ایلاد اشترومر، سخنگوی سفارت اسرائیل در آمریکا در یک گفتوگوی اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا، به آخرین وضعیت درگیریها و تنش در خاورمیانه و موضع اسرائیل در خصوص احتمال کاهش تحریمهای ایران اشاره کرد.
آقای اشترومر در پاسخ به کامبیز توانا از صدای آمریکا، در خصوص آخرين وضعیت تلفات در اسرائیل و در جریان حمله راکتی حماس گفت: تا اکنون که ما با هم حرف میزنیم، بیش از دو هزار و ۲۰۰ راکت از سوی غزه به سمت اسرائیل شلیک شده است. در اسرائیل دستکم ۳۰۰ تن زخمی، ۹ تن کشته شدهاند که یکی از آنها یک کودک شش ساله است که در پناهگاه نشسته بود و با اصابت مستقیم راکت کشته شد که خبری بسیار ناراحت کننده است. از این تعداد راکتی که شلیک شده، سه تای آنها به خود غزه بازگشت و باعث تلفات شدند. ما میدانیم حدود شش یا ۹ کودک در غزه در پی همین انفجار راکتهای حماس کشته شدند. آمارهایی که از غزه میآید متاسفانه دقیق نیست وزارت بهداشت تشکیلات فلسطینی در غزه از سوی حماس اداره میشود. من آماری ندارم به شما بدهم چرا که آمارهایی که حماس میدهد را ما دوباره کنترل میکنیم تا مطمئن شویم همه چیز موثق و درست گزارش میشود.
سخنگوی سفارت اسرائیل در مورد آخرین وضعیت درگیریها گفت: همچنان که ما با هم حرف میزنیم هنوز تلفن من هشدارهای آژیرهای خطر و شلیک راکتها را دریافت میکند. شمار راکتهای شلیک شده از دو هزار و ۲۰۰ در حال فراتر رفتن است. ما اهداف فرماندهی حماس و مناطق شلیک راکت در غزه را هدف قرار میدهیم. تاکنون ۶۰۰ موضع حماس در غزه هدف حمله قرار گرفته و قصد داریم تا وقتی که راکتپراکنی از سوی حماس به سمت شهروندان غیرنظامی اسرائیلی متوقف شود، به این حملات و فشار بر حماس ادامه دهیم.
آقای اشترومر افزود: یک چیز هست که باید در خاطر داشته باشیم. نیروهای دفاعی اسرائیل از شهروندان ما علیه راکتهایی که از سوی حماس در غزه شلیک میشود، دفاع میکنند. حماس مرتکب جنایت جنگی میشود چرا که از میان جمعیت غیرنظامی غزه شلیک میکنند. مردم را مجبور میکنند همانجا بمانند و بعد شهروندان عادی و غیرنظامی اسرائیل را هدف قرار میدهند. این غیرقابل قبول است، هیچکشوری در جهان آن را نمیپذیرد و برای همین است که ما به حمله به مواضع حماس در غزه ادامه میدهیم تا زمانی که حماس از اقداماتش دست بردارد.
جلسه یکشنبه شورای امنیت
قرار است روز یکشنبه شورای امنیت درباره تنشها بین اسرائیل و فلسطینیها تشکیل جلسه دهد.
آقای اشترومر در مورد انتظارات از جلسه روز یکشنبه شورای امنیت و اقدامات دیپلماتیک پشت پرده ایالات متحده گفت: اول از هم بگویم ما بسیار قدردان این دولت هستیم؛ پرزیدنت بایدن، وزیر خارجه بلینکن، لیندا تامس گرینفیلد سفیر آمریکا در سازمان ملل و خیلیهای دیگر، در دولت آمریکا از اسرائیل حمایت کرده و بر حق دفاع از خود تاکید کردهاند. این حمایت کاملی است که میشود و باید دانست که در منطقه چه وقایعی روی میدهد. ما با یک سازمان تروریستی درگیر هستیم که جامعه غیرنظامی را تهدید میکند و زندگی شهروندان اسرائیل را در همین حین که ما صحبت میکنیم، دشوار و سخت کرده و در واقع مردم در غزه هم به دلیل حماس، در دشواری به سر میبرند. دولت آمریکا این را درک میکند و ما دیدیم که در بیانیههای خود آن را ابراز کردند.
او افزود: در مورد شورای امنیت و صحنه جهانی، ما و ایالات متحده در یک سو هستیم و یک دورویی از سوی جامعه جهانی دیده میشود. در جریان گفتوگوهای یکشنبه در شورای امنیت، گیلاد اردان سفیر ما به صراحت خواهد گفت که جامعه جهانی باید راکتهایی که از غزه به اسرائیل شلیک میشود را محکوم کند و نباید به لحاظ اخلاقی فعالیتهای دفاعی اسرائیل را با فعالیتهای جنایت جنگی و یکسره و سرکوبگر حماس مقایسه کنند. این ها یکی نیستند.
سخنگوی سفارت اسرائیل در آمریکا گفت: برای مبارزه با تروریسم باید قدرتمند بود و درک کرد که وقتی ما نگران تلفات غیرنظامی در هر دو سو هستیم، حماس چنین درکی ندارد. وقتی شما چنین مقایسهای میکنید، حماس پیروز میشود و نباید اجازه دهیم جامعه جهانی به حماس این پیروزی را اعطا کند و آمریکا در این راه همراه ما است و به قطع نمیدانم ولی میتوانم ارزیابی کنم که ایالات متحده هم همین را گفته و حماس را به قویترین شکل ممکن محکوم خواهد کرد. در مورد درخواستها برای توقف، ما از آن حمایت میکنیم. ما خواستار آرامش و پایان دادن به این شرایط هستیم و نمیخواهیم در جایی باشیم که امروز هستیم و آمریکا هم آن را کاملا درک میکند و جامعه جهانی هم باید بداند ایجاد آرامش به اسرائیل ربط ندارد و به حماس مربوط میشود. آنها این انتخاب را کردهاند که حمله راکتی به اسرائیل، شرایط را از حال عادی خارج میکند. وقتی آرامش باشد، پاسخ آن هم آرامش خواهد بود.
