لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۰۴

خطیب‌زاده: مورا پیام جدیدی ندارد، سوئد بر سر پرونده حمید نوری «گروکشی» می‌کند


سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی
سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر تداوم «بدون وقفه» گفت‌وگوهای احیای برجام، گفت که سفر انریکه مورا به تهران و ملاقات او با علی باقری‌کنی، به معنی «پیام جدید»ی نیست.

به گزارش خبرگزاری‌ها در ایران، خطیب‌زاده روز دوشنبه ۱۹ اردیبهشت در نشست رسانه‌ای خود اقدامات مجلس سنا و کنگره ایالات متحده درباره احیای برجام را «ضد دیپلماسی» و «بدعهدی» توصیف کرد و گفت که اگر آمریکا «حقوق ضایع شده» ایران را بپذیرد، «می‌توانیم فردای بعد از بازگشت مورا به وین بازگردیم و توافق را جلو ببریم» و «آنچه که متوقف است در بعد تصمیماتی است که باید از سوی واشنگتن اتخاذ شود.»

او بدون پاسخ به پرسشی درباره خواست جمهوری اسلامی مبنی بر رفع تحریم سپاه پاسداران، رعایت «چرخه کامل انتفاع اقتصادی ایران» را مهم دانست و گفت: «اجازه نمی‌دهیم که مولفه فشار حداکثری که از سوی دولت پیشین آمریکا برای از بین بردن هر گونه انتفاع اقتصادی ایران و از بین بردن فرصت دیپلماسی ایجاد شده همچنان باقی بماند.»

مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا برای نجات برجام عمدتاً به دلیل اصرار تهران برای حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی آمریکا به بن‌بست رسیده است.سپاه پاسداران علاوه بر فعالیت‌‌های برون مرزی و امنیتی، به شدت در فعالیت‌های اقتصادی ایران نفوذ دارد که بسیاری آن را مخرب می‌دانند. بسیاری از قانون‌گذاران آمریکایی با حذف نام سپاه از فهرست تروریستی مخالف هستند.

نور نیوز، رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی در ایران، پیش از این سفر انریکه مورا را گامی جدید توصیف کرده که می‌تواند «در رایزنی‌های سازنده در مورد موضوعات معدود اما مهمی که در مذاکرات وین باقی مانده است، تلقی شود.»

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به نبود ارتباط بین پرونده حمید نوری و احمدرضا جلالی با بیان این که درخواست آقای جلالی برای بازنگری در حکم صادره «به جرم جاسوسی»، «در حال بررسی است» و مدعی شد که دولت سوئد «گروکشی» می‌کند و گفت: «این دو موضوع هیچ ارتباطی به هم ندارند و اگر ارتباطی هم هست این طرف سوئدی است که می‌خواهد ارتباط را برقرار کند و این موضوع ما را به شک می‌اندازد.»

خطیب‌زاده با طرح این ادعا که «برخی کشورهای غربی» به اسرائیل در اقداماتش کمک کرده‌اند، اضافه کرد: «در دادگاه سوئد حقوق اولیه آقای نوری رعایت نشده و دادگاه مورد اشاره دارای صلاحیت نیست.» دولت این کشور باید هرچه زودتر به مسیر درست بازگردد و فکر کند که با این گروکشی‌ها موضوع و پرونده جلالی فراموش می‌شود موضوع جلالی و حکم آن جاسوسی است و در مسیر خود پیگیری می‌شود.

اظهارات خطیب‌زاده در حالی است که روزنامه سوئدی «آفتون‌بلادت» روز پنج‌شنبه ۱۵ اردیبهشت گزارش داد یک مرد سوئدی حدود ۳۰ ساله که به همراه شمار دیگری از دوستانش برای گردشگری به ایران رفته بود، هفته گذشته پیش از ترک ایران، بازداشت شد.

وزارت امور خارجه سوئد هفته گذشته و در پی بالا گرفتن تنش‌ها بین ایران و سوئد به علت حواشی برگزاری دادگاه حمید نوری در استهکلم نسبت به سفر شهروندان سوئدی به ایران هشدار داده‌ بود.

هم‌زمان با این رخداد، خبرگزاری ایسنا گزارش داد که حکم اعدام احمدرضا جلالی، پژوهشگر ایرانی-سوئدی، تا آخر اردیبهشت اجرا خواهد‌ شد. در پی انتشار این خبر وکیل آقای جلالی گفت که هیچ اطلاعی درباره این موضوع ندارد و موکلش هم از این حکم ابراز بی‌اطلاعی کرده است، اما وزیر خارجه سوئد انتشار این خبر را «بسیار نگران‌کننده» خواند.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، در واکنش به این گزارش به صدای آمریکا گفته است که «ایران سابقه‌ای طولانی در زندانی کردن اتباع خارجی دارد تا از آن‌ها به عنوان اهرم سیاسی استفاده کند.»

XS
SM
MD
LG