در پی اعتصاب سراسری هزاران تن از کارکنان صنایع نفت، گاز و پتروشیمی در بیش از هشت استان ایران، روز دوشنبه ۷ تیر دهها تشکل کارگری در داخل و خارج از اعتصاب کنندگان حمایت کردند. همزمان، اعتراضات سراسری در صنایع دیگر، از جمله کشاورزی، دامداری، صنایع فراوردههای شیری و در میان جمعی از مالباختگان و بازنشستگان در شهرهای مختلف ایران در جریان است.
- حمایت جهانی از اعتصابات سراسری کارگران صنعت نفت ایران
بیش از ۸۰ سندیکا و تشکل کارگری در کشورهای مختلف که عضو «شبکه سندیکایی جهانی همبستگی و مبارزه» هستند، با انتشار بیانیهای از کارگران و شورای سازماندهی اعتصابات کارگران پیمانی نفت در ایران پشتیبانی کردند.
پیش از این نیز سندیکاهای کارگری سوئد و اتحادیه عمومی کارگران بخش نفت و گاز عراق از اعتصاب کارگران صنعت نفت ایران پشتیبانی کرده بودند.
- تشکلهای صنفی: همه به اعتصابات سراسری صنعت نفت بپیوندند
چندین تشکل صنفی و کارگری در ایران، شامل سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه، سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، گروه اتحاد بازنشستگان، و کانون صنفی فرهنگیان اسلامشهر در بیانیه مشترکی از اعتصاب کارگران صنایع نفت و گاز و پتروشیمی حمایت کردهاند. در بخشی از بیانیه تاکید شده که «ما از همه کارگران، بازنشستگان، معلمان، دانشجویان، روشنفکران، هنرمندان، خبرنگاران و از همه زنان و مردان زحمتکش و شرافتمند جامعه میخواهیم از این حرکت کارگری حقطلبانه پشتیبانی کنند و کارگران اعتصابی را برای دستیابی به خواستهایشان که خواست همه کارگران است، بیدریغ یاری نمایند.»
شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت نیز در سومین بیانیه خود تاکید کرده که کارگران اعتصابی را به طور ضمنی تهدید کردهاند نباید تجمعی صورت گیرد و اگر تجمع شود، موضوع از سطح مطالبهگری فراتر رفته و سیاسی میشود. شورای سازماندهی پیشتر اعلام کرده بود علاوه بر کارگران اعتصاب کننده، نهم تیر نیز «همکاران رسمی» در وزارت نفت دست به اعتصاب میزنند و «اگر تا آخر مرداد به خواستههای» کارگران پاسخ داده نشود، دامنه اعتصابها گستردهتر خواهد شد.
همچنین، ۲۳۰ تن از فعالان حقوق بشری و سیاسی و مدنی از طیفهای گوناگون فکری در داخل و خارج ایران با انتشار بیانیهٰای از اعتصابات کارگران حمایت کردند.
در بخشی از بیانیه حمایتی آنها آمده که کارگران اعتصاب کننده، از منظر ملی و حقوق شهروندی «باید از حق تشکل آزاد و مستقل، دستمزد و دیگر امور صنفی و رفاهی مناسب، شرایط استاندارد حفاظت و ایمنی کار و… برخوردار باشند.»
به گزارش وبسایت انتخاب، بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت در واکنش به اعتصابات سراسری در صنعت نفت گفته این اعتراضات به بودجه ۱۴۰۰ ربطی ندارد و به قانون کار مرتبط است.
بر اساس این گزارش، وزیر نفت تاکید کرده که «طبق قانون کار هر آنچه به آنها تعلق بگیرد پرداخت میکنیم، اما درخواستهای فراقانونی آنها مسئله دیگری است.»
شاهزاده رضا پهلوی از اعتراضات سراسری کارگران صنایع نفت و گاز در شهرهای مختلف ایران حمایت کرده و از این معترضان خواسته است همبستگی خود را حفظ کنند.
او با انتشار پیامی در شبکههای اجتماعی خطاب به کارگران پالایشگاهها و نیروگاهها که در طی روزهای گذشته در شهرهای مختلف ایران با پیوستن به کمپین سراسری «بیست ده ۱۴۰۰» دست به اعتراض زدهاند، نوشت: «همبستگی و اتحاد غرورآفرین شما در این نافرمانی مدنی فراگیر را از نزدیک دنبال میکنم. این اتحاد و همبستگی را تا رسیدن به خواستههای بهحقتان حفظ کنید. بدانید که ملت ایران در کنار شماست.»
بر اساس گزارشها، طی روزهای گذشته و در ادامه اعتصابات سراسری کارکنان صنایع نفت، گاز و پتروشیمی در ایران، کارکنان چندین شرکت از جمله کارگران شرکت دیارخودرو در گلپایگان نیز در اعتراض به پرداخت نشدن معوقات مزدی از کار دست کشیده اند.
گفته می شود کارگران شرکت سازه پاد در پتروشیمی بوشهر، مهندسان پرتونگار در عسلویه و آبادان و کارکنان شرکت گاما در پایانه جاسک نیز به صف اعتصابکنندگان پیوستهاند.
مالباختگان شرکت آذویکو نیز نسبت به بیتوجهی قوه قضاییه به اختلاسهای گسترده، علیه ابراهیم رئیسی شعار سر دادند.
روز گذشته دامداران در اقدامی نمادین با ریختن شیر به کف خیابان در اعتراض به بیشتر بودن قیمت تمام شده شیر نسبت به قیمت مصوب دولت، گفتند که قیمت شیر از کاه ارزانتر شده است.