یک خبرگزاری کارگری در ایران از بحران معیشتی برای کارگران خبر داد و نوشت که شرایط بحرانی برای زنان کارگر به خصوص مادرانِ سرپرست خانوار حادتر است؛ زنان کارگر درگیر اضافهکار اجباری، دستمزدهای بسیار ناچیز و محرومیت از حمایتهای اولیه قانونی هستند.
خبرگزاری ایلنا، وابسته به نهاد حکومتی «خانه کارگر» به نقل از سیمین یعقوبیان، فعال صنفی زنان کارگر نوشته است «این روزها حال زنان کارگر اصلاً خوب نیست.»
یعقوبیان تاکید کرده که زنان سرپرست خانوار نمیدانند به معیشت و سقف بالای سر فکر کنند و یا به تامین البسه و کفش نو برای شب عیدِ فرزندانشان بیندیشند.
به گفته این فعال صنفی، به جز «موریانه تورم» و سرکوب مزدی و مشکلات اقتصادی شب عید، اضافه کار اجباری نیز که مغایر با ماده ۵۹ قانون کار است زنان را به شدت آزار میدهد و اینجاست که زنان «طعم واقعی استثمار» را میچشند.
این فعال صنفی همچنین به «ناآگاهی» زنان کارگر نسبت به حقوق و قوانین اشاره کرده و خطاب به وزیر کار گفته که زنان شاغل از این تبعیض و بیعدالتی خسته شدهاند.
به گفته یعقوبیان مقامات دولتی حتی نمیدانند که بیش از نیمی از زنان شاغل در کارگاههای کوچک، از تمام مزایای مزدی از جمله بن خواربار و حق مسکن و همچنین پرداختِ اضافهکاری و جمعهکاری محروم هستند و بدون حمایت و درگیر بحران معیشت، چه رنج سنگینی را متحمل میشوند.
بررسی آمارها نشان میدهد که زنان در حوزه اشتغال نیز مورد تبعیض قرار گرفتهاند. آخرین گزارش مرکز آمار نشان میدهد که نرخ مشارکت اقتصادی زنان در بهار سال ۱۴۰۳ به ۱۴/۳ درصد رسیده است. همچنین بررسی نرخ بیکاری زنان در گروههای سنی مختلف نشان میدهد که زنان ۳۰ سال به بالا معمولاً با نرخ بیکاری کمتری نسبت به زنان جوانتر روبرو هستند.
بررسی نرخ بیکاری زنان در گروههای سنی مختلف نیز نشان میدهد که زنان ۳۰ سال به بالا معمولاً با نرخ بیکاری کمتری نسبت به زنان جوانتر روبرو هستند.
دسترسی محدود به فرصتهای شغلی، نخستین سدی است که زنان هنگام ورود به بازار کار با آن مواجهاند و اغلب زنان در ایران باید میان کار و خانواده یکی را انتخاب کنند، زیرا حمایتهای شغلی برای توازن میان این دو بسیار ضعیف است.
موضوعی که با تاکید علی خامنهای به خانهداری زنان باعث شده تا رویکرد دولتها نسبت به اشتغال زنان سختگیرانهتر باشد. علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، در ۱۱ اردیبهشت سال ۹۲ گفته بود: «مهمترین نقشی که یک زن در هر سطحی از علم و سواد و معلومات و تحقیق و معنویت میتواند ایفاء کند، آن نقشی است که به عنوان یک مادر و به عنوان یک همسر میتواند ایفاء کند؛ این از همه کارهای دیگر او مهمتر است؛ این، آن کاری است که غیر از زن، کس دیگری نمیتواند آن را انجام دهد.»
شرایط کارگران مرد نیز چندان مساعد نیست و فشارهای اقتصادی باعث شده است تا جمعی از بازرسان کار در استان آذربایجان شرقی در تبریز با انتقاد از حقوق پایین و شرایط سخت کاری، از خروج نیروهای ماهر از این حرفه ابراز نگرانی کنند.
خبرگزاری حکومتی ایلنا به نقل از این افراد نوشته که کمبود نیرو میتواند به وخیمتر شدن وضعیت ایمنی در کارگاهها و افزایش حوادث ناشی از کار منجر شود.
ایلنا تاکید کرده که حدود ۸۳۰ بازرس کار در کشور وجود دارد که بیش از ۳۰۰ نفر از آنها قصد خروج از این شغل را دارند.