میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، روز دوشنبه، ۳۱ خرداد ابراز امیدواری کرد که برای دیدار از چین به ویژه منطقه «سین کیانگ» و بررسی گزارشهای مربوط به نقض جدی حقوق اویغورهای مسلمان با این کشور در سال جاری به توافق برسد.
این نخستین باری است که میشل باشله به طور علنی یک جدول زمانی برای این دیدار پیشنهاد میدهد و از سپتامبر سال ۲۰۱۸ در حال مذاكره در مورد شرایط این دیدار است.
خانم باشله از سوی کشورهای غربی تحت فشار است تا دسترسی بدون محدودیت به «سین کیانگ» را بگیرد؛ منطقهای که به گفته فعالان حقوق بشر، بیش از یک میلیون اویغور و دیگر مسلمانان ترک زبان در اردوگاهها نگهداری شدهاند.
سازمان عفو بین الملل و دیدهبان حقوق بشر در سال جاری، گزارش هایی از اقدامات صورت گرفته در سین کیانگ را مستند کردهاند که به گفته آنها با معیارهای «جنایت علیه بشریت» مطابقت دارد.
یک دیدگاه حقوقی رسمی در بریتانیا با استناد به شواهد معتبر نشان میدهد دولت چین در حال ارتکاب جنایت نسلکشی علیه اویغورها است.
دولت چین، اتهامات مربوط به سرکوب اویغورها را رد کرده و در مجامع بینالمللی اردوگاهها را «مراکز آموزش حرفهای» برای «مبارزه با تروریسم و افراطگرایی مذهبی» توصیف کرده است.
چندی پیش آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در نخستین گفتوگو با مقامهای ارشد چین در این مقام، پکن را بابت رفتارش با اویغورها، تبتیها، و هنگکنگیها تحت فشار قرار داد.
آمریکا و اتحادیه اروپا، چند مقام دولت چین را در رابطه با نقض حقوق بشر تحریم کردهاند.