لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۳۵

ادامه واکنش‌ها به تصمیم آیت‌‌الله خامنه‌ای برای ممنوعیت واکسن کرونا؛ سفارت ژاپن نقل قول زالی را رد کرد


یک خانم با ماسک در مرکز واکسیناسیون ایران مال - تهران
یک خانم با ماسک در مرکز واکسیناسیون ایران مال - تهران

پس از چندین رکوردشکنی در آمار روزانه مبتلایان به ویروس کرونا و مرگ ناشی از این ویروس در ایران، سرانجام آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در پیامی تلویزیونی وضعیت شیوع کرونا را «مسأله اول و فوری» کشور خواند و خواستار افزایش واردات واکسن شد.

این در حالی است که بسیاری معتقدند دستور رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر ممنوعیت واکسن‌های آمریکایی و بریتانیایی از دلایل عمده کندی واکسیناسیون و بالا رفتن آمار ابتلا و مرگ در این کشور است.

از طرفی، علیرضا زالی، رئیس ستاد مقابله با کرونا تهران، در اظهاراتی جنجالی در جمع خبرنگاران در مورد سوء مدیریت در مهار کرونا در ایران از روزهای اول شیوع این ویروس افشاگری کرد.

آقای زالی در بخشی از سخنانش گفت زمانی که کارشناسان سازمان بهداشت جهانی به ایران آمدند از آنها «خواستیم در رسانه‌ها از نظام سلامت ایران تعریف کنند» و «آمار مرگ و میر را از این سازمان پنهان کردیم.»

به نوشته سایت تابناک، «دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی» در بیانیه‌ای مدعی شده است که فیلم مربوط به آقای زالی «تقطیع» شده و «مورد تایید» او نیست.

هادی قائمی، مدیر کمپین حقوق بشر در ایران در توییتی نوشت: «همه مسببان و حامیان ممنوعیت ورود واکسن‌ به ایران در این فاجعه انسانی مسئول هستند و باید پاسخگو باشند.»

آقای قائمی همچنین خواستار رفع ممنوعیت واردات واکسن‌های آمریکایی و بریتانیایی از سوی رهبر جمهوری اسلامی شد و گفت دولت بایدن نیز باید ایران را در کارزار جهانی واکسیناسیون خود قرار دهد.

علیرضا زالی در بخش دیگری از سخنانش گفت «اجازه خرید واکسن ندادند چون فکر می کردند گران است» که این موضوع نیز با واکنش‌های بسیاری از جمله در حساب فارسی وزارت خارجه اسرائیل همراه شد.

روزنامه نگاران نیز به این موضوع واکنش نشان دادند.

پروانه سلحشوری، نماینده مجلس دهم جانباختگان ویروس کرونا را با قربانیان جنگ ایران و عراق مقایسه کرده و گفته است کسانی که در انکار و پنهان‌کاری آمار و نظارت «غیرتخصصی» دادند در این فاجعه انسانی شریک هستند.

مصطفی تاجزاده، فعال سیاسی که برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری نامزد اما رد صلاحیت شد با اشاره به تغییر نظر ناگهانی رهبر جمهوری اسلامی ایران در مورد تأمین واکسن «به هر شکلی» نوشته است: «کاش ستاد مهندسی دو انتخابات ریاست‌جمهوری و مجلس را هم‌زمان در اسفند۹۸ برگزار می‌کرد تا کمبود واکسن، جان هزاران ایرانی بی‌پناه را نگیرد.»

عده‌ای نیز، به آنچه به موازات ممنوعیت واکسن در جریان است از جمله تبلیغات گسترده برای استفاده از واکسن داخلی «برکت» اشاره کرده‌اند.

حسین رونقی، فعال و بلاگر در توییتی نوشته «‏مشارکت در ایمنی‌سازی کاذب جامعه، به‌جای اعتراض به ممنوعیت واکسن معتبر، منجر به مرگ هزاران ایرانی شده‌است.»

اظهارات رئیس ستاد مقابله با کرونا تهران با واکنش محمدجواد ظریف، وزیر خارجه دولت روحانی همراه شد که در اینستاگرام با طرح سوالاتی از عملکرد دستگاه دیپلماسی در خرید واکسن دفاع کرد و بدون ارائه جزئیات، افراد دیگری را که بسیاری معتقدند مقامات وزارت بهداشت هستند مقصر دانست و گفت «نگذارید از سکوت پشیمان شویم.»

از طرفی، سفارت ژاپن در ایران، بخشی از صحبتهای رئیس ستاد مقابله با کرونا تهران را که گفته بود: «با سفیر ژاپن صحبت کردم گفت اصلا سفیر ایران دنبال واکسن نیامده است، این چه دیپلماسی است؟!» رد کرد و در توییتی نوشت: « دولت‌های ژاپن و ایران و سفارتخانه‌های هر دو کشور از نزدیک همکاری نمودند تا این این اهدای واکسن ها محقق گردد.»

محمد جواد اکبرین، پژوهشگر دینی در توییتی به این «سکوت» اشاره کرد و گفت: «واکسن گیت باز هم نشان داد که سکوت مسئولان عموما برای منافع ملی و کشور نیست. سکوت‌شان یا از سر ترس است یا طمع. در محاسباتِ حرف یا سکوت‌شان مردم و ایران جایی ندارد. درست مثل خود جمهوری اسلامی که ایران نیست.»

به رغم انتقادهای گسترده از سوء مدیریت مهار کرونا در ایران که از دید بسیاری، عامل کشته شدن هزاران شهروند ایرانی است، حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، از عملکرد ستاد کرونا و سعید نمکی تقدیر کرد که این موضوع نیز از چشم روزنامه‌نگاران و کاربران شبکه‌های اجتماعی پنهان نماند.

XS
SM
MD
LG