لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۵۴

شیعیان هدف حمله گروه های جهادگرای لبنان هستند


نیروهای امنیتی لبنان می گویند گروه های جهادگرا در لبنان عملیات بمبگذاری های هماهنگ در محله های شیعه نشین کشور آغاز کرده اند و به آتش نفرت قومی و مذهبی در لبنان دامن می زنند.

بنا به گفته منابع ارتش لبنان، همکاری این گروه ها در زمینه های مختلف از حمل و نقل گرفته تا تدارکات گسترش پیدا کرده است و جناح های مختلف بمب گذاری های انتحاری هماهنگ در لبنان اجرا می کنند و در طی ۷ ماه گذشته ده ها مورد عملیات بمب گذاری انتحاری اجرا شده و قاچاقچیان اسلحه و تولیدکنندگان بمب های دست ساز اطلاعات تبادل می کنند.

جدی ترین ابراز علنی همکاری بین این گروه ها زمانی مشهود شد که سه گروه جهادگرای مجزا از هم در اواسط ماه ژانویه برای توجیه جنگ افروزی خود در لبنان توضیحات منتشر کردند.

یکی از این گروه ها شاخه ای از جبهه النصره در لبنان بود که در بیانیه اینترنتی خود مصرانه از مسلمانان سنی لبنان خواسته بود تا از حضور در محله های شیعه نشین اجتناب کنند چون بمب گذاری های بیشتری انجام خواهند شد.

پیامدهای جنگ سوریه بر لبنان
این گروه ادعا کرده است رشته بمب گذاری های انتحاری که بیروت و دیگر شهرهای لبنان را به لرزه درآورده اند، اقدام تلافی جویانه ای علیه حزب الله، جنبش شبه نظامی شیعه لبنان است که ستیزه جویان خود را برای کمک به پرزیدنت بشار اسد و جنگ داخلی در سوریه به این کشور همسایه اعزام کرده است.

یک مامور امنیت و اطلاعات ارتش لبنان به شرط افشا نشدن نامش می گوید «به نظر می رسد صدور و انتشار این بیانیه ها به صورت هماهنگ و همزمان انجام شده باشند تا بیشترین تاثیر تبلیغاتی را داشته باشند».

موج بمب گذاری های اخیر در مناطق مسکونی و مراکز خرید مسلمانان شیعه لبنان را به شدت به خشم آورده است. طی چند ماه گذشته ده ها بمب گذاری انجام شده اند. بنا به اعلام وزارت کشور لبنان، اولین مورد روز ٩ ژوییه در محله شیعه نشین جنوب بیروت به وقوع پیوست که ١٣٠ کشته و بیش از یکهزار زخمی به جای گذاشت.

آخرین انفجار روز ٣ فوریه در صوفیه در جنوب بیروت به وقوع پیوست. امین جمایل، رئیس جمهوری پیشین لبنان در دوران جنگ بعد از این بمب گذاری هشدار داد لبنان در معرض خطر خشونت های قومی و مذهبی شبیه جنگ عراق است.

تغییر تاکتیک ها
جبهه النصره مسئولیت بمب گذاری روز ٣ فوریه را به عهده گرفت. این حمله نمایانگر تغییر تاکتیک ها بود. بیشتر انفجارهای انتحاری در شرایطی به وقوع می پیوستند که بمب گذاران انتحاری با استفاده از خودروهای مسروقه و مملو از مواد منفجره عملیات خود را در لبنان اجرا می کردند، اما انفجار روز ۳ فوریه را یک بمب گذار تنها اجرا کرد که سفر یک مینی بوس بود و مواد منفجره جاسازی شده در کمربند خود را منفجر کرد.

مقامات لبنان هشدار داده اند احتمال دارد بمبگذاران جهادگرا در تلاشی به هدف نفوذ در محله های شیعه نشین تاکتیک های خود را تغییر دهند. حزب الله و ارتش لبنان تدابیر امنیتی در محله های شیعه نشین را به دو برابر افزایش داده است. به گمان آن ها بمب اندازان جهادی بار دیگر با استفاده از خودروهای مملو از مواد منفجره حمله های انتحاری اجرا خواهند کرد.

مروان شاربل، وزیر کشور اخیراً به یکی از تلویزیون های محلی گفت «حدود ٥٥٠ خودرو در طی فقط چند ماه به سرقت رفته اند. رشته بمب گذاری ها ادامه پیدا خواهند کرد و وضعیت بسیار دشوار است».

هشام جابر، یک کارشناس ارشد امور راهبردی ارتش و فرماندار نظامی پیشین ارتش در بیروت می گوید بازماندگان شورش های عراق و درگیری های سوریه به تهدیدهای موجود دامن می زنند و برای یارگیری از بین گروه های لبنانی اسلام گرا و تندروی فعال در لبنان موفق بوده اند.
او می گوید «(این گروه ها) سلول های متعددی در لبنان دارند».

بنا به گفته جابر، گروه های جهادگرای وابسته به القاعده ائتلاف با گروه های سنی تندرو در لبنان را چندین سال پیش آغاز کرده بودند و در تلاشی به هدف یارگیری برای جنگ داخلی در سوریه به لبنان نفوذ کردند. اما امروز به نظر می رسد که برای بی ثبات کردن لبنان مصمم هستند و از این کشور به عنوان سکوی پرتابی برای جهاد جهانی استفاده می کنند.

ارتباط با فلسطینیان
مقامات امنیتی گمان می کنند که بیشتر افرادی که به این گروه ها پیوسته اند فلسطینی های مقیم اردوگاه آوارگان عین الحلوه در حومه سیدون هستند. جمعیت این اردوگاه پیش از وقوع جنگ داخلی سوریه ٨٠ هزار نفر بود اما ٣٠ هزار آواره دیگر از سوریه نیز طی سه سال گذشته به این اردوگاه آمده اند که بیشتر آن ها سوری هایی هستند که تبار فلسطینی دارند.

موج گسترده ای از این افراد اسلام گرایان سرسختی است که به جمعیت تندرویی پیوسته اند که پیش از آن ها مقیم اردوگاه بوده اند.

مقامات فلسطینی هر گونه یارگیری گسترده و همه جانبه در اردوگاه عین الحلوه را رد کرده اند، اما ماجد الماجد که روزگاری فرمانده لشکرهای عبدالله اعظم بود، تا سال ٢٠١٢ در این اردوگاه اقامت داشت. او در ماه ژانویه بازداشت شد و در زندان درگذشت.

مقامات امنیتی همچنین با گروه های جهادگرایی روبرو هستند که ارتش لبنان و محله های شیعه نشین کشور را هدف قرار داده اند.

«امارت اسلامی عراق و شام» نیز یک گروه جهادگرای خارجی دیگر است که تصمیم خود برای حمله به ارتش و نیروهای امنیتی خبر داده است.

لبنان به طور فزاینده ای در مورد خطر افزایش خشونت ها در کشور نگران هستند. اخیراً عابران در صیدون - شهری در جنوب بیروت - سارقی را که از یک مسجد متواری شده بود با یک بمب گذار انتحاری اشتباهی گرفتند و به سرعت خود را مخفی کردند. محافظان نگران مسجد نیز با اقدام سریع شروع به شلیک کردند.
XS
SM
MD
LG