نقش سپاه پاسداران ایران در تقویت حماس
ایلاد اشترومر در مورد خبرهایی در مورد دخالت ایران و سپاه پاسداران در مورد این مناقشه و گفتههای رسمی جهاد اسلامی، حماس و حتی حسن نصرالله در مورد دریافت حمایت از ایران گفت: باعث تعجب نیست که ایران نقشی در آن داشته باشد. هر چند سند قاطعی در حال حاضر در مورد دخالت ایران در دست ندارم، ولی همان طور که گفتید عوامل حماس یا جهاد اسلامی فلسطین توئیت کرده و حتی آنلاین صحبت کردند که ایران پشت آنهاست، از آنها حمایت میکند و به آنها تسلیحات و فناوری میدهند. این نمونه دیگری از فعالیتهای بدخواهانه ایران در منطقه است و جای تاسف دارد. چرا که الان شاهد هستیم ایران تمامی نیروهای بدخواه در منطقه را حمایت میکند. این را در حمایت از حماس و جهاد اسلامی، شبهنظامیان شیعه، حزبالله در لبنان میبینید و آنها تلاش میکنند خاورمیانه را شعلهور کنند. باعث تاسف است چرا که به جای خرج سرمایهها برای مردم ایران که از بحران کووید رنج میبرند، ایران تمامی منابع و پول خود را در منفجر کردن خاورمیانه استفاده میکند و از فعالیتهای حماس و حزبالله و شبهنظامیان شیعه حمایت میکند.
این هفته بیش از ۴۰ سناتور جمهوریخواه آمریکا با اشاره به حمایت آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران از حملات گروه های فلسطینی به اسرائيل و تشویق آنها به ادامه حملات، در نامه ای از دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، خواستند که فورا به مذاکرات مربوط به احیای توافق هستهای با ایران پایان دهد و روشن سازد که تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران لغو نمی شود.
اسرائیل موضع خود را درباره بازگشت به برجام به آمریکا اعلام کرده است
آقای اشترومر در پاسخ به این پرسش که آیا فکر میکنید گفتوگو با ایران و یا دادن امتیازهای احتمالی در حالی که چنین حمایتهایی میکنند، کار درستی است؟، گفت: ما موضع خود را در این مورد را به وضوح به دولت ایالات متحده اعلام کردیم. حدود ۱۰ روز پیش نمایندگان اسرائیلی به واشینگتن آمده و با همتایان خود دیدار کردند. باید روی این تاکید کنم که اسرائیل و ایالات متحده در مورد هدف نهایی که جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است، به طور کامل موافق هستند. این مورد توافق کامل است و هیچگونه مخالفتی در میان نیست. پرسش حالا این است که چطور به آن برسیم. اسرائیل هم راه حل دیپلماتیک را ترجیح میدهد و ما هم خواستار یک توافق هستیم ولی توافقی که تمامی مسائل مربوط به ایران، و به شکل واقعی جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای را بتواند انجام دهد.
در یک ماه گذشته، هیاتهای ایران و آمریکا مذاکرات غیر مستقیمی برای بازگشت ایران به تعهدات ذیل برجام و همچنین بازگشت ایالات متحده به این توافق هستهای داشتند. این مذاکرات همچنان ادامه دارد و رابرت مالی سرپرستی هیات آمریکا برای مذاکره غیرمستقیم با ایران را بر عهده دارد.
سخنگوی سفارت اسرائیل در آمریکا افزود: جایی که در مورد آن اختلاف نظر داریم، بحث بازگشت به توافق هستهای برجام است که از دیدگاه ما، هیچ مشوقی به ایران برای مذاکره برای توافقی قدرتمندتر و بهتر را که مد نظر دولت آمریکا است، نمیدهد. ما هم توافقی قدرتمندتر و بهتر میخواهیم ولی ما فکر میکنیم از راه توافق فعلی، نمیتوان به آن رسید. پس روی جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای توافق داریم و در مورد تفاوت در تاکتیکها حرف میزنیم و همان طور که دوستان باید با هم حرف بزنند، آن را میگوییم و از تلاش آمریکا برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای تقدیر میکنیم و هرگاه که مرتبط باشد، نگرانیهای خود در مورد بازگشت به برجام را منتقل میکنیم. من فکر میکنم بالاخره وقتی در مورد کاهش فشار تحریمها روی ایران صحبت میکنیم، اسرائیل با آن موافق نیست.
ایلاد اشترومر در پایان گفت: دلیل مخالفت ما این است که وقتی میبینیم پولی که به ایران داده میشود، وارد این کشور نشده و صرف مردم ایران نمیشود. این پول صرف ساخت بیمارستان و مدرسه و کمک به مردم نمیشود و به جای آن خرج حزبالله و حماس، جنبش جهاد اسلامی، شبهنظامیان شیعه در عراق و سوریه و حوثیها در یمن میشود. پولی که از کاهش تحریمها میآید، صرف این مصارف خواهد شد و به جایی که باید برود که خرج مردم ایران شود و من عمقیا به یاد آنها هستم. ما مخالف مردم ایران نیستیم، از آنها حمایت میکنیم این رژیم تندروی اسلامگرا است که باید در مورد این کارها مسئول نگه داشته شود و از همین رو با کاهش تحریمها مخالف هستیم.