دو روز پس از آن که برخی بانکهای دولتی ایران اقدام به انتشار اسامی چند فرد و شرکت تحت عنوان «بدهکاران بزرگ بانکی» کردند، واکنشها به این اقدام ادامه دارد. برخی انتشار این فهرست را «نمایش بانکی» در ابتدای سال پر چالش اقتصادی ۱۴۰۱ بدون اشاره به «دانه درشتها» میدانند و برخی میگویند این فهرست زمینهساز انتشار اطلاعات بیشتر خواهد بود.
روزنامه «جوان» وابسته به سپاه پاسداران در این ارتباط با استناد به «منابع مطلع و برخی مدیران بانکها» نوشته است که «اسامی اعلام شده فعلا خرده بدهکاران هستند» و علت انتشار آن را «سر عقل» آوردن یا «ترساندن» بدهکاران بزرگ برای آنکه «بدهی خود را تسویه کنند» اعلام کرده است.
این روزنامه چاپ تهران از این که «حساب و کتاب بدهکاران خرد» بانکها با «شرکت وصول مطالباتی» است و «مشخص نیست» از چه طریقی به «تمامی اطلاعات بدهکار بانکی» دست پیدا میکنند و «سر بزنگاه مثل بختک بر سرش خراب میشوند»، گلایه کرده است.
نخستین فهرست، بیستم فروردینماه و توسط «بانک ملی ایران» در رسانههای ایران انتشار یافت و روابط عمومی این بانک بزرگ دولتی، در توضیحی گفت که «حسب قوانین جاری کشور» و «تاکید وزارت اقتصاد و دارایی» مبنی بر اعلام بدهکاران بانکی، این بانک اسامی «بدهکاران عمده و بزرگ» خود را منتشر کرده است.
فردای آن روز بانکهای دولتی کشاورزی، مسکن، پست بانک، صادرات و رفاه کارگران نیز فهرستهایی با عنوان «بدهکاران کلان» منتشر کردند و اندکی بعد بانکهای سپه و صنعت و معدن به این صف پیوستند.
وبسایت خبری «اقتصاد۲۲» در گزارشی به این اعلام اسامی از سوی بانکهای ایران پرداخته و نوشته است که برخی از اسامی منتشر شده در لیست ابربدهکاران بانکی، «فوت» شدهاند.
حجت الله فرزانی، کارشناس امور بانکی و اقتصادی به این رسانه گفته است «اطلاعات منتشر شده هنوز کافی و کامل نیست» و تاکید کرده که «اطلاعاتی که اکنون منتشر شده، بعضا نیز ناقص است.»
در این فهرستهای منتشره، برخی اسامی صرفا با نام فامیلی، و برخی با عناوین نامشخص هستند و جزییات کاملی وضعیت تسهیلات گرفته شده از سوی آنها و ضمانتهای احتمالی اخذ شده، انتشار نیافته است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی پس از آنکه چندبار ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی وعده اعلام «بدحسابها» را داده بود، در بیست و سوم آبانماه ۱۴۰۰ از بانک مرکزی ایران خواست تا بانکها و موسسات اعتباری «هر سه ماه یکبار» لیست «ابربدهکاران بانکی» خود را منتشر کنند.
احسان خاندوزی همچنین بانکها و موسسات اعتباری را مکلف کرده بود «مشخصات تسهیلات گیرنده، توجیه بانک برای تخصیص منابع، مبلغ تسهیلات، میزان پرداخت، مانده بدهی، نرخ سود و نوع تضامین» را هم اعلام کنند، مواردی که هنوز تحقق نیافته است.
خاندوزی شب گذشته نیز با حضور در یک برنامه تلویزیونی، گفت که این اقدام بانکها در انتشار اسامی، در راستای اجرای بخشی از «قانون بودجه ۱۴۰۱» صورت گرفته و بدون بیان زمانی مشخص، وعده داده که در آینده «فهرست ابربدهکاران بانکی دقیقتر میشود.»
به نوشته وبسایت خبری «تجارتنیوز» به رغم آنکه تاکنون مجموعا ۱۱ بانک دولتی اقدام به انتشار اطلاعات برخی از بدهکاران عمده خود کردهاند اما برخی دیگر از مجموعههای پولی کشور همچون بانکهای «قرضالحسنه مهر و توسعه تعاون» فهرستی در سطح سایرین هم ارائه نکردهاند.
در مناظرههای انتخاباتی خرداد ۱۴۰۰ عبدالناصر همتی، رئیس پیشین بانک مرکزی ایران مدعی ارائه فهرستی ۱۱ نفره از «بدهکاران بانکی» به ابراهیم رئیسی، دیگر نامزد حاضر در این انتخابات شد که در آن، اسامی کلی و بدون جزئیات «دانیالزاده، عظام، صدرهاشمینژاد، العقیلی، اقدامیان، فلاحتیان، شفیعی، گرامی، ایزدپناه، رستمی صفا و ریختهگران» آمده بود.