با به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان و آشفتگیهای پدید آمده ناشی از فروپاشی دولت، حضور اولین و تنها نماینده زن افغانستان در بازیهای پارالمپیک ۲۰۲۰ توکیو منتفی شده است.
آرزوهای زکیه خدادادی، پاراتکواندوکاری که قرار بود به عنوان اولین ورزشکار زن افغانستان در پارالیمپیک به میدان برود، در فاصله یک هفته مانده به اعزام به توکیو بر باد رفت و امیدهای او به یاس تبدیل شد. اکنون کشور زکیه دچار آشفتگی و هرج ومرج شده، یورش نیروهای طالبان به شهرها راه تمریناتش را بسته، و رویاهایش با سرنیزه تحجر روبرو شده است.
به این ترتیب زکیه خدادادی، که قرار بود به همراه حسین رسولی دو ومیدانی کار پارالیمپیک، روز دوم شهریور در توکیو با دیگر ورزشکاران جهان به رقابت بپردازد، بار دیگر خانهنشین شد.
آرین صدیقی، رئیس کمیته پارالمپیک افغانستان مستقر در لندن، با تایید این خبر از بینتیجه ماندن تلاشهای ورزشکاران کشورش برای خروج از کابل به دلیل گرانی بلیت و سپس هجوم طالبان و سقوط کابل، گفته است.
آرین صدیقی، رئیس کمیته پارالیمپیک افغانستان، میگوید: «برای من این بسیار ناراحت کننده و ناامید کننده است. من احساس میکردم که ما بخشی از یک جنبش بزرگ، جنبش پارالیمپیک، هستیم و این میتوانست دستاورد بزرگی برای افغانستان باشد به ویژه که زکیه خدادادی میتوانست الگوی مناسبی برای زنان کشورم باشد.»
کریگ اسپنس، سخنگوی کمیته بینالمللی پارالمپیک، نیز ضمن ابراز تاسف بابت وضعیت نابسامان آن کشور، انصراف افغانستان را تایید کرد.
در حالی که طالبان بار دیگر بر افغانستان حکمرانی میکنند، اعضای تیم ملی فوتبال بانوان آن کشور برای در امان ماندن و از ترس جان خود پنهان شدهاند.
ورزشکاران افغانستان اولین بار در بازیهای پارالمپیک ۱۹۹۶ حضور یافتند. امسال زکیه خدادادی، دختر ۲۳ ساله اهل هرات، میتوانست به عنوان اولین زن افغانستان در تاریخ پارالمپیک، تاریخ سازشود.
افغانستان تاکنون در بازیهای پارالیمپیک موفق به کسب مدال نشده است. اما روح الله نیکپی، تکواندوکار افغان، با کسب دو مدال برنز در دو المپیک ۲۰۰۸ پکن و ۲۰۱۲ لندن، اولین مدال آور افغانستان در المپیک است.