لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۵۵

آخرین ساعات مهلت خروج نیروهای نظامی از افغانستان؛ آمریکا حملات راکتی به فرودگاه کابل را خنثی کرد


خودرویی که راکت ها از روی آن شلیک شد در پس زمینه تصویری از دو عضو طالبان. کابل
خودرویی که راکت ها از روی آن شلیک شد در پس زمینه تصویری از دو عضو طالبان. کابل

یک مقام ایالات متحده می گوید سیستم دفاع ضد موشکی آمریکا اوایل روز دوشنبه پنج راکت را که به سوی فرودگاه کابل شلیک شده بود رهگیری و منهدم کرد.

این در شرایطی است که آمریکا تلاش می کند در آخرین ساعات باقیمانده به ضرب الاجل ۳۱ اوت، که کمتر از ۴۸ ساعت دیگر است، خروج خود از افغانستان را کامل کند و پس از دو دهه به طولانی ترین جنگ خود پایان دهد.

رسانه‌های افغانستان روز دوشنبه ۸ شهریور اعلام کردند حمله راکتی از روی یک خودرو صورت گرفته است. آژانس خبری «پژواک» می گوید چندین راکت به مناطق مختلف کابل اصابت کرده است.

رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی، که خواست نامش فاش نشود، می گوید بر اساس گزارش های اولیه هیچ یک از نیروهای آمریکا در این حملات آسیب ندیده‌اند.

کاخ سفید در بیانیه ای اعلام کرد جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، پس از اطلاع از این حملات بار دیگر دستور خود به فرماندهان آمریکایی را یادآوری کرده است که «هر آنچه برای حمایت از نیروهای‌مان در میدان لازم است» را انجام دهند.

بیانیه می افزاید که بایدن از ادامه بی وقفه کارها در فرودگاه کابل آگاه شده است.

حمله پهپادی و ادعای ذبیح الله مجاهد

روز یکشنبه خودرو یک بمبگذار انتحاری که به گفته مقامات پنتاگون در حال آماده شدن برای حمله به فرودگاه کابل بود مورد حمله پهپادی قرار گفت و بمبگذار کشته شد.

فرماندهی مرکزی آمریکا تاکید کرد در مورد گزارش‌ها مبنی بر تلفات غیرنظامیان در حمله پهپادی روز یکشنبه تحقیق می کند.

بیانیه سنتکام با اشاره به وجود «مقادیر قابل توجهی از مواد منفجره» در این خودرو تاکید می کند که ممکن است انفجار خودرو باعث «تلفات بیشتر» شده باشد.

شاهدان روز دوشنبه به نیویورک تایمز گفتند در این حمله ۱۰ غیرنظامی افغان، از جمله هفت کودک، کشته شدند.

به نوشته رویترز ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان روز دوشنبه «اقدام آمریکا در خاک یک کشور دیگر را غیرقانونی» دانست و به تلویزیون دولتی چین گفت هفت نفر در این حمله پهپادی کشته شدند. آمریکا روز شنبه نیز یک حمله پهپادی دیگری در شرق افغانستان انجام داده بود که منجر به کشته شدن دو پیکارجوی داعش شد.

ادامه عملیات تخلیه از افغانستان

آمریکا و نیروهای متحد از یک روز پیش از سقوط کابل و تسلط طالبان بر این شهر، ۱۵ اوت، تاکنون ۱۲۲هزار نفر از جمله پنج هزار و ۴۰۰ آمریکایی، شهروندان خارجی و افغانستانی های «در معرض خطر» را از آن کشور خارج کرده اند.

آژانس امور پناهندگان سازمان ملل متحد در همین حال نسبت به یک بحران بسیار بزرگتر انسانی برای ۳۹ میلیون نفر هشدار داده و خواستار باز بودن مرزهای کشورهای بیشتری شده است تا «مسئولیت انسانی» پذیرش آوارگان را با ایران و پاکستان که هم اکنون میزبان ۲.۲ میلیون افغان هستند، سهیم شوند.

رویترز می گوید به رغم تلاش قدرت های غربی برای تخلیه هر چه بیشتر متقاضیان خروج از افغانستان، هنوز ده‌ها هزار نفر از مردم ناامید افغانستان می خواهند این کشور را ترک کنند.

دو مقام ایالات متحده به این خبرگزاری گفته اند عملیات تخلیه روز دوشنبه ادامه می یابد و افراد در معرض خطر شدید در اولویت خروج خواهند بود.

در همین حال، ملا عبدالباقی حقانی که به سمت سرپرست وزارت آموزش عالی افغانستان منصوب شده است روز یکشنبه گفت زنان و دختران حق ادامه تحصیل دارند، اما آموزش مردان و زنان در کلاس های جداگانه انجام خواهد شد.

بسیاری از مردم افغانستان نسبت به بازگشت دوباره قوانین سختگیرانه طالبان و مداخله‌های آنها در امور زندگی روزانه و به ویژه محدود کردن زنان نگران هستند.

اظهارات سالیوان

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز یکشنبه در گفت وگو با تلویزیون فاکس گفت دولت بایدن به طور فعال برای برهم زدن و جلوگیری از تهدید بیشتر در افغانستان فعال است و همزمان به خروج کارکنان از آن کشور ادامه می‌دهد.

آقای سالیوان افزود انتهای این ماموریت، یک دوره حساس از عملیاتی بسیار پیچیده و حساب شده است. وی در مورد خروج شهروندان آمریکایی و متحدان افغان آمریکا پس از ۳۱ اوت گفت: «برخی تصمیم گرفتند در افغانستان بمانند، و بعد از ۳۱ اوت قرار نیست در افغانستان گیر بیافتند، و ما مطمئنا مکانیزمی داریم که اگر تصمیم به ترک آنجا را بگیرند آنها را از کشور خارج کنیم و طالبان در این زمینه تعهداتی داده و ما اهرم‌هایی داریم که آنها را وادار به انجام تعهداتشان کنیم.»

XS
SM
MD
LG