لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۶

فرونشست زمین در «امام‌زاده اسماعیل» و خیابان اطراف آن


فرونشست در چیذر
فرونشست در چیذر

بنابر اعلام رسانه‌ها به دنبال وقوع فرونشست و ریزش بخشی از دیوار «امامزاده اسماعیل چیذر» و خیابان همجوار آن، خانه‌های اطراف این محل تخلیه شدند.

جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش‌نشانی در مورد این فرونشست گفته است: «با بستن آب منطقه و تخلیه ساختمان‌های تحت ریسک، خوشبختانه هیچ تلفات جانی رخ نداد.»

ملکی همچنین تاکید کرده که تردد در این محدوده ممنوع شده است. به گفته سخنگوی سازمان آتش‌نشانی در گودال ایجاد شده مقدار زیادی آب جمع شده که منشا آن مشخص نیست.

ساعاتی بعد احمد علوی، عضو شورای شهر تهران به «باشگاه خبرنگاران جوان» وابسته به صدا و سیمای جمهوری اسلامی گفت که علت حادثه شب گذشته نشست زمین «ترکیدگی یکی از لوله‌های اصلی آب منطقه بود.»

او ادعا کرد که «ابتدا تصور این بود که نشت آب، فرونشست یا مربوط به قنات‌ها باشد که اینگونه نبود.»

این عضو شورای شهر تهران همچنین ادعا کرد که «بر اساس آخرین اطلاع» آسیب اساسی به ساختمان وارد نشده، «اما بنا به احتیاط ساختمان‌های اطراف تخلیه شدند.»

فرونشست در ایران به یکی از خطرات سرزمینی تبدیل شده و تقریبا در اکثر استان‌‌ها با شدت‌‌های متفاوت در حال وقوع است.

فرونشست در چیذر
فرونشست در چیذر

در همین رابطه مدیر بخش زلزله و خطر‌پذیری مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی جمهوری اسلامی ۱۵ مهرماه سال جاری ضمن هشدار به شدت گرفتن پدیده فرونشست گفته بود که تمام استان‌های کشور با خطر فرونشست روبه‌رو هستند و «برای نجات شهرها و روستاهای‌مان از همین الان فقط ۵ الی ۱۰ سال فرصت داریم و بس.»

علی بیت‌اللهی در تشریح گستردگی فرونشست در کشور به روزنامه اعتماد گفته بود که پدیده فرونشست در نقاطی دور از انتظار مثل استان گلستان، شرق استان مازندران، استان‌های اردبیل و آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی که از نظر بارندگی و نزولات جوی، وضع بهتری نسبت به فلات مرکزی دارند هم رخ داده است.

برهمین اساس تهران نیز یکی از شهرهای است که فرونشست در آن در حال شدت گرفتن است به طوری که بنابر گزارش‌ها روز جمعه پنجم مرداد ماه فرونشست زمین در حوالی میدان ونک تهران رخ داده بود که با این اتفاق خیابان «ولیعصر» در این محدوده دچار آبگرفتگی شده بود.

علی بیت‌اللهی شهریورماه سال سال جاری در مورد شرایط وخیم تهران از نظر فرونشست هشدار داده و گفته بود که در حال نرخ فرونشست زمین در تهران به ویژه در منطقه جنوب غربی تهران در بیشینه مقدار خود به ۲۰ سانتیمتر در سال رسیده‌ است.

به گفته بیت‌اللهی این پهنه فرونشستی وسعتی در طول ۵۰ کیلومتر و به عرض ۳۰ کیلومتر دارد و پهنه وسیعی را اشغال کرده‌است.

به گفته او طبق مطالعات انجام شده با احتساب شهر تهران و شهرهای اطراف آن، در حال حاضر ۳ میلیون نفر بر روی پهنه فرونشست ساکن هستند.

معصومه آمیغ‌پی، رئیس اداره ترازیابی دقیق و تداخل سنجی راداری سازمان نقشه‌برداری ایران نیز خرداد ماه سال جاری با اشاره به تهیه بانک جامع فرونشست زمین گفته بود که دامنه فرونشست زمین به ۱۶ کلان‌شهر ایران نفوذ کرده است و ۸۰۰ شهر نیز در پهنه فرونشست زمین قرار دارند.

به عقیده شماری از کارشناسان منتقد، سیاست‌های نادرست، عدم برنامه‌ریزی مناسب و سوءمدیریت جمهوری اسلامی در حوزه آب، از عوامل مهم فرونشست زمین و بحران زیست محیطی در ایران هستند.

ناصر کرمی، کارشناس، پیش از این به صدای آمریکا گفته بود که در پی افزایش فرونشست در ایران «گستره زیست در ایران کوچک‌تر و کوچک‌تر می‌شود.»

XS
SM
MD
LG