در حالی که اعضای باقیمانده توافق هستهای ۱۳۹۴ با میانجیگری اتحادیه اروپا در تلاش برای بازگرداندن تهران و واشینگتن به تعهدات خود در توافق و احیای آن هستند، آژانس بینالمللی انرژی اتمی شامگاه جمعه ۲۰ فروردین از یک مورد تازه نقض برجام توسط تهران خبر داده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این نهاد نظارت هستهای سازمان ملل متحد در جدیدترین گزارش خود از ذکر این که ایران توافق را نقض کرده پرهیز کرده است، اما در عین حال معمولاً وقتی چنین گزارشهایی را در اختیار کشورهای عضو قرار میدهد که تخلفی صورت گرفته باشد.
این خبرگزاری در ادامه از قول دو دیپلمات که هویت آنها را فاش نکرده است مینویسد، آن چه در گزارش امروز آژانس توصیف شده، نمود یک تخلف جدید است.
تخلف مورد اشاره در این گزارش، که به رؤیت رویترز رسیده است، مربوط به ذخایر اورانیوم غنیشده است. این موضوع به ویژه از این جهت حساس است که در صورت غنیسازی این ذخایر با خلوص بالاتر میتواند برای ساخت سلاح هستهای استفاده شود و محدودیتهایی در این ارتباط در برجام تعیین شده است.
ایران ضمن انکار کردن هرگونه تلاش برای دستیابی به اینگونه جنگافزارها، میگوید که اهداف صرفاً صلحآمیز دارد.
در این گزارش آمده است: «آژانس در روز ۷ آوریل ۲۰۲۱ در تاسیسات ساخت صفحات سوخت در اصفهان تایید کرد که ایران شش صفحه اوراقی پرتوافکنینکرده سوخت (هستهای) برای رآکتور تحقیقاتی تهران حاوی ۴۳۰ گرم اورانیوم غنیشده با خلوص حداکثر ۲۰ درصد ایزوتوپ ۲۳۵ را حل کرده است.»
نهاد ناظر بر اجرای برجام، با بیان این که «محلول اورانیل نیترات از آن استخراج شده و به آمونیوم اورانیل کربنات تبدیل شده است،» میگوید ایران قصد داشت فرایند را ادامه دهد و مولیبدن تولید کند. مولیبدن یک عنصر شیمیایی با کاربردهای غیرنظامی متعدد، از جمله در تصویربرداری هستهای، است.
به عقیده نویسنده رویترز، با وجود آن که میزان اورانیوم غنیشده استخراج شده در این فرایند اندک است، اما نمونهای از یک تخلف تازه در یک دوره حساس است؛ دورهای که ایران و ایالات متحده به صورت غیرمستقیم در حال مذاکره برای بازگشت به رعایت تعهدات خود در برجام هستند.