شرکت دولتی کوبایی «بیوکوبافارما» با استناد به دادههای اولیه آزمایشهای بالینی فاز آخر اعلام کرد که واکسن کرونای «سوبرانا ۲» این شرکت ۶۲ درصد کارآیی داشته است.
کوبا، در حال حاضر پنج واکسن در فاز آخر آزمایشهای بالینی دارد که دوتای آن – سوبرانا ۲ و عبدالا – در مراحل پایانی آزمایشهای بالینی فاز هستند.
مدیر انستیتو فینلای کوبا که تولید کننده واکسن «سوبرانا ۲» است گفته است که طی چند هفته آینده، نتایج کارآیی را با سه دز اعلام خواهند کرد که انتظار میرود بیشتر باشد.
ماه گذشته، مجید بیگلری، رئیس انستیتو پاستور ایران که یکی از طرفین تولید این واکسن با کوبا است گفته بود «واکسن کوبایی- ایرانی»، پس از مصرف دو دز، « ۸۴ درصد کارآیی» نشان داده است. آقای بیگلری همچنین ادعا کرد این تنها واکسنی است که با دز یادآور همراه است و در صورت تزریق این دز «صد در صد ایمنی و اثربخشی» خواهد داشت.
در واکنش به کارآیی نه چندان بالای این واکسن، کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و داروی ایران در توییتی شیوع گونههای جهشیافته کرونا در کوبا را دلیل کارآیی پایین این واکسن عنوان کرد و گفت واکسن آسترازنکا در مقابل این گونهها، ده درصد اثربخشی دارد.
کوبا که یازده میلیون نفر جمعیت دارد و شمار مبتلایانش در آن زمان برای انجام آزمایشهای بالینی کافی نبود، تصمیم گرفت این آزمایشها را در کشورهای دیگر انجام دهد. ایران موافقت کرد که در ازای انتقال فنآوری که می تواند منجر به تولید میلیونها دز واکسن در ایران شود، میزبان فاز سوم آزمایشهای بالینی این واکسن باشد.
این واکسن قرار است در ایران با نام تجاری «پاستوکووک» عرضه شود.