لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۳۹

لاله بازرگان به صدای آمریکا: حمید نوری را نمی‌بخشیم؛ تعیین تاریخ صدور حکم نهایی


حمید نوری در دادگاه (آرشیو)
حمید نوری در دادگاه (آرشیو)

در پی تعیین تاریخ صدور رای پرونده حمید نوری در دادگاه استیناف، لاله بازرگان، خواهر یکی از جان‌باختگان کشتار زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷، در گفت‌و‌گویی با صدای آمریکا به تشریح روند دادرسی این پرونده در سوئد پرداخت.

قاضی دادگاه استیناف حمید نوری روز چهارشنبه اعلام کرد حکم نهایی در مورد این مقام سابق قضایی جمهوری اسلامی را در بعدازظهر ۲۸ آذر سال جاری اعلام خواهد کرد.

قاضی دادگاه که در روز پایانی محاکمه در روز چهارشنبه ۱۷ آبان، سخن می گفت، افزود که به دلیل احتمال فرار حمید نوری از چنگ قانون، زندان او را تا زمان اعلام حکم تمدید می کند.

حمید نوری که «با نام مستعار حمید عباسی، دادیار سابق در قوه قضائیه جمهوری اسلامی بوده» در آبان‌ ۹۸ با حکم یک دادگاه در سوئد بازداشت شد.

او روز ۲۳ تیر سال گذشته، پس از برگزاری ۹۳ جلسه رسیدگی در دادگاه ناحیه استکهلم پایتخت سوئد، به‌جرم هم‌دستی در کشتار زندانیان در سال ۶۷، به حبس ابد و پرداخت غرامت به خانواده‌های اعدام‌شدگان محکوم شد.

لاله بازرگان که برادرش، بیژن بازرگان، را در اعدام زندانیان سیاسی سال ۶۷ از دست داد، در مورد دادگاه استیناف حمید نوری به صدای آمریکا گفت که در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه، ۱۶ و ۱۷ آبان، وکلای حمید نوری به دفاع از او پرداختند.

به گفته خانم بازرگان، توماس بودستروم و هانا لارسون همراه با گروهی از مشاوران حقوقی از ایران که از سوی سفارت جمهوری اسلامی هدایت می‌شدند، سعی داشتند عدالت سیستم قضائی سوئد را زیر سؤال ببرند.

این اتهام در شرایطی وارد شد که توماس بودستروم، وکیل مدافع حمید نوری، بین سال‌های ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۵ وزیر دادگستری سوئد بود.

لاله بازرگان افزود که این اقدام با انتقاد دادستان‌ها مواجه شد که به آنها گفتند شما خود با این سیستم کار کرده‌اید و می‌دانید که سیستمی عادلانه است.

وی اشاره کرد که علاوه بر این، وکلای حمید نوری اصرار می‌کردند که «هیئت صادرکننده احکام اعدام در سال ۶۷، هیئت عفو بوده و عزیزان ما همه حکم مرگ داشتند و قرار بوده که از سوی این هیئت مورد عفو قرار بگیرند.»

به گفته خواهر بیژن بازرگان که در سال ۶۷ اعدام شد، وکلای حمید نوری که از طرف مشاوران امنیتی سفارت هدایت می شوند، «سعی کردند بگویند که هیئت مرگ در واقع هیئت عفو بوده که زندانیان محکوم به اعدام را به صرف سر موضع نبودن، از اعدام نجات می‌داد.»

او اضافه کرد: «بر اساس این تحریفات، وکلای مدافع حمید نوری با این استدلال که عفو، امری مستقل از دادرسی و محاکمه است، مدعی شده‌اند که نظر دادگاه بدوی مبنی بر الزام به رعایت اصول محاکمه عادلانه و نتیجه‌گیری آن که اعدام‌ها به دلیل رعایت نشدن این اصول قتل عمد و شکنجه محسوب می‌شوند، هر دو اشتباه هستند.»

لاله بازرگان اضافه کرد این در شرایطی بود که عده ای از شاکیان پرونده، از جمله ایرج مصداقی، حکم محکومیت به حبس خود را به دادگاه ارائه کرده‌اند که جزو مستندات دادگاه قرار گرفته و «وکلای نوری حتی نمی‌توانند یک نفر را نشان دهند که توسط این هیئت عفو شده باشد.»

به گفته او، حمید نوری روز چهارشنبه در دفاع از خود گفت که چهار سال انفرادی‌اش از جهتی بهترین دوران زندگی‌‌اش بود و افزود: «با خدای خودم حساب و کتاب کردم و تا حدی حسابم را صفر کردم. اگر من را آزاد کنید راضی‌ام.»

خانم بازرگان به صدای آمریکا گفت: «وقتی حمید نوری این سخنان را می گفت، عکس برادرم، بیژن بازرگان، را در مقابل چشم‌های حمید نوری گرفته بودم. برادر من ۱۰ سال حکم حبس داشت و بعد از شش سال و نیم با قرار گرفتن در مقابل هیئت مرگ به حکم اعضای آن در زندان گوهردشت در تابستان ۶۷ به دست حمیدنوری اعدام شد.»

او گفت: «زیر لب به حمید نوری گفتم تا وقتی حقیقت را نگویی من تو را نمی‌بخشم، ما تو‌را نمی‌بخشیم.»

دادگاه استیناف حمید نوری در شرایطی به پایان رسید که مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه ۱۷ آبان، درباره آخرین وضعیت پرونده یوهان فلوردروس، دیپلمات سوئدی اتحادیه اروپا که در ایران زندانی است، گفت: «پرونده، منتهی به صدور کیفرخواست و به دادگاه صالح ارسال شده است.»

سخنگوی قوه قضائیه روز ۲۱ شهریور، بدون نام بردن از یوهان فلودروس، گفته بود که پرونده او «با تصمیم نهایی دادسرا» به دادگاه فرستاده خواهد شد.

او اضافه کرده بود که این تبعه سوئد «جرایمی را در سرزمین جمهوری اسلامی ایران مرتکب شده که بر اساس آن جرایم رسیدگی‌های مقدماتی صورت گرفته و وی با قرار قانونی به زندان اعزام شده است.»

با این همه، مسعود ستایشی به اتهام‌های این شهروند سوئدی اشاره نکرده بود.

XS
SM
MD
LG