لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۳۷

شمارش آرای «مجمع گزینندگان» در کنگره، واپسین آزمون انتخابات ریاست جمهوری آمریکا


The U.S. Capitol Building as seen Feb., 5, 2019. (
The U.S. Capitol Building as seen Feb., 5, 2019. (

بخش انگلیسی صدای آمریکا ـ گام پایانی در انتخاب رئیس جمهوری ایالات متحده بر مبنای قانون اساسی روز چهارشنبه ۶ ژانویه برداشته می‌شود. این یک مراسم به طور معمول تشریفاتی است: اما به دلیل مخالفت دادگاه‌ها با شکایت های مبتنی بر تقلب در انتخابات، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.

جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده، می‌داند که پیش از ادای سوگند برای ریاست جمهوری چه رخ خواهد داد.

او پیشتر دو بار در چنین مراسمی شرکت کرده است. نخستین بار در ژانویه ۲۰۱۳، و بار دوم چهار سال بعد، یعنی در ۶ ژانویه ۲۰۱۷، بود.

جو بایدن در مقام معاون رئیس جمهوری در جلسه مشترک کنگره گفته بود: «گواهی‌ها و آرای الکتورال از ایالت‌ها برای رئیس جمهوری و معاون رئیس جمهوری ایالات متحده را تائید کنید.»

بایدن بر مبنای وظایفی که قانون اساسی برای معاون رئیس جمهوری تصریح کرده است، نشست مشترک کنگره را به منظور گشودن و شمردن آرای مهرشده مجمع گزینندگان (کالج الکتورال) هر ۵۰ ایالت، اداره کرده بود: «دونالد ترامپ از ایالت نیویورک ۳۰۴ رای الکتورال برای ریاست جمهوری دریافت کرده است.»

متمم دوازدهم قانون اساسی ایالات متحده وظایف معاون رئیس جمهوری در قدرت را این گونه تشریح کرده است: «[او در مقام] رئیس سنا باید در حضور نمایندگان سنا و مجلس نمایندگان، شاهد گشوده شدن همه گواهی‌ها و سپس شمارش آرا باشد.»

چگونگی این امر و زمان آن در زیرفصل ۱۵، فصل سوم قوانین ایالات متحده در بخش شمارش آرای الکتورال در کنگره قابل مشاهده است.

این قانون مصوب سال ۱۸۸۷ است و در سال ۱۹۴۸ تغییر و تدوین یافته است. در این قانون ذکر شده است که رئیس سنا باید ساعت یک بعدازظهر ۶ ژانویه در راس نشست مشترک کنگره حضور یابد تا گواهی های مهر شده حاوی آرای الکتورال از ۵۰ ایالت گشوده و به ترتیب الفبا شمرده شوند.

در زیرفصل ۱۵ این قانون همچنین فرصتی در اختیار اعضای کنگره گذاشته شده است تا مخالفت خود را با شمارش آرای هر ایالت ابراز کنند. این اعتراض باید مکتوب بوده و به امضای دست کم یک سناتور و یک عضو مجلس نمایندگان رسیده باشد.

جو بایدن در راس جلسه مشترک کنگره خطاب به یکی از نمایندگان معترض گفته بود: «آیا اعتراضیه مکتوب است و به امضای نه تنها یک عضو مجلس نمایندگان بلکه یک سناتور هم رسیده است؟» نماینده پاسخ داده بود: «آقای رئیس، اعتراضیه مکتوب است، به امضای یک عضو مجلس نمایندگان رسیده است، اما امضای عضوی از سنای ایالات متحده را ندارد.» بایدن جواب داد: «در این صورت، اعتراضیه نمی تواند مورد توجه قرار بگیرد.»

سال ۲۰۰۵، وقتی اعتراضیه از حد نصاب لازم برخوردار شد شمارش آرای الکتورال، برای دومین بار در تاریخ، به تعلیق درآمد.

دیک چینی، معاون رئیس جمهوری وقت ایالات متحده، پرسید: «آیا یک سناتور اعتراضیه را امضا کرده است؟» نماینده مجلس پاسخ داد: «یک سناتور اعتراضیه را امضا کرده است.» چینی سپس گفت: «اعتراضیه به شکل مکتوب ارائه شده به امضای یک نماینده مجلس و یک سناتور، هر دو، رسیده و مطابق فصل یک سرفصل سوم قانون ایالات متحده است.»

در آن زمان، هر دو مجلس به تالارهای خود بازگشتند و طی حداکثر دو ساعت اعتراضیه را به بحث گذاشتند. سپس در آن باره رای‌گیری کردند که رای اکثریت را نیاورد.

مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا، شمارش آرای الکتورال را اداره خواهد کرد؛ آرایی که جو بایدن را پیروز انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ اعلام کرده است.

دست کم یک عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان، یعنی مو بروکز از ایالت آلاباما، و یک سناتور جمهوریخواه، یعنی جاش هالی از ایالت میزوری، گفته اند که قصد دارند در جریان شمارش آرا در نشست مشترک کنگره در روز چهارشنبه اعتراض خود را ارائه کنند.

با توجه به اکثریت دموکرات‌ها در مجلس نمایندگان هر اعتراضی به احتمال زیاد به شکست می انجامد.

XS
SM
MD
LG