لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۳۱

تشکیل دولت جدید در لبنان؛ حزب‌الله شرکت ندارد


به ترتیب از راست به چپ: نواف سلام نخست‌وزیر، جوزف عون رئیس جمهوری، و نبیه بری رئیس پارلمان لبنان
به ترتیب از راست به چپ: نواف سلام نخست‌وزیر، جوزف عون رئیس جمهوری، و نبیه بری رئیس پارلمان لبنان

در پی تلاش‌های مستمر آمریکا و فرانسه برای برقراری ثبات در لبنان، دولت جدیدی در این کشور در روز شنبه ۲۰ بهمن تشکیل شد.

سفارت ایالات متحده در بیروت از تشکیل دولت جدید در لبنان استقبال و ابراز امیدواری کرد نهادهای دولتی این کشور بازسازی شوند و اصلاحات لازم به اجرا در آیند.

سازمان ملل متحد نیز با استقبال از تشکیل دولت جدید در لبنان ابراز امیدواری کرد که این اقدام، آغازگر فصلی جدید و روشن در لبنان شود.

نواف سلام، نخست‌وزیر جدید لبنان، در گفت‌وگو با خبرنگاران در کاخ ریاست جمهوری این کشور گفت: اولویت دولت ۲۴ نفره او اصلاحات مالی، بازسازی، و اجرای قطعنامه سازمان ملل به عنوان سنگ‌بنای بازگرداندن ثبات به مرزهای جنوبی با اسرائیل است.

او تاکید کرد: دولت جدید همچنین در پی احیای اعتماد میان شهروندان و دولت، میان لبنان و کشورهای عرب، و میان لبنان و جامعه بین‌المللی خواهد بود.

خبر تشکیل دولت جدید لبنان به دنبال سه هفته مذاکرات جناح‌های سیاسی در این کشور و بن‌بست ناشی از تلاش‌های حزب‌الله برای مشارکت در دولت جدید اعلام شد.

ایالات متحده طی هفته‌های اخیر قاطعانه با حضور حزب‌الله، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران، در دولت جدید لبنان مخالفت کرده بود.

مورگان اورتگاس، معاون فرستاده آمریکا در امور خاورمیانه، روز جمعه ۱۹ بهمن گفته بود: ایالات متحده این «خط قرمز» را تعیین کرده است که حزب‌الله نباید بخشی از دولت جدید لبنان باشد.

این دیپلمات بلندپایه آمریکایی پس از دیدار با جوزف عون، رئیس‌جمهوری لبنان، به خبرنگاران گفت از حزب‌الله نمی‌ترسد زیرا از لحاظ نظامی شکست خورده است.

او افزوده بود: «ما خطوط قرمز واضحی تعیین کرده‌ایم که آنها [حزب‌الله] قادر نخواهند بود مردم لبنان را مرعوب کنند و این شامل عدم مشارکت آنها در دولت است.»

جنبش امل، متحد حزب‌الله، که تحت رهبری نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، است اجازه یافت سرپرستی ۴ وزارت‌خانه از جمله وزارت دارایی را به دست آورد.

بدین‌ترتیب حزب‌الله و متحدانش از دستیابی به «یک‌سوم مسدودکننده» در حکومت که بر اساس آن می‌توانستند از تحقق اکثریت دوسوم لازم برای اتخاذ برخی تصمیمات جلوگیری کنند، ناکام ماندند.

حزب نیروهای مسیحی لبنان نیز که مخالف سرسخت حزب‌الله است و طی پنج سال اخیر در دولت لبنان سهمی نداشته، توانست ۴ وزیر از جمله وزیر امور خارجه و وزیر انرژی را برگزیند.

لبنان طی سال‌های اخیر با یکی از بدترین بحران‌های اقتصادی تاریخ خود دست و پنجه نرم کرده و ورود یک‌جانبه حزب‌الله به جنگ با اسرائیل بر دامنه بحران‌های این کشور افزوده است.

حزب‌الله از فردای حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته حماس به اسرائیل، به صورت یک‌جانبه حملات راکتی و پهپادی خود را به شمال اسرائیل آغاز کرد.

اسرائیل نیز در واکنش، با حملات شدید علیه مواضع این گروه در لبنان و سوریه، علاوه بر کشتن صدها تن از اعضای این بازوی عمده نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه، رهبر و فرماندهان ارشد نظامی آن، از جمله حسن نصرالله، فواد شکر، ابراهیم عقیل، و هاشم صفی‌الدین، را از پا در آورد.

آتش‌بس میان اسرائیل و حزب‌الله که با وساطت آمریکا و فرانسه حاصل شد، از روز ٧ آذر به اجرا درآمد.

این توافق مستلزم برچیده شدن تسلیحات و زیرساخت‌های حزب‌الله و نیز خروج شبه‌نظامیان این گروه تحت حمایت حکومت ایران از جنوب لبنان، استقرار واحدهای نظامی لبنانی، و خروج نیروهای اسرائیلی از این منطقه ظرف ۶۰ روز، یعنی تا روز ٧ بهمن، بود.

مورگان اورتگاس روز جمعه گفت که تا روز ۳۰ بهمن، سربازان ارتش لبنان در مناطق جنوبی این کشور مستقر خواهند شد و این‌که «ما به این تاریخ قطعی بسیار متعهد هستیم.»

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز پنجم بهمن گفت: لبنان هنوز تعهدات خود در چارچوب توافق را «به طور کامل اجرا نکرده است» و فرایند خروج مرحله‌ای نیروهای ارتش اسرائیل از جنوب لبنان «در هماهنگی کامل با ایالات متحده» ادامه خواهد یافت.

حملات راکتی و پهپادی حزب‌الله به اسرائیل موجب آواره‌شدن بیش از ۶۰ هزار تن از ساکنان شمال اسرائیل و کشته‌شدن ده‌ها شهروند این کشور شده است.

مقامات اسرائیلی بارها تاکید کرده‌اند که این کشور تمام توان خود را برای تأمین امنیت مرزهای شمالی و بازگشت غیرنظامیان آواره به خانه‌هایشان به کار خواهد گرفت.

XS
SM
MD
LG