لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۲

موزه لوور: ویترین تازه هنرهای اسلامی


کاشی های به نمایش در آمده در "پاویون" اسلامی جدید لوور
کاشی های به نمایش در آمده در "پاویون" اسلامی جدید لوور
تازه ترین بخش موزۀ لوور پاریس به هنر اسلامی اختصاص یافته است. این بخش لوور که سرمایۀ آن توسط دولت فرانسه تأمین شده و کمکهایی نیز از عربستان سعودی، مراکش، کویت، عمان و آذربایجان به پا گرفتن آن کمک کرده ، شامل حدود سه هزار اثر هنری قیمتی است که بین قرن هفتم و قرن نوزدهم خلق شده اند.

این آثار در دو طبقه و سه هزار متر مربع عرضه شده است. این مجموعه، شامل قدیمی ترین نامۀ عاشقانۀ دنیای اسلام است. یکی از بازدیدکنندگان این بخش تازۀ موزۀ لوور می گوید که این آثارگرانبها، حاکی از آنند که اسلام، دربرگیرندۀ تمدنی غنی و زیباست.

فرانسه موطن دست کم چهار میلیون مسلمان است. امید بانیان این بخش، آن است که غربیان، با دیدن این آثار هنری، نسبت به مسلمانان، نگرشی تازه پیدا کنند.

سوفی ماکاریو- رئیس دپارتمان هنرهای اسلامی موزۀ لوور- می گوید عظمت و شکوه دین اسلام باید به آن بازگردانده شود و تعیین سرنوشت و رفتاری که با پیروان آن می شود، نباید به جهادگران اسلامی واگذار شود.

آثار هنر اسلامی که در بخش جدید موزۀ لوور به نمایش گذاشته شده، شامل فرشهایی از هند، مینیاتورهای هزار و یک شب از ایران، و لگنی است که روشن نیست از مصر آمده یا سوریه. این لگن که نام سازندۀ آن؛ محمد بن الزین، برآن حک شده، از طلا و نقره ساخته شده و در فرانسه برای غسل تعمید لویی هشتم از آن استفاده شده است.

مجموعۀ هنر اسلامی لوور، آثاری از اسپانیا، مصر، و پادشاهی مغول در هند، آسیای مرکزی و ایران باستان را دربرمی گیرد. این مجموعه همچنین بازسازی مسجد جامعی را در بغداد در بردارد که نمادی از عظمت بغداد باستان است.
آثاری از جنس شیشه و عاج نیز بر روی کاشی های آبی و سفید در این مجموعه عرضه شده که به دست مسلمانان آسیای مرکزی ساخته شده است.

درصحن لوور، که هرم شیشه ای طرح آرشیتکت چینی - آمریکائی در میانه صحن کلاسیک موزه ، سال هاست انتقادهای بسیاری را برانگیخته ، اکنون بنای سقف بخش اسلامی ، طوفان تازه ای بر انگیخته است.
با تکمیل طرح تلفیق لوور با هنر مدرن ، موزۀ لوور در معرض خشم و انتقاد گروه بزرگی قرار گرفته؛ خشمی که به سبب آنچه رادیکال ترین دستکاری هنری در آثار این موزه خوانده می شود، برانگیخته شده است.

بنای بخش هنرهای اسلامی، طرح مشترک آرشیتکت ها " ریچیوتی" و "بلینی" است . آنان با شیشه و فلز، سقف درخشان و مواجی برای ساختمان هنر اسلامی ساخته اند، که بسیاری از فرانسوی ها آن را "قالی پرنده" می خوانند. بعضی ها هم می گوبند "حجاب اسلامی" است. این سقف به هرحال به یک روسری یا چادر مواج در باد، در وسط حیاط موسوم به ویسکونتی ،می ماند.
"ریچیوتی" می گوید که این سقف او را به یاد کتاب داستان "نامه های ایرانی" مونتسکیو می اندازد که در آن دو تن جهانگرد از اشراف ایرانی، از شیوه های غریب زندگی پاریسی شگفت زده می شوند.

"ریچیوتی" می گوید: من کاملاً طرفدار بیرون آوردن موزه از حالت موزه ای اش هستم. من می خواهم بازدید کنندگان بی آن که از معماری موزه وحشت زده شوند، منظره را ببینند و با آن بیامیزند. "

سپس مکثی می کند، خمیازه ای تأتری می کشد، و می افزاید:" زیرا کار من ، ربطی به فخرفروشی و تکبر، یا ظاهر سازی ندارد. کار من شکننده ، زنانه ، و سرشار از شهود و ابهام است."



ایجاد و تکمیل مجموعۀ هنر اسلامی موزۀ لوور، ده سال طول کشیده است. این مجموعه، صد و بیست و پنج میلیون دلار ارزش دارد.
XS
SM
MD
LG