لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۵۱

خشم آرژانتین از انتصاب محسن رضایی، یکی دیگر از متهمان پرونده انفجار آمیا به عنوان معاون رئیسی: این «توهین به قربانیان» است


دادگستری آرژانتین برای محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس جمهوری اسلامی، قرار بازداشت بین‌المللی (اینترپل) صادر کرده است. (عکس آرشیو)
دادگستری آرژانتین برای محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس جمهوری اسلامی، قرار بازداشت بین‌المللی (اینترپل) صادر کرده است. (عکس آرشیو)

دولت آرژانتین انتصاب محسن رضایی که در ارتباط با بمب‌گذاری مرکز فرهنگی یهودیان بوئنوس آیرس سال ۱۳۷۳ (۱۹۹۴) تحت تعقیب پلیس بین‌المللی (اینترپل) قرار دارد، به مقام معاونت رئیس جمهوری اسلامی را محکوم کرد.

روزنامه «بوئنوس آیرس تایمز» روز جمعه ۵ شهریور (۲۷ اوت) می‌نویسد وزارت خارجه آرژانتین در بیانیه‌ای، انتصاب رضایی به مقام معاون اقتصادی رئیس جمهوری اسلامی را «توهین به قوه قضائیه آرژانتین و قربانیان این حمله تروریستی بی‌رحمانه» دانست.

محسن رضایی دومین منصوب کابینه رئیسی است که در این رابطه تحت تعقیب است. آرژانتین دو هفته پیش نیز معرفی احمد وحیدی به عنوان نامزد وزارت کشور را محکوم کرده بود. در بمب‌گذاری مرکز در مرکز همیاری یهودیان آرژانتین (آمیا)، عظیم‌ترین حادثه‌ تروریستی آرژانتین، ۸۵ تن کشته و ۳۰۰ تن مجروح شدند.

بیانیه وزارت خارجه آرژانتین حاکی است: «مثل وحیدی، رضایی هم به علت داشتن نقش کلیدی در تصمیم‌گیری و طراحی حمله‌‌ای که روز دوشنبه ۲۷ تیر ۱۳۷۳ (۱۸ ژوئیه ۱۹۹۴) انجام گرفت، تحت پیگرد دادگستری آرژانتین قرار دارد، و قرار بازداشت آنها در پلیس بین‌المللی، همچنان معتبر است.»

وزارت خارجه آرژانتین افزود، دادگستری آرژانتین از دولت ایران درخواست «همکاری کامل» کرده است که اجازه دهند این دو متهم «در یک دادگاه موجه تحت محاکمه قرار گیرند.»

این روزنامه با استناد به گزارش مورخ ۱۳۹۶ (۲۰۱۷) مندرج در پرونده دادگستری آرژانتین، می‌نویسد وحیدی و رضایی در آن زمان در مقام فرماندهان نیروی قدس، در گروهی که پیشنهاد این حمله را بررسی کرد شرکت داشتند، و می‌افزاید بعد از گذشت ۲۷ سال، هنوز هیچ‌کدام از عوامل این جنایت، به زندان نیافتاده‌اند.

بوئنوس آیرس تایمز می‌نویسد حمله «آمیا» به مقامات بلندپایه حکومت ایران و اعضای حزب‌الله لبنان که تحت نظر اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهوری وقت، عمل می‌کردند، نسبت داده شد، و این فرضیه‌ مورد حمایت رهبران جامعه یهودیان آرژانتین و همچنین اسرائیل است.

این روزنامه می‌افزاید تحقیقات قضایی در این باره که از ابتدا با اتهام لاپوشانی روبرو بود، به به سبب سرخط‌های کاذب تحقیق، محکومیت‌ها برای پنهانکاری، و لغو احضاریه‌ها، مخدوش شد.

در ارتباط با بمب‌گذاری آمیا، آرژانتین چهار قرار بازداشت بین‌المللی صادر کرد.

حکومت ایران هر گونه مشارکت در حمله آمیا را انکار کرده و جلوی بازجویی از مقامات سابق دولتی را گرفته است. دو کشور در سطح کاردار با هم ارتباط دیپلماتیک دارند.

براساس تحقیقات آلبرتو نیسمان، دادستان فقید ویژه پرونده آمیا، وحیدی در مقام فرمانده نیروی قدس، در جلسه‌ای که در باره حمله در آرژانتین تصمیم گرفته شد، حضور داشت.

بنا بر یک یادداشت تفاهم جنجال‌برانگیز که در سال ۱۳۹۱ (۲۰۱۲)، توسط کریستینا فرناندز دو کرشنر (۲۰۰۷-۲۰۱۵)، رئیس جمهوری وقت آرژانتین، با ایران به دست آمد، آرژانتین اجازه می‌داد مظنونان این پرونده در خارج از آرژانتین، تحت بازجویی قرار گیرند. اما این یادداشت تفاهم هرگز به مرحله اجرا نرسید.

خانم کریشنر بعدها به پرده‌پوشی در باره مشارکت رهبران حکومت ایران در بمب‌گذاری آمیا متهم شد.

در سال ۲۰۱۵ پیکر بیجان البرتو نیسمان، دادستانی که این اتهام را علیه رئیس جمهوری سابق آرژانتین اقامه کرده بود، با گلوله‌ای در سر، در حمام آپارتمان مسکونی وی پیدا شد.

روزنامه بوئنوس آیرس تایمز می‌نویسد، در سال ۱۹۹۲ و پیش از حمله آمیا، سفارت اسرائیل در بوئنوس آیرس بر اثر بمب‌گذاری ویران شد. در آن انفجار ۲۹ تن کشته و ۲۰۰ تن زخمی شدند.

XS
SM
MD
LG