لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۴۷

گزارش مركز پژوهش‌های مجلس؛ نود درصد آثار علمی تقلبی است


خرید و فروش پایانامه‌های تحصیلی در ایران
خرید و فروش پایانامه‌های تحصیلی در ایران

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی نوشت که بيش از ۹۰ درصد آثار علمی مربوط به دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی غيردولتی در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ متقلبانه بوده است.

این گزارش تحت عنوان «گزارش نظارتی قانون پیشگیری و مقابله در تهیه آثار علمی» در اوایل خرداد ماه امسال منتشر شده است.

این مرکز به مرور پایان‌نامه‌ها و رساله‌های ارائه شده طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ پرداخته و اعلام کرده است که بيش از ۲۹ درصد پايان‌نامه‌ها و رساله‌ها در مقطع دكترا و ۴۶ درصد در مقطع کارشناسی ارشد به روش كپی‌برداری و تقلب تهيه شده است.

بر اساس اعلام این مرکز فاصله زمانی مورد اشاره در مجموع ۷۲ هزار و ۵۷ رساله و پايان‌نامه دانشجويان مقطع دكترا در سامانه «ایرانداک» ثبت شده كه ۲۱ هزار و ۲۴۶ مورد از اين متون بيش از ۳۰ درصد مشابهت با متن علمی مشابه داشته و كپی‌برداری بوده است.

در بازه زمانی مورد اشاره ۶۷۵ هزار و ۷۱۳ رساله و پايان‌نامه دانشجويان مقطع کارشناسی ارشد ارائه شده که طبق بررسی‌های این مرکز ۳۱۱ هزار و ۶۴۸ مورد از اين متن‌ها كپی‌برداری بوده است.

مرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کرده است که تخلفات و تقلب‌های علمی در دانشگاه‌های وابسته به وزارت بهداشت و هیات‌های علمی هم قابل توجه است.

سرقت ادبی و تخلف در مطالعات علمی تنها به درون مرزها محدود نمی‌شود و در ۱۲ آبان سال دو موسسه «بيومد سنترال و اسپرينگر» به نقل از مجله علمی نیچر نوشت كه ۵۸ مقاله منتشر شده در ۷ نشريه علمی جهان و به قلم ۲۸۲ پژوهشگر ايرانی ساكن ايران، به دليل «سرقت علمی، تقلب و تبانی درباره مولف و در روند بررسی علمی» حذف شده و ۴۹ مقاله ديگر هم برای تقلب‌های احتمالی تحت بررسی قرار دارند.

تخلفاتی از این دست و سرقت ادبی در ایران همواره خبرساز بوده بخصوص در میان برخی چهره‌های سیاسی و اقتصادی که دو دهه گذشته اخباری درباره جعل مدرك تحصيلی، سرقت اختراع و تقلب علمی برخی چهره‌های سياسی منتشر شده بود.

فاطمه هاشمی رفسنجانی، علی کردان وزیر کشور محمود احمدی نژاد، زهرا رهنورد، حسن روحانی، حسین فریدون، محمد خاتمی، اسفندیار رحیم مشایی و مهدی هاشمی از جمله افراد سرشناسی هستند که شبهاتی علیه مدارک تحصیلی آنها مطرح شده و نتوانستند خلاف ادعاهای مطرح شده را ثابت کنند.

XS
SM
MD
LG