امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، و اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، روز شنبه از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، خواستند به منظور رسیدن به «یک راهحل دیپلماتیک» با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، «مذاکرات مستقیم [و] جدی» برگزار کند.
طبق بیانیه دفتر آقای شولتز، این درخواست در جریان گفتوگوی تلفنی سهجانبه میان سه رهبر مطرح شد.
مکرون و شولتز در این تماس تلفنی «بر آتشبس فوری و عقبنشینی سربازان روسیه اصرار کردند» و از پوتین خواستند ٢ هزار و ۵۰۰ سرباز اوکراینی دستگیرشده در جریان تصرف کارخانه فولاد آزوفستال را آزاد کند.
در مقابل، پوتین نیز به مکرون و شولتز گفت ارائه فزاینده تسلیحات نظامی به اوکراین خطر «بیثباتی بیبشتر» را به همراه دارد. وی همچنین بر آمادگی مسکو جهت مذاکره با کییف تاکید کرد اما مشخص نکرد آیا خود وی تمایلی به مذاکره مستقیم با زلنسکی دارد یا خیر.
از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، نمایندگان دو کشور چندین دور مذاکره مستقیم برگزار کردهاند اما این مذاکرات در هفتههای اخیر متوقف شده است.
تهاجم سربازان روسیه به شهر سیویردونتسک
مقامات محلی میگویند درگیری شدیدی میان نیروهای اوکراینی و روسی در شهر سیویردونتسک در جریان است. به گفته آنها، سربازان روسیه روز یکشنبه به این شهر یورش بردند و در نتیجه آن خدمات برق و تلفن همراه ساکنان وحشتزده این شهر قطع شده است.
شهر سیویردونتسک به کانون تلاشهای روسیه برای فتح منطقه صنعتی دونباس در شرق اوکراین تبدیل شده است.
ارتش روسیه همچنین با افزایش گلولهباران لیسیچانسک، تلاشهای خود برای تصرف این شهر مهم در لوهانسک را شدت بخشیده است.
سیویردونتسک و لیسیچانسک تنها دو شهر عمده باقیمانده در لوهانسک هستند که هنوز تحت کنترل نیروهای اوکراینی قرار دارند. لوهانسک و دونتسک با هم منطقه صنعتی دونباس در شرق اوکراین را تشکیل میدهند.
ولودیمیر زلنسکی در سخنرانی روز شنبه خود، وضعیت در شرق کشورش را «بسیار پیچیده» و «به شیوهای وصفناپذیر دشوار» خواند.
روسیه از آزمایش موشک مافوق صوت «زیرکُن» خبر داد
روسیه همچنین از انجام آزمایش یکی از موشکهای مافوق صوت خود با عنوان «زیرکُن» توسط نیروی دریایی این کشور خبر داد.
طبق بیانیه وزارت دفاع روسیه، این موشک از یک ناوچه روسی در دریای شمال به سوی هدفی به فاصله هزار کیلومتر در دریای بارنتس شلیک شد.
به گفته مقامات روسیهای، موشک «زیرکُن» قادر به گریز از تمامی سامانههای پدافند موشکی کنونی است. کارشناسان مستقل هنوز قادر به تایید این ادعا نبودهاند.
روسیه پیشتر نیز این موشک را که سرعتش در اوج به ٩ برابر سرعت صوت میرسد، آزمایش کرده است. ماه گذشته، مسکو موشک بینقارهای «سارمات» را که قادر به حمل کلاهک هستهای است، آزمایش کرد.
چند خبر کوتاه دیگر
- ولودیمیر زلنسکی در نشست شورای اروپایی که قرار است روزهای دوشنبه و سهشنبه برگزار شود، سخنرانی خواهد کرد. وی قرار است درباره تهاجم روسیه به اوکراین و تبعات آن برای اروپا، خطر ناشی از این تهاجم برای بازار انرژی اروپا و نیز بازار غذا سخن بگوید.
- وزیر ورزش و جوانان اوکراین اعلام کرده در نتیجه تهاجم روسیه به این کشور تا کنون بیش از ۵۰ ورزشکار کشته شدهاند. به گفته وی، هنوز ورزشکاران زیادی در خطوط مقدم مقاومت در برابر ارتش روسیه از اوکراین دفاع میکنند و اشغالگری روسیه سبب توقف تمرینات آمادهسازی ورزشکاران اوکراینی جهت شرکت در مسابقات اروپایی و جهانی شده است.
- به گزارش نیویورک تایمز، ارتش اوکراین ضدحمله علیه نیروهای روسیه را در منطقه خرسون در جنوب اوکراین آغاز کرده است. ارتش اوکراین میگوید خطوط دفاعی روسیه در این منطقه را در هم شکسته است.
- ولادیمیر پوتین مصوبه مجلس روسیه مبنی بر حذف محدودیت سنی برای پیوستن به ارتش این کشور را امضا کرد. بدینترتیب شهروندان روسیهای بالای ۴۰ سال اکنون میتوانند به ارتش روسیه ملحق شوند. پیش از این، تنها روسهای ١٨ تا ۴۰ ساله و شهروندان خارجی ١٨ تا ٣٠ ساله میتوانستند در ارتش روسیه خدمت کنند.
- آندری کلین، سفیر روسیه در بریتانیا، گفته است کشورش از تسلیحات هستهای استفاده تاکتیکی علیه اوکراین نخواهد کرد. وی در گفتوگویی با بیبیسی تاکید کرده مسکو تنها در صورتی از این تسلیحات استفاده خواهد کرد که «موجودیت دولت در خطر باشد.»