رسانهها در ایران از خشک شدن سدهای استان گلستان در منطقه شمال کشور خبر میدهند و میگویند اکنون سد گلستان «هیچ ذخیره آبی» ندارد و آب پشت سد وشمگیر «تنها سه درصد» ظرفیت آن است.
خبرگزاری مهر چهارشنبه ۱۳ مرداد، با انتشار ویدیویی که سد گلستان را در حالی که خشک شده نشان میدهد، دلیل آن را مصرف بیرویه آب سد برای کشاورزی و همچنین کاهش بارندگی اعلام کرده است.
در روزهای گذشته نیز خبرگزاری دانشجویان ایران با انتشار عکسهایی، گزارش داد که ذخیره آب در سدهای استان گلستان به صفر رسیده است.
بنا بر این گزارش، استان گلستان در «سومین سال خشک طی ۴۵ سال» گذشته به سر میبرد و آب روان رودخانهها «۵۵ تا ۸۵ درصد کاهش یافته است.»
همچنین گزارش شده است که رود چالوس در شمال ایران نیز خشک شده است؛ اما به گفته یک کارشناس منابع طبیعی و محیط زیست، چنین اتفاقی در استان پربارش مازندران نمیتواند به دلیل خشکسالی باشد، بلکه ایجاد «سدهای انحرافی انتقال آب» برای «تأمین آب مورد نیاز کشاورزی در شرق مازندران» موجب آن شده است.
پیش از این، کاوه مدنی، استاد دانشگاه و متخصص امور محیط زیست، درباره اعتراضات به کمآبی، به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که «مدیریت بد منابع آب، فقدان آینده نگری و عدم احترام به اصول بدیهی توسعه پایدار طی چند دهه» از دلایل مشکلات جاری آب در ایران است. وی افزود که ایران در یک منطقه خشک از جهان قرار دارد؛ اما این مشکل جدیدی نیست، بلکه «مشکل این است که فکر میکردیم با پول و تکنولوژی» میتوان با این محدودیت مبارزه کرد و «وضعیت کنونی نتیجه این توهم است.»
از اواخر تیر ماه و در پی وخیم شدن شرایط آب در چندین شهر خوزستان، اعتراضات گستردهای در شهرهای این استان به راه افتاد و پس از چند روز به استانهای دیگر ایران گسترش یافت.
سوءمدیریت در حوزه آب، موضوعی است که به عقیده بسیاری از کارشناسان، دلیل اصلی نابودی منابع آب در ایران به شمار میآید و حتی به گفته رییس سازمان حفاظت محیط زیست، ورشکستگی آب تمدن ایران را به خطر انداخته است.