لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۵۶

رویترز: آیت‌الله خامنه‌ای یک امپراتوری ۹۵ میلیارد دلاری را کنترل می‌کند


رویترز اعلام کرد که آیت الله خامنه ای یک امپراطور مالی، یا به عبارت ساده تر، یک ابر شرکت به نام «ستاد اجرایی فرمان امام» تحت کنترل دارد، که ارزش آن بالغ بر ۹۵ میلیارد دلار، یعنی بیشتر از در آمد کنونی سالانه نفت صادراتی کشور نفت خیز ایران است.

خبرگزاری رویترز ۶ ماه است که تحقیق پیرامون اموال و دارائی های آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، را آغاز کرده است. رویترز اعلام کرد که یافته های بدست آمده از پژوهشهای این سازمان خبری نشان می دهد که آیت الله خامنه ای یک امپراطور مالی، یا به عبارت ساده تر، یک ابر شرکت به نام «ستاد اجرایی فرمان امام» تحت کنترل دارد، که ارزش آن بالغ بر ۹۵ میلیارد دلار، یعنی بیشتر از در آمد کنونی سالانه نفت صادراتی کشور نفت خیز ایران است. آنچه در زیر می خوانید بخشهایی از دو قسمت منتشر شده گزارش خبرگزاری رویترز است:

درست از زمانی که تحریم ها و گسترش آنها حلقوم مردم ایران و اقتصاد کشور را تحت فشار قرار داده، شرکتهای تو در توی «ستاد اجرایی فرمان امام» تحت کنترل رهبر ایران به طور فراینده ای پررونق تر شده اند.

ستاد اجرایی فرمان امام، که مردم ایران کمتر با نام آن آشنایی دارند، به عنوان یک شرکت «مادر»، مالکیت ده ها و شاید بیش از صد شرکت دیگر به نامهای گوناگون را در اختیار دارد، که منبع مالی قابل ملاحظه ای برای سران کشور و دوام و بقای حکومت جمهوری اسلامی به شمار می روند.

دیوید کوهن، معاون وزارت خزانه داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، در مصاحبه ای گفت: خود علی خامنه ای و برخی دیگر از مقامات برجسته جمهوری اسلامی نیز پول شخصی خودشان را در ستاد سرمایه گذاری کرده، از منافع سرشار منحصر بفرد ستاد بهره برداری می کنند.

ستاد اجرایی فرمان امام اکنون سهامدار کلیه بخشهای تولیدی و خدماتی، از جمله صنعت نفت، امور مالی، بانکداری، تولید قرص های ضد بارداری، و حتی پرورش شتر مرغ است، و سالانه میلیاردها دلار در آمد دارد.

یکی از اقدامات آقای خامنه ای خرید سهام یکی از بزرگترین بانکهای ایران در سال ۲۰۰۷ میلادی، و خرید سهام بزرگترین شرکت مخابراتی کشور در سال ۲۰۰۹ میلادی توسط ستاد بود، که در سال ۲۰۱۰ میلادی ستاد اجرایی فرمان امام را به صورت یکی از صندوق های بزرگ سرمایه گذاری خصوصی جهان در آورد.

۷ سال پیش آمریکا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد، برای مقابله با برنامه های مشکوک اتمی جمهوری اسلامی، از جمله غنی سازی گسترده اورانیوم، تحریمهای سخت تری علیه تهران به مورد اجرا گذاشتند.

ولی هنوز معلوم نیست که چرا غرب، که از رشد سریع ستاد و ارتباطش با خامنه ای، یعنی تنها قدرتی که می توانست جلوی غنی سازی اورانیوم را بگیرد، اطلاع کامل داشت، در مورد تحریم ستاد تعلل کرد، و ستاد توانست از زیر فشاری بسیاری از تحریم های غرب بگریزد.

سرانجام در ماه ژوئیه سال ۲۰۱۰ میلادی وزارت خزانه داری آمریکا ستاد و ۳۷ شرکت زیر مجموعه آن را به لیست شرکتهای تحریم شده خود اضافه کرد اما، در اعلان وزارت خزانه‌داری نامی از خامنه ای برده نشده است.

یکی از مقامات برجسته آمریکا در پاسخ به یکی از خبرنگاران رویترز که در این زمینه از وی سوال کرده بود گفت که « هدف آمریکا سرنگونی حکومت نیست، بلکه فشار گذاشتن بر این حکومت است.»

رویترز ۲۴ شرکت عام دیگر وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام را شناسائی کرده است که در لیست شرکتهای تحریمی وزارت خزانه داری آمریکا نامی از آنها نیست.

ستاد که در اصل بر اساس خواست آیت الله روح الله خمینی تشکیل شد، در ابتدا جاه طلبی های بزرگی نداشت. آقای خمینی در سال ۱۹۸۹ میلادی، یعنی اندک زمانی پیش از مرگش، فرمانی کوتاهی صادر کرد و از دستیارانش خواست تا برای سرپرستی اداره و فروش اموالی که بعد از انقلاب اسلامی مصادره شده، رها گردیده ویا بی صاحب مانده، اقدام کنند، و عواید آن را به موسسات خیریه بدهند. این فرمان نهایتاً باعث تشکیل سازمان جدیدی بنام «ستاد اجرائی فرمان حضرت امام» شد.

به گفته یکی از بنیانگذاران ، در ابتدا عمر ستاد بیش از دو سال پیش بینی نشده بود، ولی تحت اداره و کنترل خامنه ای، این سازمان اجرائی به یک اَبَر سازمان مالی و اقتصادی مبدل شد، و از آن زمان به طور فراینده ای توسعه یافته است. ستاد با تردستی خاصی پرونده های ملکی عمده و متعدد به نفع خود درست کرد، و گاهی تحت عناوین جعلی از دادگاه های فرمایشی حکم مصادره و تخلیه املاکی را گرفت که ادعا می کرد رها شده، متروکه و یا بی صاحب است. اما در واقع صاحب املاک اقلیت های دینی، تجار، فن آوران، صنعتکارانی بودند، که از ترس جانشان اموال خود را رها کرده و مجبور به ترک وطن، و اقامت در کشورهای خارجی شده بودند.

دفتر وزارت امور خارجه، و دفتر ریاست جمهوری اسلامی، و گروه توسعه اقتصادی وابسته به ستاد، هیچکدام به درخواست رویترز برای اظهار نظر جواب ندادند.

اما، سفارت جمهوری اسلامی ایران در آمارات متحده عربی، طی صدور بیانیه ای یافته های رویترز را پراکنده و نا متجانس خواند و گفت هیچ یک از یافته ها دارای مأخذ نیست.

حمید واعظی، مدیر کل روابط عمومی ستاد نیز در ایمیلی گفت این سری تحقیقات رویترز با واقعیت فاصله زیادی داشته و صحیح نیست. او در پیام دیگری گفت که ستاد اتهامات وزارت امور خزانه داری آمریکا را رد می کند، و در حال استخدام وکیل در آمریکاست که تحریم ها را به چالش بکشد.

XS
SM
MD
LG