپیما را پیدا کردند. بنابر گزارش‌ها اجساد مسافران در شعاع ۱۵ کیلومتری محل سقوط پراکنده شده است.

وزارت امورخارجه اوکراین به نقل از مسوولان نظامی گفت هواپیما در ارتفاع ۳۳ هزار پا حرکت می کرد که با موشک زمین به هوای «بوک» هدف قرار گرفت.

بوک یک موشک پیچیده با برد متوسط، مربوط به دوران اتحاد جماهیر شوروی است و می تواند اهدافی تا ۷۲ هزار پا را بزند.

ناتالیا ملنیچوک، سخنگوی وزارت امورخارجه اوکراین در بیانیه ای در فیس بوک گفت این هواپیما به خاطر آنکه «سیستم دفاع هوایی روسیه برای مزدوران روسیه و تروریست های منطقه حفاظت تامین کرده بود» هدف موشک قرار گرفت.

شرکت هواپیمایی مالزی در حساب توئیتر خود نوشت تماس با هواپیما را، هنگامی که در آسمان اوکراین پرواز می‌کرد از دست داده بود.

جف سلدین، خبرنگار صدای آمریکا - بخش پنتاگون - می گوید مقامات آمریکایی تایید کرده اند که یک موشک به هواپیمای مسافربری مالزی برخورد کرده است، اما روشن نیست این موشک را چه کسی شلیک کرده و یا از کدام منطقه، اوکراین یا روسیه، شلیک شده است.

در آمریکا، باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در سخنانی این حادثه را «یک تراژدی وحشتناک» خواند و گفت «فعلاً در حال بررسی آن هستیم که آیا از شهروندان آمریکا در میان مسافران هواپیما بوده‌اند یا خیر. اولویت نخست ما این است.»

آقای اوباما با بیان این که از تیم امنیت ملی دولت خود خواسته است با دولت اوکراین در تماس نزدیک باشند، گفت ایالات متحده از هیچ کمکی برای شناسایی دلایل سقوط این هواپیما کوتاهی نخواهد کرد.

او همچنین با ولادمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه تلفنی گفتگو کرد. یک روز قبل از این رویداد، آمریکا تحریم های جدید اقتصادی علیه شرکت های عمده نفتی روسیه و موسسات مالی این کشور اعمال کرده بود، اقداماتی که در واکنش به نقش روسیه در نا آرامی های اوکراین اتخاذ شده است.

کاخ سفید گفت تماس تلفنی اوباما با پوتین به درخواست مسکو بوده است.

در اظهاراتی تلویزیونی، ولادمیر پوتین دولت اوکراین را مسوول سقوط هواپیمای مالزی دانست.

ساعاتی بعد، وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد هیچ اسمی از شهروندان آمریکایی در میان مسافران پرواز MH17 شناسایی نشده است. بیش از ۱۵۰ نفر از مسافران هواپیما هلندی بودند.

باراک اوباما به مارک روته، نخست وزیر هلند تسلیت گفت.

در میان مسافران هواپیما شماری از محققان برجسته مبارزه با ایدز نیز حضور داشتند.

بسیاری از خطوط هواپیمایی کشورهای مختلف از پرواز بر فراز مناطق شرقی اوکراین خودداری خواهند کرد.

گزارش های خبری می گویند هواپیما نزدیک شهر اسنيژنه، نزدیک مرز روسیه سقوط کرده است که در هفته های گذشته شاهد درگیری های سنگینی بوده است. اوایل این هفته در یک حمله هوایی در آن منطقه ۱۱ نفر کشته شدند. کسی مسوولیت آن حمله را بر عهده نگرفت اما شورشیان نیروی هوایی اوکراین را مسوول آن حمله معرفی کردند.

روز پنجشنبه، حوالی زمانی که خبر سقوط هواپیمای مالزی منتشر شد، جدایی طلبان حامی روسیه گفتند که یک هواپیمای حمل و نقل نظامی آنتونوف An-26 را نزدیک شهر تورز هدف قرار دادند که کمتر از ۶ مایل با شهر اسنیژنه، محل سقوط هواپیمای مالزی فاصله دارد. پیام های توییتری و سایت روسی وی-کنتاکته که به ایگور استرلکوف، شهروند روس و از رهبران ارشد شورشیان نسبت داده شده، این خبر را منتشر کردند. آنان همزمان همچنین از سقوط یک هواپیمای دیگر به ظاهر سوخوی خبر دادند.

اما این خبر که ساعت ۵:۵۰ بعد از ظهر به وقت مسکو منتشر شده بود، از سایت وی-کنتاکته برداشته شد.

وی-کنتاکته بعدا در مطلبی جداگانه، به نقل الکساندر بورودای، یک مقام ارشد جمهوری خودخوانده دونتسک، سقوط هواپیمای مسافربری مالزی را به دولت اوکراین نسبت داد. او همچنین گفت شورشیان سلاحی که هواپیمایی در ارتفاع ۳۳ هزار پا را هدف قرار دهد در اختیار ندارند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس پیشتر در روز پنجشنبه از مشاهده سیستم موشکی بوک در اسنیژنه خبر داده بود.

نهاد امنیتی اوکراین، اس.بی.یو پیامی صوتی را منتشر کرده که در آن یک مرد که به عنوان فرمانده شورشیان معرفی شده، به یک افسر نظامی روسیه می گوید هواپیما را شورشیان سرنگون کرده اند. این پیام در یوتیوب و دیگر شبکه های اجتماعی منتشر شده است و به طور مستقل نمی توان آن را تایید کرد.

در واشنگتن، مسوولان آمریکایی که مایل به افشای نامشان نبودند به صدای آمریکا گفتند که تحلیلگران با بررسی اطلاعات به دنبال تعیین مبدا موشک شلیک شده هستند.

این دومین بار ظرف شش ماه گذشته است که مالزی یک هواپیمای مسافری را از دست می‌دهد. در ماه مارس نیز هواپیمای پرواز ۳۷۰ در مسیر کوالالامپور به پکن ناپدید شد، اما هنوز اثری از آن پیدا نشده است. گروه‌های جستجو تلاش‌های خود را در اقیانوس هند در غرب استرالیا متمرکز کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG