«بنیاد کیان» را گروهی از متخصصان در حوزههای گوناگون پزشکی و روانپزشکی درخارج ایران راهاندازی کردهاند.
این سازمان به افراد آسیبدیده آزاد شده از زندان و خانوادههایشان کمک میکند و به ایرانیانی که در این مدت با چالشهای روانی و جسمانی گوناگون روبرو شدهاند خدمات مجازی در فضایی امن ارائه میدهد.
بنیاد کیان، با آغاز اعتراضات سراسری در ایران راهاندازی شد.
دکتر رضیه سلطانی، متخصص پوست از کالیفرنیا میگوید در جریان رسیدگی به معترضان آسیب دیده در ایران، بسیاری از قوانین بینالمللی حقوق پزشک و بیمار زیر پا گذاشته شد و بسیاری امکان دریافت خدمات درمانی را بدون نگرانیهای امنیتی ندارند و شماری از اعضای کادر درمان مورد پیگرد قانونی قرار گرفتند.
او میگوید بنیاد کیان، به عنوان گروهی مستقل تصمیم گرفت این خدمات را ارائه دهد.
به گفته دکتر سلطانی، بنیاد کیان شعار «زن، زندگی، آزادی» را سرلوحه قرار داده است و تمرکزش بر «زندگی» و ارتقای سلامت و کیفیت زندگی ایرانیان و حمایت از کادر درمان ایران است.
از علائم و اختلالات روانی رها شوید
دکتر آناهیتا بصیرنیا، روانپزشک ساکن کانتیکت آمریکا میگوید خدمات بنیاد کیان از طریق انتشار مطالب آموزش همگانی و یا برگزاری جلسات پرسش و پاسخ مجازی با متخصصان در خارج از کشور انجام میشود.
دکتر بصیرنیا میگوید در این مدت ایرانیان با چالشهای روحی متعددی روبرو شدهاند؛ از فقدان تا احساس سرخوردگی و افسردگی و هر چند ممکن است به نظر برسد این علائم همیشگی هستند و راهی برای بهبود وجود ندارد اما درست مانند زخم جسمانی قابل التیام هستند.
او خطاب به کسانی که دچار اختلالات روحی شدهاند میگوید :«تمام توان خود را به کار بگیرید تا از این علائم رها شوید.»
هماهنگی با متخصصان در داخل ایران
دکتر مازیار گرجیپور، متخصص طب اورژانس که از سیدنی استرالیا با بنیاد کیان همکاری میکند میگوید تجربه دوران کرونا باعث شد تا متخصصان، در رسیدگی به بیمار از راه دور تجربه بیشتری پیدا کنند.
دکتر گرجیپور میگوید ابتدا بررسیهای اولیه از طریق شبکههای اجتماعی بنیاد کیان انجام میشود و اگر بتوانند مشکلات بیمار را در جلسههای مجازی حل میکنند ولی در صورتی که نیاز به ادامه درمان در سطح بالاتری باشد آنها را به افراد متخصص در داخل کشور وصل میکنند و هماهنگیهای لازم را انجام میدهند.
دکتر گرجیپور میگوید خدمات بنیاد کیان بر اساس نیازهای پزشکی و روانپزشکی در داخل ایران تغییر میکند و در صورت لزوم به ساعتهای ارائه خدمات افزوده خواهد شد.
افزایش تقاضا برای خدمات سلامت روان
مطالب آموزشی بنیاد کیان از کمکهای اولیه و شیوه رسیدگی به شکستگی و آسیبهای فیزیکی تا راههای بهبود علائم روحی و چگونگی رویارویی با اعتصاب غذا را دربرمیگیرد.
دکتر رضا یوسفی، اپیدمیولوژیست میگوید در چند هفته اخیر، تقاضا برای دریافت خدمات سلامت روان از جمله افسردگی، اضطراب، خشم و خودکشی در بنیاد کیان افزایش پیدا کرده است.
او میگوید بیش از ۵۰ هزار نفر از خدمات ارائه شده توسط این بنیاد بهرهمند شدهاند که بالای ۸۰ درصد داخل ایران هستند و بین ۲۵ تا ۴۴ سال سن دارند.
ایجاد فضایی امن برای متقاضیان
مراجعهکنندگان از طریق کانال تلگرام این بنیاد به صورت روزانه ویزیت میشوند.
این سازمان برای حفظ ایمنی افراد، نام و آدرس آنها را نمیپرسد.
تمامی مکالمهها را نیز از سامانه پاک خواهند کرد و از اشخاص نیز میخواهند تا همین کار را انجام دهند.
بنیاد کیان خود را سازمانی مستقل معرفی میکند که از هیچ منبع داخل و یا خارج از ایران حمایت مالی دریافت نمیکند.