لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۷ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۸

توصیه های دهه ۶۰ برای مردم دهه ۹۰


در روزهای که نارضایتی از گرانی در برخی نقاط ایران به اعتراض منجر شده، رهبر جمهوری اسلامی می گوید «نظام در برابر تحریم ها تسلیم نمی شود» و مردم «صرفه جویی» و «مقاومت» کنند.
آیت الله علی خامنه ای عصر سه شنبه در دیدار با مسولان نظام جمهوری اسلامی با اشاره به تحریم های فراگیر سازمان ملل و غرب علیه جمهوری اسلامی ایران گفت «نظام تسلیم تحریم ها نخواهد شد».
در هفته های اخیر با تحریم خرید نفت ایران از سوی کشورهای غربی، قیمت برخی کالاهای اساسی مانند مرغ افزایش بی سابقه ای داشت. گزارش های میدانی از تهران حاکیست قیمت مرغ در این شهر به هفت هزار تومان رسید و در برخی از استان ها مانند فارس تا هشت هزار تومان افزایش یافت.
دولت محمود احمدی نژاد در روزهای گذشته سعی کرد افزایش قیمت مرغ را مهار کند اما تا کنون توفیقی نداشته است.
یکی از راهکارهای دولت، فروش مرغ به قیمت کیلویی ۴۷۰۰ تومان بوده که محدودیت عرضه مرغ دولتی موجب صف های طولانی و نارضایتی شهروندان شد.

گرانی مرغ و تناقض مسولان
مقام های جمهوری اسلامی در رابطه با گرانی مرغ در ایران واکنش های متفاوتی نشان دادند.
ده روز پیش برخی از امامان جمعه که از سوی دفتر آیت الله خامنه ای هدایت می شوند هرگونه گرانی را تکذیب کردند. حتی کاظم صدیقی امام جمعه تهران اعلام کرد «وجود فقر در ایران واقعیت ندارد».
​قیمت مرغ در ده سال اخیر
​قیمت مرغ در ده سال اخیر
با جدی شدن گرانی مرغ، بار دیگر مسولان و امامان جمعه در تریبون های عمومی سعی کردند ارتباط این گرانی با تحریم ها را رد کنند. در این بین تنها علی لاریجانی رییس مجلس پذیرفت که بگوید بیست درصد گرانی ناشی از تحریم هاست.
این سخنان هم با واکنش رهبر جمهوری اسلامی ایران مواج شد و هفته پیش او در دیدار با بانوان کشورهای اسلامی ضمن رد اثر تحریم ها گفت ایران به نسبت سی سال پیش، صد برابر قوی تر شده و این نشان می دهد که تحریم ها اثری نداشته است.
بعد از این سخنان آیت الله خامنه ای ، رسانه های نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی «سوء مدیریت» برخی مقام های دولت را عامل گرانی قلمداد کردند.
مقام های دولتی سعی کرده اند با واردات مرغ و همچنین الزام تولید کنندگان به عرضه تولیدات دامی، موجب کاهش قیمت مرغ شوند اما این سیاست هنوز جواب نداده و حتی پای وزرای اقتصادی دولت را به مجلس کشانده است.

زنده باد صف و مقاومت
آیت الله خامنه ای در دیدار روز سه شنبه از مردم خواسته، ضمن «مقاومت»، روی به صرفه جویی بیاورند.
رهبر جمهوری اسلامی راه مقابله با فشارهای اقتصادی را اجرای «اقتصاد مقاومتی» دانست و گفت«مردمی کردن اقتصاد با اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ و توانمندسازی بخش خصوصی، کاهش وابستگی به نفت، مدیریت مصرف، استفاده حداکثری از زمان، منابع و امکانات، و حرکت براساس برنامه و پرهیز از تغییر ناگهانی قوانین و سیاستها از ارکان اقتصاد مقاومتی بشمار می روند.»
او افزود:«امروز تعادل در مصرف یک حرکت جهادی است و همه دستگاههای دولتی و غیردولتی و همچنین آحاد مردم باید موضوع پرهیز از اسراف و استفاده از تولیدات داخلی را جدی بگیرند.»
اظهارات رهبر جمهوری اسلامی خیلی زود از سوی رسانه های نیمه دولتی و برخی مقام های نظامی همچون سرتیپ یدالله جوانی، مشاور نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران مورد استقبال قرار گرفت. جوانی گفت:«اقتصادمقاومتی نيازمند بسیج مردمی است.»
آنچه اینک از سوی مسولان جمهوری اسلامی مورد تاکید قرار گرفته یادآور سیاست های انقباضی دولت ایران در دهه شصت است.
عراق و ایران از سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۷در گیر جنگ بودند.
در سالهای پایانی جنگ، ناتوانی ایران در فروش نفت و هزینه های این جنگ، شرایط اقتصادی دشواری برای این کشور فراهم کرد؛ بطوریکه بسیاری از کالاهای اساسی نایاب شدند و دولت میرحسین موسوی برای چند سال روی به «اقتصاد کوپنی» آورد.
در این طرح خانواده ها به نسبت تعداد اعضای شان، واجد شرایط دریافت کالاهای خوراکی و حتی پوشاک می شدند. عمدتا واگذاری کالاها وابسته به حضور در صف های طولانی بود.
در روزهای اخیر برخی مسولان جمهوری اسلامی صراحتا شرایط اقتصادی ایران را با دوران جنگ در دهه شصت مقایسه می کنند اما منتقدان دولت این دو را قابل مقایسه نمی دانند.
منتقدان حکومت می گویند «سوء مدیریت» دولت محمود احمدی نژاد عامل بخشی از مشکلات اخیر است و بخش دیگر مشکلات به عملکرد رهبر جمهوری اسلامی باز می گردد.
به عقیده این منتقدان، آیت الله خامنه ای حرف آخر را در زمینه ماجراجویی هسته ای ایران می زند که تا به امروز به تحریم های غرب و سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران منجر شده است.

مرغ امنیتی و نارضایتی ها
با افزایش نارضایتی از گرانی مرغ، به نظر می رسد مسولان به آن به عنوان یک پدیده امنیتی نگاه می کنند.
حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی، ابتدای این هفته ، بصورت ضمنی هرگونه اعتراض احتمالی را به دشمن نسبت داد. او گفت:«دشمن می خواهد گرانی را به گردن رهبری بیاندازد».
برغم این اظهارات مصلحی، سخنان روز سه شنبه آیت الله خامنه ای نشان می دهد او شخصا مدیریت امور را بر عهده گرفته است.
آقای خامنه ای گفته است:«ما نه تنها در محاسبات خود تجديد نظر نکنيم بلکه با اطمينان بيشتر به راه مورد نظر ملت ادامه دهيم.»
موج گرانی مرغ با آغاز ماه رمضان همزمان شد. همین مساله باعث نارضایتی برخی از ایرانیان روزه دار شده است بطوریکه در برخی از شهرها این نارضایتی به اعتراض خیابانی منجر شد.
روز دوشنبه تعدادی از مردم معترض به گرانی در شهر نیشابور تجمع کردند که فیلمی بر روی یوتیوب نشان می دهد یک مقام نیروی انتظامی این شهر سعی در متقاعد کردن معترضان دارد اما آنها با شعار هایی علیه دولت و گرانی به او اعتراض می کنند.
این اولین اعتراض خیابانی بعد از مجموعه اعتراض ها به نتایج انتخابات سال ۸۸ است که با برخورد شدید ماموران امنیتی و انتظامی سرکوب شد.
XS
SM
MD
LG