در پی انتشار تصاویری از قرار دادن نام بیماران یکی از مراکز درمانی ایران زیر سنگهایی که رویشان تخصصهای داخلی، چشم، ارتوپد، مغز و اعصاب، گوش و حلق و بینی و قلب نوشته شده است، توجهها بار دیگر به عدم دسترسی مناسب به خدمات درمانی در ایران به ویژه در مناطق محروم جلب شد.
بر اساس گزارشهای منتشرشده در رسانههای داخلی ایران که صدای آمریکا به صورت مستقل قادر به تأیید صحت آن نیست، ویدئو مربوط به بیمارستانی در شهرستان دلفان استان لرستان بوده است.
اصغر قهرمانی، فرماندار دلفان در واکنش گفته است که برخی پزشکان روزانه تا ۸۰ بیمار را ویزیت میکنند، اما همچنان تقاضا از ظرفیت موجود فراتر است. او همچنین تأکید کرده که انتقاد به شیوه نوبتدهی، باعث «کاهش انگیزه کاری» میان کادر درمان شده است.
موج مهاجرت پزشکان و پرستاران به کشورهای دیگر به علت مسائل معیشتی و ناکارآمدیهای حکومتی، و کشیده شدن دانشجویان یا فارغالتحصیلان پزشکیِ در حال گذراندن دوره «طرح» به بحرانهای جدی حرفهای، نابرابریهای شغلی، بیعدالتی مزدی و عدم رسیدگی نهادهای متولی دولتی به مشکلاتشان که به افزایش خودکشی میان آنها منجر شده است گوشهای از معضلی است که گریبانگیر سیستم سلامت ایران شده است.
بر اساس دادههای مرکز آمار ایران، به ازای هر یک میلیون نفر، ۲۰۵ پزشک عمومی، ۲۱۶ متخصص و تنها ۳۸ فوق تخصص و هزار و ۱۹۸ پرستار وجود دارد و با تشدید موج مهاجرت کادر درمان و عدم تمایل به تحصیل در رشتههای پزشکی، این شرایط وخیمتر نیز خواهد شد.
کارشناسان میگویند با توجه به این که تهران ۱۱ درصد از سهم جمعیت کل کشور را دارد و ۳۴ درصد کل پزشکان و ۴۵ درصد پزشکان متخصص در تهران هستند، سرانه پزشک در دیگر نقاط کشور به مراتب کمتر از تهران است.
در سال ۲۰۰۸ میلادی، سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که تمامی افراد باید بدون توجه به قدرت پرداخت خود، مطابق با نیازهای خود به مراقبتهای بهداشتی دسترسی داشته باشند. عدم دسترسی مناسب و توزیع نامتقارن خدمات درمانی در جوامع منجر به پیامدهای منفی مانند نابرابری اجتماعی، افزایش بیماریهای مرگ و میر روزافزون ناشی از آنها میشود.
در ایران، سوء مدیریت در سیستم بهداشت و درمان و عدم توازن در دسترسی به خدمات و تجهیزات پزشکی منجر شده است که شمار زیادی از بیماران برای تشخیص و درمان به مراکز درمانی در شهرهای بزرگ بروند و روند درمان به این صورت یا انجام نمیشود و یا به تأخیر میافتد.
یکمتخصص رادیو آنکولوژی چندی پیش در گفتگو با «انتخاب» گفت که بیماران پس از جراحی، تنها یک ماه فرصت دارند تا رادیوتراپی را آغاز کنند ولی به دلیل طولانی شدن لیستهای انتظار و خرابی دستگاهها، بسیاری از آنها مجبورند ماهها برای شروع درمان صبر کنند.
این متخصص افزوده است که استفاده بیش از حد از دستگاههای محدود موجود، باعث خرابی سریع آنها شده و در نتیجه، بیماران بیشتری باید برای درمان منتظر بمانند.
چندی پیش علیرضا چیذری، رئیس انجمن صنفی تجهیزات پزشکی به «خانه اقتصاد» گفت که دستگاههای تصویربرداری و تشخیصی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد میشد، امروز با ارز توافقی وارد میشود و این باعث شده است تا داروهای خاص و تجهیزات پزشکی مصرفی بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ درصد گران شوند.
پیشتر رئیس انجمن رادیوآنکولوژی ایران نیز از کمبود دستگاههای رادیو تراپی در کشور نیز خبر داده بود.
یاشا مخدومی با استناد به استانداردهای جهانی و جمعیت ۸۰ میلیونی کشور گفته بود که به حدود ۳۰۰ دستگاه نیاز است، در حالی که در حال حاضر حدود ۱۳۰ دستگاه در کشور کار میکند و «بسیاری از این دستگاهها نیز فرسوده هستند.»
نابسامانی شدید در مدیریت بودجه و گرانی و کمبود در سالهای اخیر گرییانگیر دارو نیز شده و منجر شده است تا شمار زیادی از بیماران داروهای مصرفی خود را کمتر از حد لازم تهیه و مصرف کنند و یا دورههای درمانی را ناتمام رها کنند.
معاون پژوهشی پژوهشکده سرطان دانشگاه علوم پزشکی تهران چندی پیش اعلام کرد که سرطان، روزانه جان حدود ۲۰۰ نفر را در ایران میگیرد و به دومین علت مرگومیر در کشور تبدیل شده است.